Mi lett vele? Így él most Natascha Kampusch, aki 8 évig élt fogolyként egy pincében

2022. március 29.
Natascha Kampusch nevétől volt hangos a sajtó 2006 augusztusában, amikor 8 év raboskodás után sikerült elszöknie fogvatartója házából.

Nem elég, hogy embertelen körülmények között kellett élnie egy apró pincehelyiségben, elrablója rendszeresen megverte és éheztette, hogy ne legyen elég ereje a szökéshez. Natascha Kampusch 10 éves volt, amikor nyoma veszett, és 18 évesen szabadult ki, az eltelt idő alatt mindössze 3 kg-t hízott és alig 15 cm-t nőtt, ami jól alátámasztja, hogy alig kapott enni.

Natascha Kampusch

Natascha Kampusch 2019-ben

Nem ment haza az iskolából

A kislányt 1998 márciusában rabolták el, miközben hazafelé tartott tanítás után. Mivel édesanyja hiába várta, hogy megérkezzen, jelentette a rendőröknek Natascha eltűnését. Egy másik gyerek látta, ahogy a kislányt erőszakkal beültették egy fehér kisbuszba, az ő tanúvallomása nyomán csaknem 1000 járművet átvizsgáltak, mindhiába. 

A keresés során az elrabló, Wolfgang Priklopil járműve is sorra került, ám hihető magyarázattal szolgált, így nem akadt fenn a nyomozók rostáján. A férfi egy garázs alatt kialakított, mindössze öt négyzetméteres pincehelyiségbe zárta Nataschát. Idővel megengedte a kislánynak, hogy elhagyja a rejtekét, de erre kizárólag akkor kerülhetett sor, amikor Priklopil is otthon volt.

Natascha Kampusch

Ebben a házban tartotta fogva elrablója Natascha Kampuscht

Többször is próbált megszökni

Raboskodásának 8 éve alatt többször is el akart szabadulni, de próbálkozásai mindig kudarcba fulladtak. Csak azt érte el velük, hogy Priklopilt magára haragítsa, aki aztán kegyetlenül bántalmazta. 2006 augusztusában jött el Natascha napja: mivel a férfi egy kis időre magára hagyta, miközben az autóját takarította, kihasználta az alkalmat, és kereket oldott. Bár próbált segítséget kérni a járókelőktől, senki nem hitt neki, végül egy idős asszony értesítette a rendőrséget, neki ugyanis ismerősen csengett az eltűnt kislány neve.

Mikor Priklopil észrevette, hogy a lány elszökött, tudta, hogy hamarosan megjelenik a házában a rendőrség, és felelnie kell a tettéért, ezért egy vonat elé ugrott, még mielőtt számonkérték volna. A ház, amiben 8 évig élt fogvatartottként, végül Natascha tulajdonába került. Elmondása szerint az, hogy rendszeresen visszatérhetett oda, segített neki a történtek feldolgozásában.

Új fejezet kezdődött az életében

Natascha nehezen tudta átélni a visszakapott szabadságát, és az őt övező figyelemmel sem tudott mit kezdeni. Minden újságírói megkeresést elutasított, végül egy osztrák tévécsatornának mondott igent, a beszélgetésért járó pénzt pedig jótékony célokra fordította.

Történetét az édesanyja, majd maga Natascha is megírta, illetve több film alapjául szolgált mindaz, amin keresztülment. Így született meg A kétségbeesés évei és a 3096 nap című könyv, ami részletesen leírja, hogyan teltek mindennapjai Priklopil fogságában. Művét 25 nyelvre fordították le, és világszerte több mint egymillió példányban kelt el. Ezt még két másik könyv követte 10 év szabadság és Cyberneider címmel

Natascha Kampusch

Vágyik a családalapításra

Natascha Kampusch már 34 éves, és kerüli a nyilvánosságot. Amit tudni lehet róla, hogy szívügye a jótékonysági munkavégzés, aminek keretében a fogvatartott állatok jogaiért küzd. Miután elvégzett egy ékszertervező tanfolyamot, saját ékszermárkát hozott létre. Az alkotás és a lovaglás kapcsolja ki igazán, régi álma vált valóra azzal, hogy vásárolt magának egy saját lovat.

Egy interjúban kifejtette, hogy később mindenképpen szeretne családot alapítani és gyerekeket szülni, előtte azonban még dolgoznia kell a kapcsolatain. Édesanyjával és két testvérével sokat tesznek azért, hogy igazán közel kerüljenek egymáshoz, az a nyolc év, amit Priklopil elrabolt tőlük, mindannyiuk életére rányomta a bélyegét.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?