A rend fenntartása – hogyan is lehet ezt hosszú távon megvalósítani?

2022. március 30.
Előfordult már veled, hogy szépen rendet raktál az otthonodban, de pár nap múlva ismét kialakult ugyanaz a káosz? Nos, nem vagy egyedül, ez a probléma rengeteg háztartást érint. Lássuk, mi lehet ennek az oka, és hogyan tudod megelőzni!

A rendezett otthon megteremtése több lépésből áll és többféleképpen elérhető. Ahhoz, hogy a rend ne csak átmeneti állapot legyen, fogadd meg a következő tippeket!

1. Találd meg a rendszerezési stílusod!

Az egyik legtöbbször előforduló hiba, hogy az emberek nem a saját stílusuknak megfelelően rendszereznek. Mit is jelent ez? Ha például megtetszett valahol a légmentes ételtárolás, és ezt kezdted el alkalmazni, akkor nem biztos, hogy ez hosszú távon működni fog. Az ugyanis nem elég, ha egy rendszerezőt esztétikusnak találsz. Fontos, hogy meglegyen a belső motiváció is az egyes tárolók megfelelő használata iránt.

Fontos átgondolni, hogy a rendszert fenn tudod-e tartani hosszú távon, van-e rá időd, energiád, kedved? Ha tudod, hogy semmi kedved nem lesz bevásárlás után átönteni az élelmiszereket a tárolókba, akkor válassz más rendszerezési módszert! Lehet, hogy a zacskós tárolás kevésbé Pinterest-kompatibilis, de az otthonodban sokkal nagyobb lesz a rend így, mintha üres tárolók díszítenék a polcokat – mellettük elhelyezett zacskókkal.

rend-megtartasa-cserta-szandra

2. Vedd figyelembe a család szokásait!

Ha nem egyedül élsz a háztartásban, akkor bizony a rendszerezés során mindenki szokásait figyelembe kell venni. Sőt a legjobb, ha közösen fogtok neki a munkának! A háztartás azon helyiségeit, amiket a családod vagy lakótársaid is napi szinten használnak, mindenki számára érthető módon rendszerezzétek! Ilyen tér például a konyha, a fürdőszoba és a nappali.

Fontos, hogy tudasd a többiekkel, hogy mit hová pakoltál el, milyen rendszert alakítottál ki az egyes dolgok tárolására. Ha ez számukra nem logikus vagy túl bonyolult, akkor kompromisszumos megoldást kell találnotok annak érdekében, hogy mindenki képes legyen a tárgyakat visszatenni a helyükre!

3. Ne hanyagold el a szelektálást!

A rendszerezés nehezen valósítható meg szelektálás nélkül. Ne kövesd el azt a hibát, hogy kihagyod a selejtezés folyamatát. A túl sok tárgy ugyanis könnyen káoszt eredményez, így újra és újra meg kell ismételned a rendrakást.

Ne tartogass felesleges holmikat az otthonodban! Szánj időt egy alapos szelektálásra, mert kevesebb tárgyat elpakolni mindig könnyebb. Válj meg tehát mindentől, amit nem használsz, ami elromlott, ami nem okoz örömet, ami nem tetszik, amiből rengeteg van és könnyen helyettesíthető.

4. Mindennek találj fix helyet!

Könnyen eluralkodhat a fejed felett a káosz, ha nincs minden egyes tárgynak fix helye az otthonodban. Hiszen ez azt jelenti, hogy a rendrakás nem volt elég hatékony. A rendszerezés egyik főbb célja pedig az átláthatóság megteremtése, ami nem működik anélkül, ha mindig máshová helyezed az egyes dolgokat. Ez nem egy egyszerű feladat, azonban csak egyszer kell megcsinálnod, majd figyelni arra, hogy használat után minden vissza kerüljön a neki kijelölt helyre.

rend-megtartasa-cserta-szandra

5. Mindennap foglalkozz a renddel!

Egy jól kialakított rendszer után sem áll meg sajnos a munka, viszont egyszerűbbé válik! Ha az előző pontok mindegyikét figyelembe vetted a rendszerezés során, akkor hatalmas lépést tettél a hosszú távon fenntartható, rendezett otthon felé!

Azonban a rendezettség a tisztaságon is múlik, tehát elengedhetetlen, hogy mindennap foglalkozz 10-15 percet a pakolással. Viszont a mindennapi apró teendők sokkal könnyebbé válnak majd, ha a háztartás többi tagja is igazodik a rendszerhez, és használat után mindent eltesznek a helyére.

Mit gondolsz, az általad kialakított rendszerben volt valami hiba? Azt gondolom, ha ezeket a tanácsokat szem előtt tartod, nem lesz többé akadály a rend hosszú távú megtartása!

Fotó: Szandra sajátja, Getty Images

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Ezt már olvastad a szerzőtől? 


Kapcsolódó