Hogyan tegyük otthonosabbá a dolgozószobánkat?

2022. január 25.
Home office-ban dolgozol? Ha igen, akkor ez a blogbejegyzés most neked szól. A környezet, ahol dolgozol, bizony nagyban befolyásolja a hangulatot és a teljesítőképességet. Ezért fontos, hogy a megfelelő munkakörülményeket teremtsd meg az otthonodban is. Ehhez mutatok néhány ötletet. Ugyanis a harmonikus, otthonos légtér hatékonyabb otthoni munkavégzést eredményez!

Dekorációs elemek a dolgozószobába

Ahhoz, hogy a munkádról semmi se terelje el a figyelmed, fontos, hogy ennek megfelelően rendezd be a szobát. A letisztult, minimalista környezet ehhez járulhat hozzá. Ugyanakkor az is érthető, ha a dekorációs elemektől érzed igazán otthonosnak a lakásod helyiségeit. Arra figyelj, hogy ne ess a dekorációval túlzásba!

Egy dolgozószobába a motivációs idézettel ellátott képek vagy kívánságtáblák – amellett, hogy jól mutatnak és élettel töltik meg a teret – segítenek abban, hogy a célodra fókuszálj és elvégezd a munkát! Emellett néhány családi kép vagy szép pillanatokat megörökített fotó is megfelelő lehet, ha dekorációs elemekről van szó. Hiszen a család, a szeretteink és a múltbéli boldog pillanatok szintén motivációs erővel bírnak, de vigyázz, hogy munka közben ne mélázz el hosszú percekig egy-egy kép megpillantása miatt!

Egy szobanövény is képes színt vinni a letisztult környezetbe, illetve néhány illatgyertya elhelyezésével is feldobhatod a munkakörnyezeted. Azonban ezeket ne az íróasztalodra helyezd! A szoba azon területét, amennyire csak tudod hagyd szabadon! Csak a munkádhoz szükséges holmikat tartsd rajta. Tehát a laptopot vagy számítógépet, nyomtatót, tollat és papírokat, post iteket, asztali naptárat és a fontos dokumentumokat.

Ha a munkádhoz nem szükséges a mobiltelefon, akkor azt ajánlom, hogy ezt se tartsd az asztalon, ugyanis ez képes a leginkább elterelni az ember figyelmét a fontos feladatokról.

kivul-belul-boldogsag-dolgozoszoba

A dolgozó szoba praktikus berendezése

Mi járulna hozzá leginkább egy dolgozószoba otthonos és harmonikus megjelenéséhez, ha nem a bútorok? A megfelelő nagyságú íróasztal és a hozzá tartozó kényelmes szék természetesen a dolgozószoba alapbútorai közé tartoznak. Ezek mellé azonban, ha a dolgozó szobád mérete engedi, érdemes beszerezni egy kényelmes kanapét vagy fotelt.

A napi többórás koncentráció és egy helyben ülés ugyanolyan megterhelő lehet, mint bármely fizikai munka. Így egy minimális helyváltoztatással új erőre kaphatsz a munkád során, arról nem is beszélve, hogy mennyivel barátságosabbá válik a környezet egy-két ülőalkalmatosság beszerzésével. Tehát, ha munkád részét képezik a telefonhívások vagy a videós meetingek, akkor azt sok esetben kényelmesebb ezeket egy puha kanapéról vagy fotelről elintézni. Ha pedig kanapé, akkor ne feledkezz el a díszpárnákról sem!

kivul-belul-boldogsag-dolgozoszoba

Egyéb otthonos kiegészítők

A bútorok és a dekorációs elemek mellett az igazi otthonos hangulatot az egyéb kiegészítők varázsolhatják a szobádba! Válassz a bútorokkal harmonizáló szőnyeget, ami színnel tölti meg a teret és a lábaid alá mindig kellemes, meleg puhaságot biztosít. A mennyezeti lámpa, az állólámpa vagy asztali lámpa különleges megjelenésével is stílusosabbá teheted a teret. Ha pedig egy-egy kiegészítő tükrözi az ízlésed és öröm tölt el, ha ránézel, akkor igazán otthonosan érezheted magad a dolgozószobában.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudd végezni az otthoni munkát, fontos, hogy a dolgozószobában rend uralkodjon! Az asztalod fiókjainak tartalmát válogasd át, a felesleges holmitól válj meg! Ezután kategorizáld a munkaeszközeid, és ennek megfelelően helyezd el őket a fiókokba, dossziékba és dobozokba.

Ha egy átlátható rendszert hozol létre az egész szobában, és számodra kedves kiegészítőkkel ruházod fel a teret, akkor garantáltan harmonikus munkakörnyezetben végezheted el a napi feladataidat!

kivul-belul-boldogsag-dolgozoszoba

Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!