A sclerosis multiplex 6 meglepő tünete

2022. április 04.
A szédüléstől a kéz zsibbadásáig számos egészen banális testi érzet lehet a sclerosis multiplex korai tünete. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden apróság esetén biztosan ilyen bajunk van, ám nem árt odafigyelni, és ha gyakran visszatérnek a panaszok, orvoshoz fordulni.

Magyarországon mintegy tízezer embert érint a sclerosis multiplex, évente közel 500 új esetet diagnosztizálnak. A központi idegrendszer krónikus betegségét az okozza, hogy immunrendszer az idegeket borító védőréteget támadja, így az agy és a test közötti kommunikációban zavar keletkezik. A betegséget agyi léziók jellemzik, a jól behatárolható területeken keletkező kötőszöveti károsodások az egész testre kihatással vannak. Az idő előrehaladtával a sclerosis multiplex problémákat okoz a szellemi és testi működésben, látásvesztéstől a bénulásig rengeteg problémához vezethet. A tudomány jelen állása szerint a betegség gyógyíthatatlan, ám megfelelő kezeléssel a betegség előrehaladása lassítható. 

Napjainkban a sclerosis multiplexszel élők kilátásai egyre jobbak. Sok beteg tünetmentesen élhet, vagy a tünetei annyira kordában tarthatók, hogy képes a hétköznapi életét zavartalanul folytatni. A korai felismerés azonban kulcsfontosságú. Sajnos egyelőre még mindig nincs egy egyszerű teszt, amivel az orvos kimutathatná gyorsan a sclerosis multiplexet, ez az egyik oka annak, hogy nekünk magunknak is figyelnünk kell a jeleket, és orvoshoz fordulni, ha ilyet tapasztalunk.

szklerozis-multiplex-6-tunet

1. Szédülés és vertigo

A diagnózist még tovább nehezíti, hogy nincsenek egységes, mindenkire jellemző tünetek, betegenként változó lehet, mit tapasztalnak. „Sok sclerosis multiplexben szenvedő tapasztal szédülést, bizonytalanságérzetet akkor, amikor nem mozog” – mondta dr. David Benavides, a Marylandi Egyetemi Kórház Sclerosis Multiplex Kezelő- és Kutatóközpontjának neurológusprofesszora. 

Persze rengeteg dolog okozhat szédülést. Ezért különösen fontos, hogy figyeljünk arra, milyen is a szédülésérzet, hiszen állhat a hátterében lázas betegség, sérülés vagy a vérnyomás ingadozása, amikor fekvő helyzetből felállunk vagy átfordulunk. „Ha viszont folyamatos szédülést érzünk akkor is, amikor nem csinálunk semmit, gyulladást jelezhet az agy egyensúlyközpontjában – mutatott rá a professzor. – A vertigo szintén intő jel lehet. Ez némileg különbözik a szédüléstől. Ilyenkor az egyensúlyproblémák helyett inkább úgy érezzük, mintha forogna velünk a szoba.”

2. Szorító érzés a mellkasban

Egy másik tünet lehet, amit úgy is neveznek, hogy a sclerosis multiplex ölelése. Ez tulajdonképpen egy szorító érzés a mellkasban, törzsön. „Mindenki másképp írja le ezt az érzést. Van, aki nyomást érez, egyfajta fájdalmat, égő érzést. Az azonban szinte mindenkinél megegyezik, hogy a diszkomfort érzet nagyon fájdalmas lehet és nehezen elviselhető” – mondta a neurológus. 

Az érzés tarthat néhány másodpercig, de akár sokkal tovább is. „Ez a dysesthesia egyik formája, amikor a központi idegrendszer krónikus fájdalomérzetet indukál, mert az agy nem egyértelmű jeleket küld” – mondta a szakember.

3. A látás változása vagy szemfájdalom

A látásvesztés vagy szemfájdalom nagyon gyakori sclerosis multiplex-tünet, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják. Sokaknál csupán az egyik szemen jelentkezik a látás elvesztése. „Gyakran egészen gyorsan, néhány nap vagy hét alatt alakul ki a tünet – mondta Benavides. – Először csak eltompul a látás. A színek kevésbé tűnnek élénknek, különösen a piros. Gyakran fájdalom vagy nyomásérzet is társul ehhez, a szem mozgatása fájdalommal jár, amikor fel vagy le nézünk. Ez gyakran arra utal, hogy gyulladás alakult ki a látóidegben, ami egyértelműen sclerosis multiplexre utalhat.”

4. Furcsa érzetek az arcon

A furcsa, nem megszokott érzetek az arcunkon szintén gyakori tünetek sclerosis multiplex esetén. Vannak, akiknél átmeneti bénulás is felléphet vagy az arc fél oldalát képtelen lesz mozgatni, míg másoknál olyan érzetek jelentkeznek, mintha tűvel böködnék az arcukat, vagy éppen hirtelen forróság önti el őket. (Ennek hátterében az állhat, hogy a sclerosis multiplex az agy hőszabályozásért felelős részét érinti.)

Jelentkezhet áramütésszerű érzet is, vagy égető fájdalom az arc egyik felén. Ezek mind felvetik a sclerosis multiplex eshetőségét – mondta Benavides. – A testi érzeteket az agy irányítja. Az agy egyik féltekéjén lévő lézió a test ellentétes oldalán okoz tüneteket.”

5. Hólyagproblémák

Nagyjából a sclerosis multiplexben szenvedők 80 százalékánál jelentkeznek húgyhólyag-problémák valamilyen formában: gyakori vizelési inger (éjjel vagy nappal), hirtelen rátörő inger vagy inkontinencia.

6. Zsibbadás különböző testrészekben

A normálistól eltérő testi érzetek és érzékelési zavarok korai jelei a sclerosis multiplexnek, ezek között nagyon gyakori a zsibbadás, mint amikor elfeküdjük valamelyik végtagunkat. Bármelyik testtájon tapasztalhatják a betegek, de a leggyakoribb az arcon, karokban és lábakban, gyakran csupán a test egyik felét érinti.

Ahogy egy érintett is leírta: „az első sclerosis multiplex-tünetem a zsibbadás volt a jobb kezemben. Olyan volt, mintha apró tűkkel böködnék, mint amikor alvás közben elfekszi az ember, azzal a különbséggel, hogy hiába próbáltam lerázni, masszírozni, az érzés nem múlt el.

Mit tegyünk, ha aggódunk?

Először és mindenekelőtt: ne essünk pánikba, ha a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztaljuk. A sclerosis multiplex tünetei nagyon szerteágazóak, és más egészségügyi problémákkal rokon vonásokat mutathatnak, kisebbekkel, nagyobbakkal egyaránt. Ezért fontos, hogy ha aggódunk, forduljunk orvoshoz, és végeztessük el a szükséges vizsgálatokat.

A sclerosis multiplex bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakrabban 20 és 40 éves kor között jelentkezik, a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, négyszer annyi nőnél diagnosztizálják, mint férfinél.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Canva

Olvass tovább!