Christina Applegate sclerosis multiplexes – Mit lehet tudni erről a titokzatos betegségről?

2021. augusztus 12.
A 49 éves színésznő Twitteren jelentette be, hogy néhány hónapja diagnosztizálták nála az idegrendszert megtámadó autoimmun betegséget. A sclerosis multiplex egy jelenleg gyógyíthatatlan kór, amivel Applegate-en kívül több hollywoodi híresség is küzd.

„Kedves Barátaim. Néhány hónappal ezelőtt SM-mel (sclerosis multiplexszel) diagnosztizáltak. Furcsa utazás ez. De olyan emberek támogatnak engem, akikről tudom, hogy hasonló helyzetben vannak, mint én. Ez egy kemény út” – írta a színésznő, majd hozzátette, azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét, amíg megtanul együtt élni a betegségével.

Mi az a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait, és megtámadja azokat – az SM esetében a támadás kifejezetten a központi idegrendszert érinti. A betegség során károsodnak az idegsejtek, és ez a visszafordíthatatlan szövetkárosodás egy idő után rokkantsághoz vezethet. A világon körülbelül 2,5 millió embert érinthet, a nők valamivel hajlamosabbak a betegségre, amelynek egyik jellegzetessége, hogy inkább a fiatalokat érinti – az első tünetek 20 és 50 éves kor között szoktak megjelenni.

A betegség kialakulásának pontos okai máig nem tisztázottak, de egyes feltételezések szerint bizonyos vírusfertőzések változtathatják meg az immunrendszer működését úgy, hogy az saját maga ellen forduljon. Egyes szakemberek szerint például a Lyme-kór és egyéb kullancsok által terjesztett vírusfertőzések állhatnak az SM kialakulása mögött.

A betegség rendkívül változatos tünetekkel jár attól függően, hogy a gyulladás az idegrendszernek épp melyik részét érinti. Okozhat például homályos látást, kettős látást, egyensúlyvesztést, bizonytalan járást, izommerevséget, indokalatlanul megjelenő fájdalmat, beszédnehézséget, vizelettartási panaszokat, mentális zavarokat és általánosan eluralkodó fáradtságot, ami a beteget képtelenné teheti önmaga ellátására.

A diagnózist követően a betegek 10 százaléka öt éven belül súlyosan rokkanttá válik. A SM jelenleg egy gyógyíthatatlan betegség, ami ugyan a várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen, az érintettek életminőségét jelentősen rontja.

A sclerosis multiplexnek ma alapvetően három altípusát tartják számon. A leggyakoribb az úgynevezett javuló-rosszabbodó forma, amikor a tünetek a legváltozatosabb kombinációban és súlyossággal jelentkeznek, majd – akár kezelés nélkül is – elmúlnak. Egy idő elteltével újfent megjelenhetnek, illetve más tünetekkel is kombinálódhatnak, de a kór előrehaladtával egyre több maradványtünet hátrahagyásával gyógyulnak. A betegség másik altípusa a progresszív forma, amelyben a betegség kezdettől fogva látványos rosszabbodások nélkül zajlik, a beteg állapota folyamatosan romlik, egészen a rokkantságig. A krónikus progresszív forma pedig szinte a kettő kombinációja: az eleinte javuló-rosszabbodó formában zajló betegség egyszerre megváltozik, és a beteg állapota lassan, fokozatosan megállíthatatlanul romlani kezd. 

Selma Blair

Selma Blairnél 2018 októberében diagnosztizáltak sclerosis multiplexet – évekkel az első tünetei megjelenése után. A betegség okozta panaszok nem sokkal azután jelentkeztek nála először, hogy 2011-ben megszületett a fia, ám az orvosok eleinte nem vették komolyan a problémáját, a tüneteit elbagatellizálták, és arra fogták, hogy biztosan csak az egyedülálló anyaság meríti ki.

Hiába kérte éveken át, hogy végezzenek el rajta egy MRI-t, arra végül csak 2018 októberében került sor, miután elesett az egyik orvosa előtt. Ekkor derült ki, hogy sclerosis multiplexben szenved. A diagnózis után a színésznő sírva fakadt, de mint mondta, ezek a megkönnyebbülés könnyei voltak, örült, hogy végre kiderült az igazság.

Selma Blair a betegsége miatt jelenleg bottal tud csak közlekedni, de nemcsak mozgását, hanem beszédét is megnehezíti állapota.

Jack Osbourne

Jack-Osbourne

Ozzy Osbourne legkisebb gyereke 2012-ben előbb megvakult a jobb szemére, később a lábai is lebénultak átmenetileg. Egy sürgősségi MRI-vizsgálaton derült ki még abban az évben, hogy ő is sclerosis multiplextől szenved. Osbourne nem sokat beszél a betegségéről, de a brit Hello magazinnak korábban azt nyilatkozta, hogy a diagnózisa óta életének az lett a mottója, hogy „alkalmazkodni és legyőzni”.

Fotó: Getty Images Forrás: hazipatika.com

Olvass tovább!