A forró fürdő 5 meglepő egészségügyi előnye

2022. április 12.
Egy jó fürdő állítólag van olyan egészséges, mint a futás – persze azért ne cseréljük be mindig rá!

Az emberek évszázadok óta áztatják testüket meleg forrásokban és gyógyvizekben csak azért, mert jó érzést ad. De csak a közelmúltban kezdték meg azokat a kutatásokat, amelyek e szokás egészségügyi előnyeit tárják fel.

Ezek tulajdonképp a termoterápián alapulnak, vagyis azon, hogy a forró vizes közeg átmenetileg megemeli a belső testhőmérsékletet, és pozitívan befolyásolhatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint a cukorháztartást.

Könnyű és pihentető, de fiziológiailag ugyanazokat az előnyöket hordozza magában, mint a futás – mondja Christine Patterson, a Vital Journey Wellness tulajdonosa az Eatingwell.com-nak. – Amikor a pácienseim fáradtak vagy depressziósak, és alacsony a motivációjuk az edzéshez, a forró fürdő egy módja annak, hogy megerőltetés nélkül részesüljenek a jótékony hatásokból” – magyarázza.

A rendszeres testmozgás persze továbbra is fontos része az egészséges életmódnak, de a forró fürdő jó kiegészítője lehet a heti rutinnak.

A legtöbb tanulmány szerint a fürdés akkor jár fiziológiai előnyökkel, ha legalább heti három-négy alkalommal alkalmazzuk, körülbelül húsz percig” – mondja Patterson, aki szerint a zuhanyzás nem jár ugyanazokkal a pozitívumokkal, valószínűleg azért, mert nem emeli meg olyan mértékben a test maghőmérsékletét.

Amire ügyeljünk: a víz ne legyen túl forró, és ne naponta fürödjünk, mert ez kiszáríthatja a bőrt. Kerüljük az illatosított habfürdőt, és az illatanyagokat és színezéket tartalmazó termékeket!

Lássuk tehát a forró fürdő öt tudományosan alátámasztott előnyét!

Megnyugtatja a fájó izmokat

Igazán jó időpont a fürdőzésre az, ha edzés után vagyunk, mert a meleg ilyenkor enyhítheti az izomfájdalmakat – akár 47%-kal. Egy tanulmányba hatvan, fibromyalgiában szenvedő középkorú nőt vontak be, akik hetente háromszor fűtött medencében töltöttek némi időt tizenhat héten át – a tapasztalatok szerint enyhültek a fájdalmaik.

Fokozza az agyi teljesítőképességet

Ugyanez a fenti tanulmány a forró fürdő másik érdekes előnyére is rávilágított: a meleg víz javítja a kognitív funkciókat, valószínűleg azért, mert hő hatására kitágulnak az erek, és ez javítja az agy vérellátását. Más kutatások kimutatták, hogy azok a középkorú férfiak, akik rendszeresen szaunáznak, ritkábban tapasztalják a demencia jeleit, és körükben kisebb az Alzheimer-kór kockázata, mint azoknál, akik nem próbálták ezt.

Jótékony a szív egészségére

A meleg kádban való ellazulás az ereket is ellazítja, hiszen azok hő hatására kitágulnak, így könnyebben áramlik át rajtuk a vér. Ez az átmeneti vérnyomáscsökkenés hasonló a testmozgást követő nyugalmi állapothoz, így hasonló szív- és érrendszeri előnyökkel járhat. Egy húszéves, több mint harmincezer ember bevonásával készült tanulmány Japánban – ahol a forró fürdő előnyeit évszázadok óta ismerik – megállapította, hogy azoknál, akik egy-két naponta fürdenek, 28%-kal kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, és 26%-kal kisebb náluk az agyvérzés veszélye azokhoz képest, akik legfeljebb hetente áldoznak ennek a jó szokásnak.

Segíthet a depresszió leküzdésében

Az agyban ugyanazok az útvonalak, amelyek a testhőmérsékletet szabályozzák, szerepet játszanak a depresszióban. Van néhány bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a test maghőmérsékletének emelése – mondjuk ha egy meleg kádban fekszünk – olyan változásokat okozhat az agyban, amelyek megnövelik a hangulatszabályozó hormonok, például a szerotonin szintjét. Egyes kutatások azt is jelzik, hogy ebből a szempontból a forró fürdő előnyei jelentősebbek, mint a rendszeres testmozgáséi.

Elaltat

Úgy tűnik, hogy a forró fürdők egyik fontos hatása a cirkadián ritmushoz köthető, vagyis a 24 órás belső óra szerint lezajló biológiai folyamatokhoz, amelyeket környezetünk is befolyásolhat. Az egyik ilyen folyamat a testhőmérséklet szabályozása. Általában néhány fokkal lehűlünk, amikor alvásra készülünk. A forró fürdő azonban felgyorsítja ezt a folyamatot, mivel az összes vért a bőrfelszín közelébe vonja, és a levegőt utána hűvösebbnek érezzük.

A Sleep Medicine Reviews folyóiratban közzétett tizenhárom különböző tanulmány elemzése azt találta, hogy lefekvés előtt egy meleg fürdő vagy zuhanyozás összességében hosszabb alvást és jobb alvásminőséget eredményez. Ha egy-két órával lefekvés előtt mindössze tíz percet fürdőzünk, az majdnem kilenc perccel csökkenti az elszunnyadáshoz szükséges időt.

Fotó: Getty Images, Forrás: Eatingwell.com

Olvass tovább!