Moss, samponozz és öblíts! – De hányszor?

2022. március 19.
Elolvastad már valaha a samponon található használati utasítást? A legtöbb ember ezt nem teszi meg. Eláruljuk, a felirat szerint a bemasszíroz, leöblít, ismétel a leggyakrabban ajánlott hajmosási javaslat a samponosdobozokon. De akkor sem történik tragédia, ahogy azt látni fogjuk, ha csak egyszer samponozzuk be a hajunkat.

Nagyban függ, hogy hányszor szükséges besamponoznunk a hajunkat attól, milyen az életmódunk. Az elv az, hogy az első mosás a felgyűlt szennyeződést, elhalt bőrsejteket, izzadtságot, hajformázó szereket és környezetből származó koszt távolítja el, míg a második mosás táplálja a hajat és a fejbőrt. 

sampon-hajmosas

Ez a logika azonban nem minden emberre igaz. Ha mindennap mosunk hajat kizárt, hogy annyi szennyeződés gyűljön fel a hajunkon, aminek eltüntetéséhez kétszeri samponozásra lenne szükség. Sőt, az öblítés-samponozás ismétlése lemoshatja az értékes olajakat a fejbőrről. Csak azoknak van szüksége tehát a többszöri samponozásra, akik hetente csak egy-két alkalommal mosnak hajat. 

Az is nagyban befolyásolja, hányszor kell samponoznunk, mit csinálunk két mosás között a hajunkkal. Akik használnak hajhabot vagy zselét, az idejük nagy részét olyan területen töltik, ahol sok a por, egyéb szennyeződés, azoknál akár minden nap indokolt lehet a dupla lemosás. 

Hallgassunk az érzeteinkre: ha egy mosás után még olajosnak, zsírosnak érezzük a hajunkat, még egyszer nyomhatunk a samponból. Ám ha már egy alkalom után úgy érezzük, tiszta, felesleges még egyszer végigmennünk a procedúrán, függetlenül attól, hányadik hajmosásunk a héten.

De miért áll mégis az a samponok dobozán, hogy kétszer mossuk meg vele a hajunkat? Ez még azokból az időkből maradhatott, amikor először elterjedtek ezek a tisztálkodószerek. A szépségipar korai szakaszában, amikor először tűntek fel a boltok polcain a samponok, még az sem volt evidens, hogy az emberek mindennap fürdenek. Így az, hogy kétszer samponozzák a hajukat, alapvetően jó higiéniai tanács volt a gyártóktól. 

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!