Ezért imádja az immunrendszerünk a hideg zuhanyt

2021. október 29.
A hideg vízzel zuhanyozás gondolata is fájdalmas lehet, ám ha elég bátrak és erősek vagyunk, hogy a fürdőzés végén fél percig a hideg víz alatt álljunk, az immunrendszerünk nagyon hálás lesz érte.

Javítja a vérkeringést, frissítő a közérzetünknek, egészségesebbé teszi a bőrt és a hajat. Valószínűleg mindenki hallotta már életében legalább egyszer ezeket a hideg zuhanynak tulajdonított jótékony hatásokat. Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy egyelőre nem folytattak átfogó vizsgálatot ezekkel kapcsolatban, ám a korai vizsgálatok ismeretében van okunk reménykedni. Egyre több és pontosabb kutatás jut olyan eredményre, melyek igazolják a hidegzuhany előnyeit.

hideg-zuhany-immunrendszer

Szárnyakat ad az immunrendszernek

Azt már tudományosan is igazolták, hogy a hideg hatására a szervezetünk több fehérvérsejtet termel. Ezek a sejtek harcolnak a testünkben a kórokozók, fertőzések ellen. Emiatt lehetséges az is, hogy egy 30 másodperces hideg vízzel való zuhanyzás a fürdőzés végén jót tesz az immunrendszerünknek. 

Például egy 2016-os holland tanulmány arra jutott, hogy azok az emberek, akik napi rendszerességgel zuhanyoztak hideg vízzel, kimutathatóan kevesebbszer betegedtek meg. A kutatásban 30 másodperces zuhanyt iktattak be a fürdés végére körülbelül 10 Celsius-fokos vízzel.

Enyhítheti a depressziót

„A hideg zuhany stimulálja az idegek bőrünkön található érzékelősejtjeit, ami az agyunkban olyan folyamatokat indít el, melyek antidepresszáns hatással vannak” – mondta dr. Michele Green bőrgyógyász. Egy 2008-as kutatás hasonló következtetésekre jutott. Ami külön előny, hogy a hideg vizes terápiának nincs különösebb mellékhatása.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hideg víz önmagában megoldja a depresszió problémáját, vagy helyettesítheti a gyógyszereket. Ugyanakkor jó kiegészítője lehet a konzervatív terápiának.

Segíti a koncentrációt

Amikor a hideg víz eléri a bőrünket, az minisokkot vált ki bennünk, ami stimulálja a szimpatikus idegrendszert. Az idegrendszerünknek ez a része irányítja a test automatikus funkcióit, például a szívverést és az emésztést. Emellett segíti a stresszre adott gyors válaszreakciókat, növeli a pulzusszámot, izzadást és a figyelmet, amikor szorongatott helyzetbe kerülünk, így élesebbé teszi a figyelmünket.

Egészségesebbé teszi a hajat

„A hajunknak jobb a hideg, mint a meleg víz” – mutatott rá dr. Debra Jaliman bőrgyógyász, a Mount Sinai Kórház professzora. Ennek hátterében az áll, hogy a meleg víz lemossa azokat a természetes olajokat a hajunkról, melyek fényesen és egészségesen tartják. A hideg víz pont ellenkezően hat: növeli a fényességet, puhábbá teszi a hajszálak külső rétegét, így a hajunk kevésbé lesz repkedős és kócos.

Enyhítheti a bőrszárazságot

Ha szeretnénk megelőzni a bőr kicserepesedését – különösen amikor hideg és száraz odakint a levegő –, nem a meleg zuhany a megoldás. „A hideg vagy langyoskás vízzel való zuhanyozás nem szárítja ki a bőrt, ahogy a meleg vizes zuhany” – mondta Jaliman. Hasonlóan hat a bőrre is a hideg víz, mint a hajunkra: nem mossa le a bőr természetes faggyúrétegét, ami segít megőrizni a hidratáltságát.

Ha már kiszáradt a bőrünk, a meleg víz nagy valószínűséggel tovább rontja a helyzetet. „A meleg vizes fürdés gyulladást, kipirosodást és viszketést okoz – mondta a bőrgyógyász. – Ezzel szemben a hideg víz enyhíti a gyulladást, csökkenti a viszketést és a duzzanatot.”

Segíti az edzés utáni regenerációt

Egy kiadós és kimerítő edzés után az izmok fáradtak és gyulladtak. A hideg víz segíthet a felépülésben és regenerációban. Egy 2018-as elemzésben 99 tanulmány eredményeit összegezték. Eszerint a hideg víz volt a leghatásosabb a fájdalom és fáradtságérzet csökkentésében, ugyanakkor annyira azért nem volt eredményes, mint a masszázsterápia.

A sportolóknak a kutatások során hideg vizes (10-15 fokos) fürdőben kellett bizonyos időt eltölteniük. A tanulmányban résztvevők még négy nappal a kezelés után is érezték a jótékony hatásokat.

Amikor a hideg víz kockázatos

A szívbetegségben szenvedőknek azonban óvatosnak kell lenniük a hideg vizes zuhannyal, bármennyire is hasznos lehet. A sokk, amit a szervezet számára jelent, növelheti a szívroham kockázatát. Ha bármilyen szívproblémánk van, mindenképp kérjük ki az orvosunk tanácsát, mielőtt kipróbálnánk a hideg zuhanyt.

Ráadásul a hideget túl is lehet adagolni. „Ha a víz túl hideg, 10 Celsius-fok alatti, és hosszú ideig zuhanyozunk vele, kihűlhetünk. Tartsuk magunkat a 30 másodperchez és 10-16 fok közötti vízhőmérséklethez” – javasolta Green.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!