Hogyan szerezzünk motivációt a tavaszi nagytakarításhoz?

2022. április 13.
Beköszöntött a jó idő, ideje nekiállni a tavaszi nagytakarításnak! Ha úgy gondolod, hogy ez egy végeláthatatlan feladat, akkor tarts velem, ugyanis abban próbálok segíteni, hogy szívesen vágj bele a takarításba! 

Állíts fel egy stratégiát!

Egy jól megtervezett takarítási stratégiával sokkal egyszerűbbnek és átláthatóbbnak fognak tűnni az elvégzendő feladatok. Ha látsz magad előtt egy reális tervet, akkor a lakás takarítás folyamatába sokkal szívesebben fogsz belekezdeni!

Milyen szisztéma szerint szeretsz haladni? Gondold át, hogy számodra melyik takarítási stratégia lesz az, ami segít a motiváció fenntartásában. Személyiségedtől függően tervezd meg mivel kezdesz, és milyen sorrendben haladsz tovább. Kezdhetsz például:

A legkisebb szobával:

Ha az a típus vagy, aki jobban szereti letudni elsőre a könnyebb, gyorsan végezhető feladatokat, akkor érdemes a legkisebb helyiséggel kezdened a takarítást! Ez kellő motivációt fog adni ahhoz, hogy lendületesen haladj tovább.

A legnagyobb térrel:

Ez pont az előző ellentéte, de sokan vannak, akik inkább szeretik előre venni a legnehezebb, legmacerásabb feladatokat. Ha te is ez a típus vagy, és akkor kapsz motivációra, amikor végeztél a nehezével, akkor mindenképpen így kezdd el a tavaszi nagytakarítást!

Zónák szerint:

Számodra az adja a motivációt, ha egy logikusan felállított tervet követhetsz? Ebben az esetben a zónázó takarítás megoldást nyújthat neked! Ez azt jelenti, hogy minden takarítási feladatot szobánként végzel el. A zónatakarítás egy szuper módszer arra, hogy a hétköznapokon ne egyszerre kelljen megcsinálnod az egész otthonod takarítását, hanem akár egy egész hétre elosztva, minden nap csak egy-egy szobát.

A tavaszi nagytakarítás során bár érdemes egy hétvége alatt letudni mindent, de a zónázás alapelve itt is működhet. Tehát az, hogy amíg egy szobával ne végzel teljesen, addig nem haladsz át egy másikba. Ha szimpatikus számodra ez a takarítási módszer, akkor azt ajánlom, kezdj az otthonod legbelsőbb helyiségével. Ugyanis így a kitakarított szoba nem válik átjáróvá, és képes megtartani a tisztaságát!

nagytakaritas-motivacio

Miket érdemes kitakarítani?

Miben más a tavaszi nagytakarítás, mint az általános hétvégi takarítás? A tavaszi nagytakarítás célja, hogy az otthonod minden egyes apró szegletét kitakarítsd, és olyan munkálatokat is végrehajts, amit csak évente néhány alkalommal szükséges. A porszívózás, felmosás, általános rendrakás, mind heti rendszerességű feladatok, de természetesen a nagytakarítás sem lehet igazán alapos ezek nélkül. De mik azok, amiket semmiképpen se felejts el megcsinálni? Íme, egy lista, amiket, ha beütemezel a stratégiádba, garantáltan nem felejtesz el semmit, és az otthonod ragyogni fog!

Konyha takarítása:

  • Konyhaszekrény tartalmának átválogatása, takarítása
  • Konyhapult, mosogató és étkezőasztal letörlése, fertőtlenítése
  • Tűzhely/főzőlap, mikró, sütő letakarítása
  • Háztartási gépek fertőtlenítése
  • Hűtőszekrény tartalmának kiválogatása, rendszerezése

Szobák takarítása:

  • Tárgyak szelektálása, rendszerezése
  • Ágyneműk, függönyök kimosása, cseréje
  • Matracok fertőtlenítése, átfordítása
  • Alapos portalanítás a polcokon, szekrényeken, lámpákon
  • Apró tárgyak áttörölgetése
  • Ruhatár rendszerezése vagy elpakolása a szezonváltásnak megfelelően

Fürdőszoba takarítása:

  • Zuhanyzó, kád, csap és WC fertőtlenítése
  • Vízkő eltávolítása
  • Csempe és tükör takarítása
  • Kilépő szőnyegek, törölközők cseréje, mosása
  • Fertőtlenítőszerek, tusfürdők, krémek szelektálása, rendszerezése
  • Fogkefék és WC-kefe cseréje

Mint láthatod a tavaszi nagytakarítás során a rendszerezési feladatokat is fontosnak tartom. Hiszen bárhogyan ragyoghat a tisztaságtól az otthonunk, amíg rend nincs benne, nem fogjuk elég jól érezni magunkat. A káosz okozta vizuális zaj éppen olyan zavaró, mint a poros, koszos környezet.

Tehát ha eddig nem sikerült rávenned magad a rendszerezése, akkor a nagytakarítás erre egy tökéletes alkalom lehet! Válassz ki egy hétvégét, amikor egyik nap foglalkozni tudsz azzal, hogy mindent kiszelektálj, és mindennek helyet találj, másik nap pedig megejtheted a tisztítást.

De természetesen nincs kőbe vésve, hogy egyetlen hétvége alatt végezned kell mindennel. Ha szükséges, szánj egy hetet a rendszer kialakítására, haladj akár minden délután egy kicsit előre. Mert az apró feladatok elvégzésével is elérheted a kitűzött célt!

Válogasd meg az eszközeidet!

Azt gondolom, sokaknak igazán nagy motivációt tud adni az, ha nem az ezeréves szakadt rongyokkal vág bele a takarításba, hanem jó minőségű eszközökkel. Egy szuper takarítási eszközzel nemcsak hatékonyabban végezheted el a munkát, hanem hosszabb távon maradhat tisztább az otthonod.

Hiszen nem mindegy, hogy egy ronggyal felvered a polcokon leülepedett porszemeket vagy a portalanítód magába szívja, és teljesen eltünteti azt. Továbbá a hatékony eszközök meg is könnyítik a munkádat. Kevesebbet kell hajolgatnod, nyújtózkodnod, vagy éppen nem kell egy felületen kétszer átmenned.

Vágj bele a tavaszi nagytakarításba még a héten! Kérd családtagjaid vagy háztatásod többi tagjának segítségét, hallgass zenét, szellőztess sokat, és élvezd, ahogy felkészül az otthonod a tavaszi tisztaságra!

nagytakaritas-motivacio

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Ezt már olvastad? 


Kapcsolódó