Napi 20 perc megváltoztathatja az életed

2022. április 19.
Sokszor lehetetlennek tűnik, hogy időt teremtsünk arra, ami fontos nekünk. De mi van akkor, ha kevesebb, mint napi fél óra kellene a boldogsághoz? Íme, így adhatsz magadnak énidőt – mikrodózisokban.

Túlterhelt vagy a munka, a gyereknevelés, a rokonokról való gondoskodás, a háztartás miatt? Hidd el, a tennivalók listájának sosem lesz vége. Úgyhogy inkább „vegyél ki egy kis szabadságot”, csinálj valamit, amit szeretsz, mert az valójában segíteni fog az összes többi feladatod elvégzésében. Ez így már nem egy önző dolog, sokkal inkább praktikus. Mindössze húsz perc, és újra egész embernek érezheted magad.


A kulcs pontosan ez: ne akarjunk túl sokat. Először is próbáljunk meg minden reggelből csupán húsz percet lecsípni. Miért akkor? Mert akkor még időmilliomosnak érezzük magunkat. Még az sem biztos, hogy emiatt korábban kell felkelnünk, talán elég csak egyezkednünk a gyerekkel (egy hangoskönyv vagy mese mindig segít).

Bűntudat nélkül

Brad Aeon, a Québeci Egyetem időmenedzsmenttel foglalkozó adjunktusa úgy kezdi a napjait, hogy nagyjából semmit tesz. Kinéz az ablakon, körbejár a lakásában, esetleg iszik egy kis vizet. „Rászánom az időt, és ez nagyon-nagyon kifizetődő” – mondja. Kevésbé volna praktikus ezt akkor tenni, ha a nap már komolyan beindult, de a reggelek alkalmasak lehetnek arra, hogy kicsit stresszmentesítsük magunkat.

Adrienne Herbert írónőnek sikerül minden reggel egy teljes órát magára szánnia, és annyira szereti ezt, hogy könyvet írt róla Power Hour címmel. Azt mondja, nincs mindenkire érvényes szabály – előfordulhatnak olyan alkalmak vagy évszakok, amikor a nap későbbi szakaszai jobban megfelelnek a pihenésre. Ám számára a reggel volt az egyetlen alkalom, amikor némi magányra tehetett szert, mielőtt a kisgyermeke felébredt. „Ez volt az egyetlen időpont, amikor senkinek nem volt szüksége rám. Senki nem hívott, vagy írt e-mailt” – mondja. Reggelente több energiája is volt. A nap végére pedig az összes erőforrását felemésztette a munkája, a gyerekei és az összes többi tennivaló.

„Ne érezd rosszul magad, ha rövid időre elszakadsz a munkától, a gyerekneveléstől vagy egyebektől – mondja Thomas Moore nyolcvanéves pszichoterapeuta, harminc könyv szerzője. – Meg kell értenie mindenkinek, hogy a szünet a munka része. Nem tudod elvégezni a munkádat, ha néha nem tudsz elszabadulni tőle azért, hogy legyen energiád, és tiszta aggyal folytathasd. Ha ezt nem teszed meg, elveszted a kapcsolatot önmagaddal.”

Sose aggódj amiatt, hogy pazarolod az időt! Ha olyasmit csinálsz, amit élvezel, biztos, hogy az egy hasznosan eltöltött idő. Az Egyesült Királyságban például mindenkinek, aki hat órát vagy többet dolgozik, joga van húsz percre levenni a szerszámokat, ezt törvény garantálja.

Készíts tervet, és ragaszkodj hozzá!

Ha nem ütemezed be ezt a bizonyos húszperces szünetet, nagyon sok erőfeszítés és akaraterő kell ahhoz, hogy megvalósítsd. Tervezd el már este a szünetedet!

Aeon szerint ha ez valakinek nehezen megy, érdemes megkérdeznie magától, vajon miért. Talán mert mindig ő segít másoknak, kollégáknak, barátoknak, a gyerekeinek? Vagy mert tart attól, hogy egyedül maradjon a gondolataival? „Sok embernek kínzást jelent húsz percet eltölteni anélkül, hogy feltétlenül bármit is tenne – mondja Aeon. – Az ő esetükben pont azt szolgálja az állandó tevékenység, hogy megnyugtassák az elméjüket.”

Herbert hat évvel ezelőtt kezdett egy órával korábban felkelni, amikor kisgyermeke megszületett, és többé nem volt ideje önmagára. „Egy óra önmagadra reggelente nem önzés, hanem nagyon is szükséges eszköz.”

Kezeld az időt készpénzként, ne hitelként!

Aeon azt javasolja, vigyázzunk jobban az időnkre. „Mindig azt gondoljuk, hogy a jövőben több időnk lesz mindenfélére, de ez sosem valósul meg – mondja. – Ha készpénz van a kezedben, azt meg tudod számolni. Ám mivel az idő láthatatlan, nehezen számolunk vele. Inkább egy hitelkártyára hasonlít, hiszen amikor nem látod, mennyi pénzed van, könnyen túlköltesz. Persze, segítek a szomszédnak a költözésben, önkénteskedni megyek, új projektet vállalok a munkahelyemen… sokszor csak utólag vesszük észre, mennyi időbe kerülnek ezek az elköteleződések.”

Gondold át, mit kezdesz a húsz perceddel!

De mire használjuk a friss szabadidőnket? Lehet az horgászat, futás vagy olvasás. Teljesen mindegy, ha örömet szerzel vele magadnak, és jót tesz a lelki egészségednek. Csak bámulni a semmibe: ez is megengedett. Valakinek már az is ajándék, ha egyedül lehet – a kisgyerekes anyák többnyire pontosan értik ezt.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!