Fejfájás: te is a közte vagy a hatból egynek?

2022. április 19.
Hatból egy embernek fáj a feje. Egy friss kutatás eredményei szerint a világ népességének 7 százaléka szenved rendszeresen migréntől, 9 százalék a tenziós fejfájástól – éppen most is, mikor ezt olvassuk.

Hatból egy embernek fáj a feje, ha egy adott pillanatot nézünk. A fejfájástól szenvedők fele pedig épp migrénes rohamot él át. A különböző típusú fejfájások hatással vannak a mindennapjainkra, akadályozhatják a hétköznapi tevékenységünket és millió ok kiválthatja – stressztől különböző gyógyszereken át bizonyos ételekig. Most egy friss kutatás arra is rávilágított, mennyire gyakori probléma a fejfájás.

„A fejfájás nagyon-nagyon gyakori probléma, bármelyik országot is nézzük, bár vannak bizonyos különbségek” – mondta dr. Lars Jacob Stovner professzor, a Norvég Műszaki Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Stovner és kollégái átfogó elemzésükben 357 korábbi tanulmány adatait nézték át, melyeket 1961 és 2020 között végeztek. Ezek különböző országokban, különböző időszakokban készültek, és különböző megközelítésből vizsgálták a fejfájást, így a tudósok átfogó képet kaphattak a probléma természetéről a világ körül. Eredményeikat a Journal of Headache and Pain című orvosi szaklapban publikálták.

fejfajas-migren-nepbetegseg

A világ felének fáj a feje

A norvég kutatók eredményei szerint a világ népességének több mint fele – 52 százalék – rendszeresen tapasztal fejfájást, vagy érezte a fejfájás valamely típusát az elmúlt egy évben. Az elemzésből az is kiderült, hogy ha egy napot nézünk – akár a mai napot –, az emberek 16 százalékának éppen most is fáj a feje. Bár a megvizsgált kutatások egy részénél nem tértek ki a fejfájás típusára, amelyikben igen, azok összesítéséből az rajzolódott ki, hogy a világ lakosságának 7 százalékának életét keseríti meg a migrén, közel 9 százalékét pedig a tenziós fejfájás nap mint nap.

Az átfogó elemzésből kiderült, hogy a különböző típusú fejfájások gyakoriságát nézve van eltérés a nemek között: míg a nők 17 százaléka tapasztal migrént évente, a férfiaknak csak 8,6 százaléka. Az is a nőknél gyakoribb, hogy havonta 15 napon vagy többször fáj a fejük. 

Tényleg gyakoribb lett a fejfájás?

Bár a tanulmány azt sugallja, hogy a kutatócsapat korábbi, 2007-ben végzett vizsgálata óta gyakoribbá vált a migrén, a tudósok szerint ez nem ilyen egyértelmű, összefüggésben lehet azzal is, hogy ezúttal sokkal részletesebb diagnosztikai kérdőív alapján vizsgálták a fejfájástól szenvedőket. Az országok közötti eltérések is inkább feltételezések egyelőre, ezek további vizsgálatot igényelnek. 

Az 50 alattiak problémája a fejfájás?

Stovner és kollégái korábban azt feltételezték, hogy a migrén főként az 50 alatti korosztály életét nehezíti meg. „A testünkben jelentkező fájdalomnak számos oka lehet, ezek egy része kifejezetten az 50-es éveinkben kezd erősödni. A migrén és a fejfájás azonban inkább az aktív éveinkben jelentős” – mondta Stovner, hozzátéve, hogy a fejfájást számos különböző tényező kiválthatja. A genetika is fontos faktor, de a stressz, az alvásproblémák, bizonyos gyógyszerek túlzott használata, az étrend is hozzájárulhat a gyakori fejfájáshoz. Ezeket fontos tisztázni ahhoz, hogy megfelelően kezelni tudják a szakemberek a problémát.

„Mivel a világ népességének jelentős részét érinti, a fejfájást nevezhetjük közegészségügyi problémának, melyet komolyan kell vennie az egészségügyi szakembereknek, megfelelően tájékoztatni kell a lehetőségekről az embereket” – jelentette ki a professzor.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!