Ezért érdemes levendulateát innod

2022. január 26.
A levendula napjaink egyik legfelkapottabb gyógynövénye: levendulafesztiválra járunk, levendulával díszítjük a lakást, nyáron levendulafagyival hűsítjük magunkat. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere azt is elárulja, miért érdemes teaként is fogyasztani.

Én a levendulatea alapanyagomat a saját kertemből szerzem be. Ezt te is megteheted, még akkor is, ha csak egy balkonod van, mert akár már 2-3 tő levendula elég ahhoz, hogy nyáron levendulás limonádét keszíts, illetve szárított formában eltedd télire. Nekem 4 tő levendulám van, amelyek már termetesebb bokrrá nőttek az évek alatt, így van bőven mit szüretelni.

A levendulát június végén, július elején kell leszedni, amikor csodálatosan virágzik, és a méhek nem győznek betelni vele. A legjobb, ha a déli órákban gyűjtöd be ezt a csodás növényt, mert ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalma. Pár nap alatt megszárad napos, levegős helyen, majd le kell morzsolni a virágait, és mehet bele jól záródó üvegbe. Ezt a hűvösebb időben bármikor előveheted, és már készítheted is a különleges ízvilágú levendulateát.

levendula

A levendulatea elkészítése nagyon egyszerű: forráz le egy teáskanál szárított virágot, áztasd 15 percig, majd szűrd le. Fogyaszthatod magában, de a legjobb egy kevés mézzel és pár csepp citrommal, hogy igazán kijöjjön az íze.

A levendulatea jótékony hatásai:

levendula-jotekony-hatasai

A levendulatea nemcsak az íze miatt különleges, hanem azért is, mert nagyon sok jótékony hatása van. A teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabbak:

  • Idegnyugtató, relaxáló, regeneráló hatású – ha stresszes napod volt, kortyolj el egy csészével a nap végén!
  • Csillapítja még a migrénes eredetű fejfájást is – a gyógyszer előtt gondolj erre a természetes opcióra is!
  • Mind a teájával, mind az illóolajával jól lehet kezelni a nyugtalanságot és az alvászavarokat
  • Használható idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére
  • Oldja a sima izomzat görcseit az emésztőrendszerben, javítja az epeelfolyást
  • Jót tesz az emésztésnek, fokozza a vastagbél perisztaltikus mozgását, oldja a szélgörcsöket
  • Meghűlés esetén enyhíti a felső légúti gyulladást

Próbáld ki te is! Főzz egy csésze levendulateát, ülj be egy kád levendulás fürdővízbe, és kényeztesd magad! Legyen ez az este az, ami csak RÓLAD szól!

A reggelt pedig indítsd citromos vízzel!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!