Ezért jár együtt a vihar a fejfájással

2021. július 02.
Ahogy gyülekeznek a viharfelhők és már messziről hallatszik a mennydörgés, sokaknál elkezdődik a harc a légnyomás okozta fejfájással. Tehetünk valamit ellene?

Gyötrő fejfájással ébredtünk? Azzal a fajtával, amitől lüktet a halántékunk, minden olyan, mintha ködpárán keresztül néznénk, és még a fogmosás is emberfeletti erőfeszítést kíván? Ha biztosak vagyunk benne, hogy ez nem másnaposság – ami egy kerti parti után könnyen előfordulhat –, akkor nagy valószínűséggel a fejünk előre jelzi, hogy ma vihar várható.

vihar-fejfajas-megelozes

A vihar előtti, migrénhez hasonlító fejfájást a légnyomás, a magas páratartalom és a nagy viharfelhők fölénk tornyosulása váltja ki. Amikor változik az időjárás, kémiai és elektromos változások zajlanak az agyban. Ez irritálhatja az idegrendszert, ami fejfájás formájában jelentkezik. Mit tanácsolnak az egészségügyi szakemberek? Figyeljük az időjárás-jelentést és legyen kéznél fájdalomcsillapító szükség esetére. 

Dr. Jessica Briscoe, a londoni Szent Tamás Kórház Fejfájás Központjának specialistája szerint az emberek 70 százaléka tapasztal fejfájást vagy migrént, amikor az atmoszférában megváltozik a légnyomás. „A külső-belső változások mindig kiválthatnak migrént – mondta Briscoe. – Ám különösen a légnyomás változására érzékeny az ember, ami a nyári viharok idején nyilvánvalóan gyakoribb.”

A szakember szerint vannak olyan emberek, akik már előre tudják, ha aznap vihar lesz, mert menetrend szerint beköszönt a migrén náluk. „A migrén 12-24 óra alatt ér a csúcsra. Mivel a nyomás változik, az emberek úgy érzik, előre érzik a vihar közeledtét, mert egyre erősebb a fejfájásuk.” Ugyanez az oka annak, hogy az első hűs fuvallat és a felhőszakadás megkönnyebbülést vált ki: olyan irányba változik a nyomás, ami enyhíti a fejfájást. 

A szakember – aki szerint vannak, akik genetikailag hajlamosabbak a migrénre és érzékenyebb idegsejtekkel rendelkeznek – azt tanácsolja, ha szeretnénk csökkenteni a fejfájás esélyét a viharok idején, próbáljuk meg a klasszikus migrént kiváltó okokat kerülni: a rossz minőségű alvás, nem megfelelő étkezés és folyadékhiány mind súlyosbíthatja a panaszainkat.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash