Önéletrajz GYES után: így töltsd ki a lyukakat

2022. április 21.
Legyünk nyíltak és őszinték a gyerekekkel otthon töltött évekkel kapcsolatban az önéletrajzunkban és az állásinterjún is. Nem mindegy azonban, ezt hogyan tesszük.

Minél tovább voltunk távol a munkaerőpiactól, annál nehezebb visszakerülni a munka körforgásába. A kutatások szerint fél év az a határ, ami után minden hónappal egyre csökken az esélye annak, hogy mi kapjunk meg egy állást. Ennek oka gyakran az, hogy nem egyeznek a munkaadók és a munkavállalók igényei, de az előítéletek is sokat nyomnak a latba. 

Szépítsünk vagy ne?

Ezért is fontos, hogy nyíltak és őszinték legyünk az önéletrajzunkban tátongó lyukakkal kapcsolatban, különösen ha a gyerekeink miatt tartottunk szünetet a karrierünkben. Nem mindig egyszerű a munkavállalók számára felhozni a témát, ám a kutatásokból az is kiderült, hogy a munkáltatók hálásak és pozitívumként értékelik, ha valaki nem eltussolni akarja, hanem megmagyarázni, miért vannak üres sorok az önéletrajzában. Ha szülőként mi is épp munkát keresünk, az alábbi stratégiák segíthetnek a lyukak befoltozásában.

allaskereses-oneletrajz-gyes-utan

Mondjuk el, hogy otthon voltunk, és soroljuk fel a releváns tapasztalatokat

Csak mert nem volt hivatalos munkahelyünk, míg szülőként otthon töltöttük az időt, vagy éppen önkéntes munkát végeztünk csak, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan tapasztalataink az adott időszakból, amelyek számíthatnak a munkakeresésnél. 

Az önéletrajz és a motivációs levél azt a célt szolgálja, hogy felvázoljuk, hova szeretnénk eljutni a karrierünkben, nem csak a korábbi munkáink felsorolását tartalmazzák. Bármilyen olyan képesség vagy tanfolyam számíthat, amit az otthon töltött évek alatt szereztünk, elvégeztünk, így mindig segíthet, ha ezeket is felsoroljuk. „A fizetés nélküli munka is fontos, abszolút értékes tapasztalatnak számít” – mondta Becca Carnahan karriertanácsadó, aki főként anyákkal dolgozik. Carnahan elmesélt egy konkrét példát is, amikor egy olyan ügyféllel dolgozott, aki 18 évet volt otthon, mert ő gondozta egészségügyi problémákkal küzdő fiát. „Az a tapasztalat, amit a fia gondozásával szerzett, alkalmassá tette arra, hogy az egészségügyben helyezkedjen el – mondta a tanácsadó. – Az önéletrajzában is ezt emeltük ki, hozzátéve, hogyan tanult meg kiigazodni az egészségügyi rendszer bonyolult hálójában. Ez remekül megalapozta számára, hogy ügyfélkapcsolatokkal foglalkozzon, amilyen munkát végül szerzett.”

Formai dolog, de célszerű a szünetet az önéletrajz elején megemlíteni, mielőtt leírjuk a korábbi munkahelyi tapasztalatokat és összegezzük az eddigi karrierünket. „Itt soroljunk fel azt is, szerintünk miért lennénk mi a legjobb választás az adott állásra – javasolta Sonu Ratra karriertanácsadó, aki a munkaerőpiacra visszatérni kívánó anyáknak segít. – Soroljuk fel a gyerekkel otthon töltött évek alatt alkalomszerűen vagy csupán jótékonyságból végzett munkáinkat is, ha relevánsak lehetnek az adott állással kapcsolatban.”

Ne tekintsünk úgy a szünetre, mint ami miatt mentegetőznünk kell

Tudatosítsuk magunkban, hogy az állásinterjún sem kell magyarázkodnunk, amiért otthon voltunk a gyerekekkel. Amikor előkerül a téma, egyszerűen mondjuk el, mi volt a helyzet, például a „meséljen magáról!” vagy a „miért szeretne nálunk dolgozni?” kérdéskörnél. Itt elmondhatjuk, hogyan fejlődtünk attól, hogy otthon maradtunk a gyerekekkel, milyen értékeket adott hozzá a személyiségünkhöz. 

„A spontán beszélgetés valahogy így hangozhat a témában. Elkezdtem dolgozni a pénzügyi szférában – itt felsoroljuk, hol, mennyit dolgoztunk –, majd változott a magánéletem, megszületett az első gyermekem, akit két évig otthon neveltem. Most elkezdett bölcsődébe járni, én pedig megújult lelkesedéssel térek vissza a munka világába, hogy ilyen és ilyen képességeimet tovább kamatoztassam” – vázolta a karriertanácsadó. 

„Ha könnyedén siklunk keresztül az otthon töltött évekről a képességeinkre, nyilvánvalóvá tesszük, miért is vagyunk jó választás az adott pozícióra – tette hozzá Cordero. – A lényeg az, hogy tisztában legyünk azzal, az számít, hogyan mondjuk el a történetünket, és azt mondjuk el a karrierszünettel kapcsolatban, amit mi akarunk. Tényszerűen és nem védekezően.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!