Kibékülnétek a volt pároddal? Ezen a 8 dolgon múlik, hogy sikerül-e

2022. május 05.
Ha te és az exed szeretnétek még egy esélyt adni a kapcsolatotoknak, érdemes tudnotok, hogy több erőfeszítést kell majd tennetek egymásért, mint azelőtt, és új lépéseket is megtenni annak érdekében, hogy ezúttal sikerüljön.

Sok pár, amelynek tagjai szakítottak, végül újra összejött. Egy 2013-as tanulmány szerint az együtt élő párok több mint harmadának és a házaspárok ötödének volt már külön töltött periódusa.

Íme, 8 dolog, amit ajánlott megtenni, miután újra összejöttök – persze csak, ha ezúttal együtt is maradnátok.

Ismerjétek el a múltbéli fájdalmakat!

Amikor újra együtt vagyunk, fontos, hogy tudjunk beszélni a múltról, még akkor is, ha ez nehéz és fájdalmas. „Fennáll a kísértés, hogy a szőnyeg alá söpörjünk dolgokat, átlépjünk a sérelmeken, és soha többé ne beszéljünk róluk. Ám ha ezt tesszük, azok hajlamosak elfajulni, és újra felszínre törni” – mondja Gregory Cheney párterapeuta.
A múltbeli bántások megvitatása szorosabbá teheti a kapcsolatot, javíthatja a kommunikációs készségeinket, és segítheti, hogy keményebb témákat is képesek legyünk együtt feldolgozni.

Tartsd tiszteletben a másik nézőpontját!

A kapcsolatokban, különösen a szakítás után, fontos teret adni mindkét nézőpontnak. Ez azt jelenti, hogy fel kell hagyni azzal a tévhittel, hogy adott konfliktusban az egyik embernek igaza van, a másiknak pedig nincs, mondja Cheney.
Ez lehetővé teszi mindkét partner számára, hogy egészséges módon fejezze ki érzéseit biztonságos közegben. Ügyeljünk arra, hogy aktív hallgatók legyünk, hogy valóban legyünk kíváncsiak a másik nézőpontjára!

Beszéljétek meg, mit tanultatok a szakítás óta!

Noha a szakítások nagyon fájdalmasak lehetnek, egyben tapasztalatot is adnak az előrelépéshez. Érdemes megvitatni a tanultakat, és megfontolni, min változtathattok a jövőben – mondja Heather Browne családterapeuta.

Néhány megfontolandó kérdés:

  • Mennyiben változtatott meg a szakítás?
  • Mit kezeltél rosszul a kapcsolatban?
  • Hogyan fogod ezeket a problémákat másként kezelni a jövőben?
  • Hol kell több felelősséget vállalnod?

Találd ki, hogyan lehet jobb az együtt töltött idő!

Browne azt javasolja, szánjunk időt arra, hogy eltervezzük, mitől lesz jobb a második lehetőség. Mindkettőtöknek aktívan kell dolgozni a régi minták megváltoztatásán annak érdekében, hogy zökkenőmentesen menjenek újra együtt a dolgok.

Érdemes például fontolóra venni:

  • Hogyan fogsz másképp beszélni és kommunikálni?
  • Hogyan fogsz egészségesebben beszélni a dolgokról?
  • Hogyan fogod módosítani a régi szokásaidat?
  • Hogyan támogathatjátok egymást másképp?
  • Hogyan teremthetsz biztonságosabb közeget?

Légy kíváncsi a saját és a partnered érzelmeire!

Fontos, hogy szakíts időt az önreflexióra. Cheney azt mondja, meg kell próbálni azon dolgozni, hogy megértsük, mi történik „bent” – beleértve a mélyebb érzelmek kezelését is. „Ez a fajta önreflexió tudatosságot igényel. Próbálj meg sétálni egyet egyedül vagy csak leülni kényelmesen. Vegyél néhány mély lélegzetet, lazulj el, és figyelj befelé! Érdemes időről időre megismételni ezt a meditációt.”
Kulcsfontosságú, hogy ne csak önmagad, hanem a partneredet is megértsd. „Mások érzéseinek tudatosítása ugyanolyan fontos lehet, mint az énképünk fejlesztése. Egy egészséges kapcsolatban a felek arra törekszenek, hogy azt is megértsék, ahogyan a másik látja a világot” – mondja Cheney.

Ezt két lépésben javasolja:

Tégy fel kérdéseket partnerednek arról, hogyan érzi magát a kapcsolatotokban, ezután foglald össze a válaszát, hogy minimalizáljátok a félreértések lehetőségét. Ez önmagában azzal is segít, hogy mindkét partner úgy érzi, meghallják és megértik a gondolatait.

Hagyj időt a kapcsolódásra!

Manapság nem könnyű nyugodt közös időt teremteni, ehhez is erőfeszítéseket kell tenni. Mindig fontos az együtt töltött idő, de még inkább az, ha újra összejöttetek, és épp újraépítitek a kapcsolatot. Nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak az együtt töltött idő mennyisége, hanem a minősége is számít. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy az együtt töltött idő minősége a párkapcsolati elégedettség fő előrejelzője, ami azt bizonyítja, hogy ezt tudatosan kell tervezni.
Például Cheney azt mondja, ahelyett, hogy együtt nézitek a tévét, próbáljatok olyan hobbit keresni, amit mindketten élveztek. Vagy sétálhattok is, kipróbálhattok egy új éttermet. Bónuszpont, ha telefonjaitokat „ne zavarjanak”-módba állítjátok.
Ha aktív, kizárólagos időt töltötök együtt, azzal tudatod a partnereddel, hogy ő a legfontosabb számodra, és a kapcsolat is az.

Készítsetek listát azokról a dolgokról, amelyekre mindketten vágytok!

Abban, hogy ez a fejezet sikeresebb legyen, mint az első, segíthet, ha leülsz és eldöntöd, hogy milyen értékeket remélsz egy kapcsolattól, például szórakozást és szenvedélyt, majd elkötelezed magad, hogy törekszel is ezekre.
Ez nem arról szól, hogy kényszerítsd a partneredet, hogy olyasvalakivé váljon, amilyen sosem volt, hanem arról, hogy eldöntsd, milyennek szeretnéd ideális esetben a párkapcsolatodat, és milyen lépéseket tehetsz azért, hogy elérd azt.
Azt is tudomásul kell venni, hogy valószínűleg vannak különbségek az elképzelésitek között, így meg kell beszélni, hogyan tudtok kompromisszumot kötni. Például ha az egészséges életmód számodra fontos, de a partnered nem szokott edzőterembe járni vagy szuperegészségesen étkezni, akkor is megtalálhatod a középutat. Találhatsz például olyan tevékenységeket, amelyek aktívak, de nem feltétlenül számítanak sportnak, például a tánc vagy a túrázás.
Függetlenül attól, hogy milyen forgatókönyvet szeretnél, a szakértő azt mondja, feltétlenül beszéld meg a másikkal, hogy ez a téma később ne váljon harcok színterévé.

Beszéljétek meg, hogy mit fogtok mindig megbeszélni!

Az egészséges kapcsolatok az őszinteségre és a kommunikációra épülnek akkor is, ha ez sokszor kényelmetlen. Brown szerint meg kell osztanunk mindent, amiről tudjuk, hogy a partnerünknek lényeges, és ami a szakítás során történt. Igen, azt is, ha randiztál vagy lefeküdtél valakivel.
Ha az összes kártyát az asztalra dobod, az biztosítja, hogy később ne bukkanjon fel valami váratlanul megtörve az érzékeny bizalmat.

Amikor újra összejössz az exeddel, légy türelmes! A dolgok valószínűleg nem ott folytatódnak majd, ahol abbahagytátok, és nem is javul meg egy csapásra minden. A lényeg az, hogy valóban akarjátok-e, és hajlandók vagytok-e tenni is érte.
Ha pedig nem megy kettesben, nyugodtan kérjetek segítséget egy párterapeutától, hiszen ő pont azért van, hogy akkor lépjen közbe, amikor még van mit megmenteni.

Forrás: Insider.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!