Szinglik életveszélyben: a sok szakítás és az egyedüllét növeli a rák kockázatát

2022. január 29.
Sok egyedül élő nő és férfi ugyan jól alkalmazkodott a szingli életformához, ám bármennyire is szeretnénk úgy látni, hogy egyedül is lehet boldog az ember, a sok múltbeli szakítás és az évekig tartó egyedüllét nagyon is árt az egészségnek.

A Koppenhágai Egyetem kutatói vizsgálták meg többezer dán férfi és nő egészségügyi adatait és mintáját. A tudósok azt figyelték meg, hogy azok szervezetében, akik szingliként éltek évek óta és számos szakításon átestek a múltban, sokkal magasabbak a gyulladást jelző értékek a szervezetükben. A gyulladásokról pedig ma már tudjuk, hogy jelentősen növelik számos krónikus betegség, köztük a diabétesz, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Nem volt különbség férfiak és nők között: a szakítások, az évekig tartó szingliség növeli a korábbi halálozás kockázatát a kutatás eredményei szerint. 

szingli-eletveszely-gyulladas

A dán tudósok eredményeiket a Journal of Epidemiology & Community Health című orvosi szaklapban publikálták. A vizsgálat során közel 1500 dán nő és több mint 3000 férfi mintáját elemezték. Az alanyok 48 és 62 év közöttiek voltak. A kutatók összeszámolták, hány szakításon estek át az alanyok életük során és hány évet éltek egyedül. Azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy kevesebb mint egy évig voltak csak szinglik, kontrollcsoportként működtek a vizsgálatban. Emellett feljegyezték a résztvevők iskolázottságát, krónikus betegségeit, testtömegindexét és családi kórtörténetét.

Szakítás, válás…

Miután a tudósok minden egyéb faktort kizártak és kiegyensúlyoztak, azt figyelték meg, hogy azoknál, akik a legtöbbször szakítottak a múltban, 17 százalékkal magasabb a gyulladást jelző érték a vérükben. A több mint hét éve szingliként élőknél 12 százalékkal magasabb ez az érték, ami jelentősen megnöveli a korai halálozás kockázatát. 

„A korábbi kutatások, amelyek a párkapcsolat és az egészség összefüggéseire irányultak, jórészt az elvált emberekre fókuszáltak – mondta Karolina K. Davidsen, a kutatás vezetője. – A tudósok azonban az utóbbi időben megfigyelhető, járványszerűen terjedő magány miatt általánosságban az egyedüllét hatásaira is elkezdtek figyelni. Ezért döntöttünk úgy, hogy azokat vizsgáljuk meg, akik soha sem voltak házasok, van-e ennek valamilyen negatív következménye az egészségre.”

A kutatásnak vannak bizonyos korlátai, amelyeket utánkövető vizsgálatokkal szeretnének majd pontosítani. „Több férfit, mint nőt vontunk be a tanulmányunkba, ez befolyásolhatta az eredményt és a nőknél torz eredményeket adhatott – magyarázta Davidsen. – A résztvevők átlagéletkora 54,4 év volt, ami lehet, hogy túl kevés ahhoz, hogy a krónikus gyulladás hatásai megmutatkozzanak.”

Mit teszünk szakítás után?

A nőknél kicsit alacsonyabb volt a gyulladásra utaló érték a szervezetükben, amiben szerepe lehetett nem csak annak, hogy a vizsgált minta kisebb volt. A nők és a férfiak viselkedésbeli különbsége is hozzájárulhat ehhez. A tanulmány kitért arra, hogy a férfiak hajlamosabbak önpusztító dolgokat tenni szakítás után, például nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyulladásra való hajlam megnő szervezetükben. 

A szakértők azt már feltárták, milyen veszélyes lehet a magány. Fontos, hogy akik egyedül élnek megtalálják azokat a tevékenységeket, kapcsolódási pontokat, melyek oldhatják ezt az érzést, akár a közösségi oldalakon, akár a sporton, a természetben töltött időn vagy éppen az önkénteskedésen keresztül. Ha a magány érzése állandóvá válik, depressziósnak érzi magát valaki, a szakértők mindenképp azt javasolják, forduljunk pszichológushoz.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!