Ezt a 4 színt szeretik a legjobban a szúnyogok

2022. május 07.
A teraszunk, kertünk bútorainak, berendezésének színével nemkívánatos vendégeket is odacsábíthatunk a kerti partikra, nevezetesen a szúnyogokat. A tudomány szerint ezt a négy színt mindenképp kerüljük, amikor odakint dekorálunk, ha nem akarjuk csapkodással tölteni a nyári estéket.

A Washington Egyetem tudósai rukkoltak elő egy nyár előtt roppant fontos kutatás eredményeivel. Eszerint nem csak a szén-dioxid-kibocsátást érzékelik a szúnyogok, mikor áldozatuk után lesnek, hanem a színeket is. 

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányban a szúnyogokat egy szén-dioxiddal telepumpált szobában engedték el, ahol különböző színű pontok voltak. 3 dimenziós nyomkövető technológiával figyelték, hova szállnak a rovarok, mely színeknél időznek a legtovább. 

szunyog-szin-vonzo

Az eredmény alapvetően meglepő, ha azt nézzük, hogy a minden más rovart mágnesként vonzó sárga nem igazán izgatta a szúnyogokat. Sokkal jobban vonzotta a vörös, a narancs, a fekete és a ciánkék a kis vérszívókat, a zöld, lila, kék és fehér viszont egyáltalán nem. 

Több szúnyogfajjal is elvégezték a tesztet, a narancs egyaránt nagy kedvence volt mindegyiknek, a vörös és lila pedig a második és harmadik helyen végzett az összesítésben. 

A tudósok szerint azért találhatják vonzónak a narancsot és a vörös különböző árnyalatait a szúnyogok, mert ezek hasonlítanak az emberi bőrre és vérre. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szén-dioxid mennyisége továbbra sem elhanyagolható faktor, még mindig ez jelzi legerősebben a szúnyogok számára, hogy préda van a közelben.

A kutatók szerint azonban egy fekete ing nagyobb távolságból hívogatóbb lehet a szúnyogok számára, mint egy világos tónusú, ahogy a kerti bútor narancsszínű huzata vagy a lila dekoráció is, majd a testünkből áradó szén-dioxidot közelebb érve kezdik érzékelni.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!