A maffia ellen tiltakoznak ezek a kutyaszobrok Palermóban

2022. június 07.
Palermo városát régóta sújtják a szicíliai maffia szervezett bűnözései. A város lakói a mai napig küzdenek a maffia ellen – például a művészet eszközeivel. A Fondazione Falcone Spazi Capaci projektje éppen ilyen.

Az alapítványt a híres Giovanni Falcone, a capaci merényletben meggyilkolt, olasz maffiaellenes bíró nővére, Maria alapította. Maria több olasz művésszel is összefogott, hogy nyilvános műalkotásokat helyezzenek el városszerte. A szobrok mindegyike demonstráció a maffia ellen – úgy, hogy közben tisztelgés is az áldozatok előtt. „Mindig is tudtuk, hogy a kultúra az egyik legjobb fegyver a maffia ellen – mondta Maria Falcone. – Az elnyomás önmagában nem elég. Társadalmi és kulturális munkára is szükség van.”

palermo-maffia-szobor

A műalkotások közül az egyik legizgalmasabb talán Velasco Vitali 54 életnagyságú kutyás szobra, amelyek a város fontos helyszínein vannak elszórva. Néhányan a San Domenico-templomban találtak menedéket, ahol Giovanni Falcone nyugszik, míg másokat az Ucciardone börtön bunkerében állították ki, amely a maffiavezérek elleni Maxi-perről (1986–1992) hírhedt. A papírból, betonból és rozsdás vasból készült szobrok „a fenséges és a profán közötti kontrasztot képviselik”, a Spazi Capaci kurátora, Alessandro De Lisi szerint pedig a maffia éhségét és a hatalommal való visszaélést is tükrözik.

palermo-maffia-szobor

palermo-maffia-szobor

Forrás: designboom.com, Fotó: Instagram/@velascovitali

Ezt már olvastad?