Só nélkül ízesít a csúcstechnológiás evőpálcika

2022. június 02.
A japán fejlesztésű evőpálcika tulajdonképpen egy hordható eszköz, ami só helyett elektromos ingerléssel teszi finomabbá az ételt.

Egy japán élelmiszeripari cég és a Meiji University közös fejlesztése a különleges evőpálcika, amit azért fejlesztettek ki, hogy hozzáadott só nélkül is ízesebb lehessen az étel. A pálcikák egy csuklóra helyezhető elektronikai eszközhöz kapcsolódnak, amely az elektromosság segítségével aktiválja a nátrium-kloridban és nátrium-glutamátban található ionokat. Ettől aztán az ételek sósabbnak, ízesebbnek tűnnek majd.

evopalcika-so-izesites-tech-japan-kirin-holdings

A Kirin Holdings elsősorban azokra gondolt, akik szeretik a gazdag ízeket, de az egészségük miatt alacsony sótartalmú étrendet kell követniük. A vállalat kutatásai szerint a csúcstechnológiás evőpálcikák képesek 1,5-szer sósabbá tenni az ételt – legalábbis az érzékelésünk számára.

A cég arra is rámutat, hogy a felnőttkorú japán férfiak átlagosan napi 10,9, míg a nők 9,3 gramm sót fogyasztanak, ami jóval meghaladja a WHO által javasolt 5 grammos napi adagot. A túlzott sóbevitel többek között magas vérnyomáshoz és veseproblémákhoz vezethet, épp ezért a Kirin Holdings reméli, hogy a pálcikák – amik egyelőre még a fejlesztés szakaszában vannak – valódi megoldást kínálhatnak erre a problémára.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!