Egy különleges, élő szoborral hívták fel a figyelmet a természetvédelemre II. Erzsébet platinajubileumán

2022. június 09.
A dizájnerek igazán kitettek magukért II. Erzsébet platinajubileumának alkalmából: az uralkodó tiszteletére épített, Fák fája névre keresztelt hatalmas, élő szobor a londoni Buckingham-palota előtt tündökölve hívja fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Egy acélszerkezet tartja össze a 350 kis fából álló hatalmas fának tűnő építményt, amelynek június 2-án maga az uralkodó kapcsolta fel a világítását az Egyesült Királyságban. A rajta lévő apróbb fákat újrahasznosított acélágakra szerelt alumíniumedényekbe állították. Az angol királynő londoni rezidenciájának számító Buckingham-palota előtt álló 21 méter magas, különleges szobor célja, hogy felhívja a figyelmet a Queen’s Green Canopy program faültetési kampányára, melynek keretében október óta több mint egymillió fát ültettek el az Egyesült Királyságban a királynő uralkodásának 70. évfordulója alkalmából.

szobor-termeszetvedelem-erzsebet-kiralyno-platina-jubileum

„Ha egy normál fát hoztunk volna, senki nem nézte volna meg, mert azt bárhol láthatnak. Tehát valami rendkívüli dolgot kellett csinálnunk” – mondta a Heatherwick Studio alapítója és névadója, Thomas Heatherwick. A szobor csak ideiglenesen, két hétig áll majd London szívében.

„A királynő csapata arra kért minket, hogy készítsünk el egy projektet, amely felhívta a figyelmet a csodálatos kezdeményezésre. Csak egy hetünk volt a megtervezésére” – mondta Heatherwick. A stúdió célja egy olyan szobor megtervezése volt, amely egyértelműen egy fára hasonlít, de mégsem egy szimpla másolat. „Ha egy átlagos fa méretével megegyező szobrot hoztunk volna, az beolvadt volna a környezetbe, mert a Green Park mellett vagyunk. Tehát valami ismeretlent kellett csinálnunk, ami vonzza a szemet. Mintha létrehoznánk egy fát anélkül, hogy egy fát szimulálnánk.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

„Jobban tudjuk, mint valaha bármikor, hogy a biológiai sokféleség nemcsak szép dolog, hanem elengedhetetlen is a mentális egészségünkhöz – mondta Thomas Heatherwick – Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen előnyei vannak a természetnek a városokra nézve: csökkenti a bűnözést és az antiszociális viselkedést, valamint lerövidíti a gyógyulási folyamatot.”

A szobrot, amelyet az ünnepséget követően leszerelnek, sokan kritizálták az Egyesült Királyságban. Persze, ahogy az lenni szokott, nem mindenkinek tetszik a különleges építmény: néhányan például a telekommunikációs tornyokhoz hasonlítják, amelyeket néha fának álcáznak az országban. A szerkezetet két héten belül lebontják, a rajta lévő 350 fát pedig áthelyezik egy cambridgeshire-i faiskolába egészen októberig, amikor majd ők is társaik sorsára jutnak: országszerte elültetik őket a Queen’s Green Canopy program keretében.

Forrás: Dezeen, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!