Egyre valószínűbb, hogy II. Erzsébet királynő néhány hét múlva lemond a trónról

2022. május 12.
70 év után hamarosan véget érhet II. Erzsébet uralkodása.

Epizodikus mozgásszervi problémákra hivatkozva Erzsébet királynő kedden kihagyta a brit parlament ülésszakának megnyitását. Uralkodásának 70 éve alatt – a keddi alkalom előtt – csak kétszer fordult elő, hogy nem vett részt az ünnepségen: 1959-ben, majd 1963-ban a terhességei miatt maradt távol. Ez volt azonban az első alkalom, hogy a királynő távollétében nem a lordkancellár, hanem maga a trónörökös, Károly herceg olvasta fel az új parlamenti évad kormányzati törvényalkotási programját. Károly herceg édesanyja képviseletében régensként volt jelent a ceremónián, ez a lépés pedig példa nélküli volt a modern történelemben, ami a szakértők szerint arra utal, hogy a monarchián belül jelentős átalakulások fognak végbe menni.

karoly-herceg

Károly herceg a parlamenti megnyitón

Erzsébet királynő életkora, illetve az, hogy nyilvánvalóan képtelenné vált ellátni a legfontosabb feladatait –  például az idei nyári kerti partikon sem fog megjelenni – máris felerősítette a találgatásokat, amik szerint a Buckingham-palota valójában lekicsinyli a királynő egészségi gondjait azzal, hogy csupán „epizodikus mozgási problémákról” beszélnek.

A Buckingham-palota mostanra már azt a lehetőséget is előrevetítette, hogy a királynő talán nem fog tudni személyesen megjelenni a saját platinajubileumi ceremóniáján, mint mondták, a jelenléte csak attól függ, hogyan érzi magát aznap. A szakértők úgy vélik, az uralkodó legfeljebb az erkélyre fog kimenni a Trooping the Colour ünnepségen (ez az uralkodó hivatalos születésnapi eseménye, ami idén június 2-ára, a jubileumi hétvége nyitónapjára esik), illetve talán még a jubileumi hétvége vasárnapi zárónapján is tiszteletét teheti. A tervek szerint részt fog venni a Szent Pál-székesegyházban a hálaadó istentiszteleten, amin valószínűleg Harry és Meghan is jelen lesz. Ám az a feltételezés, hogy a keddi távolmaradása után végig fog ülni egy hosszú templomi szertartást, elképzelhetetlennek tűnik.

A palotában egyre nagyobb a készültség, mindenki azt találgatja, mikor fog a London Bridge összedőlni („London Bridge is down” – ez az a kifejezés, amit a kormány és a palota tisztviselői használnak majd annak jelzésére, hogy a királynő meghalt – a szerk.). És bár a találgatások és pletykák túlzóak lehetnek, az igazság az, hogy senki nem tudja pontosan, mi baja van a királynőnek. Kivéve persze az orvosát és talán Károly herceget, ami megmagyarázná a keddi szomorú arckifejezését.

A legmeggyőzőbb pletykák szerint a királynő szívével vannak gondok, és emiatt kellett tavaly kórházba mennie MR-vizsgálatra. Persze egy MR-rel számos más egészségügyi problémát is diagnosztizálni lehet, beleértve a hátproblémákat is, ami jól illeszkedne a palota narratívájába, miszerint a királynőt semmi aggasztóbb nem gyötri, mint egy kis epizodikus mozgásprobléma.

A királynő egészségi állapota körüli rendkívüli titoktartás ahhoz hasonló, amelyet apja, VI. György hanyatló egészségi állapota körül építettek ki, aki 1952-ben, mindössze 56 évesen halt meg tüdőrák okozta komplikációkban. A halála teljes sokként érte a nemzetet és a családját is – bár az orvosokat valószínűleg nem.

erzsebet-kiralyno

Azt azért meg kell jegyezni, hogy az őt ismerő vagy a közelében dolgozó emberek szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a királynő szellemi képességei még most is teljesen rendben vannak.

Robert Hardman, a Buckingham-palota közreműködésével készült Erzsébet-életrajz, a Queen of Our Times szerzője a The Daily Beastnek a következőt nyilatkozta: „A parlamenti megnyitón való távolmaradása nem példa nélküli, de a távollétének megoldása – a Regency Act alkalmazása – igen. Ez egy újabb lassú és fokozatos lépés abban az átmenetben, amelynek során Károly egyre több feladatot vállal, és amely valójában kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor Károly Srí Lankára utazott, hogy megnyissa az ottani Nemzetközösségi Kormányfői Találkozót.”

A régensi törvény (Regency Act) állandó tartalék pozíciót határoz meg arra az esetre, ha az uralkodó nem lenne képes ellátni feladatát. A törvény előírja, hogy régenst kell kinevezni, ha „az uralkodó szellemi vagy testi gyengeség miatt képtelen a királyi funkciók ellátására”, emellett a törvény a kiskorú uralkodókra is vonatkozik.

„Úgy tudom, hogy nincs semmi katasztrofális baj, de hát mégiscsak 96 éves, és a palota minden tagadása ellenére azt gyanítom, hogy Károlyt egy éven belül hivatalosan is beiktatják valamilyen régensi minőségben – nyilatkozta Duncan Larcombe, a The Sun korábbi királyi tudósítója, majd hozzátette: – A keddi nap mindent megváltoztatott. A királynőnek tényleg nincs más választása, ha képtelen többé ellátni államfői szerepét. Az egy dolog, hogy nem tud elmenni egy glasgow-i klímacsúcsra, de ha nyilvánvalóan képtelen ellátni a szokásos, alapvető államfői feladatokat, akkor szerintem el kell távolítani a trónról, természetesen a beleegyezésével. Mindez rendkívül megrázóvá teszi majd a jubileumot, mivel szerintem addigra mindannyiunk számára nyilvánvalóvá válik, hogy ez lesz az utolsó alkalom, hogy látjuk őt. A visszaszámlálás megkezdődött.”

Forrás: The Daily Beast Fotó: Getty Images

Olvass tovább!