Rohamosztagosok és elképesztő ruhákba öltözött cosplayerek lepték el a Hungexpot

2022. június 16.
Rögtön felcsillant a szemem, amikor 2020 elején egy Facebookon felbukkanó posztból megtudtam, hogy a világ egyik leghíresebb popkulturális rendezvényét, a Comic Cont az év nyarán Budapesten is megrendezik. Aztán persze jött a koronavírus, ami pillanatok alatt áthúzta az egész világ számításait. Az elmúlt két évben a járvány kiszámíthatatlansága miatt a szervezők négyszer hirdették meg, majd mondták le a rendezvényt, mígnem a múlt hétvégén végre eljött a várva várt pillanat. Két év halogatás után a Comic Con megérkezett Magyarországra.
comic-con

A Comic Con az 1970-es években indult az Egyesül Államokban, azon belül is San Diegóban, és az elmúlt évtizedek során a világ egyik legnagyobb popkulturális fesztiváljává nőtte ki magát. Bár eredetileg a képregények és a sci-fi/fantasy filmek, illetve sorozatok köré építették fel, a Comic Con mostanra a szórakoztatóipar egy sokkal szélesebb skáláját fedi le: a horrortól az animéken és mangákon át a videójátékokig, valamit a társasjátékokig szinte minden műfaj képviselteti magát rajta.

Az első magyar Comic Cont eredetileg 2020 augusztusára tervezték, a márciusban bevezetett koronavírus-korlátozások azonban keresztbe húzták a szervezők számításait. Az elmúlt két évben négyszer hirdették meg, majd mondták le a eseményt, Csanda Gergely főszervező elmondása szerint azonban még így sem volt egy percig sem kérdés, hogy a világhírű képregényfesztiválnak igenis van légjogosultsága Magyarországon.

„A Budapest Comic Con jegyindítása után 2 héttel jött be a koronavírus. Az első napon eladtunk 3 ezer darab jegyet, tehát láttuk, hogy nagy igény van az eseményre, éppen ezért mi töretlenül hittünk benne. Egyszer sem merült fel bennünk, hogy hagyjuk a fenébe. A koronavírus betörése után kiküldtünk egy kérdőívet a jegyvásárlóknak, hogy felmérjük, vissza szeretnék-e váltani a jegyeiket. Büszkén mondhatom, hogy nagyon kevesen kérték vissza a jegyárakat, a többség azt mondta, hogy inkább várna. Ez egy nagyon pozitív visszacsatolás volt. Láttuk, hogy érdemes megcsinálni, és eldöntöttük, hogy ahogy vége lesz a járványnak, meg is fogjuk csinálni.”

Hozzám hasonlóan tehát az emberek nagy része türelmesen várt a korlátozások feloldására, hogy aztán két évvel a bejelentés után, idén júniusban végre megnyílhassanak az első hazai Comic Con kapui. A kétnapos eseménynek helyet adó Hungexpon már szombat délelőtt hömpölygött a tömeg, és a nap folyamán is egyre csak nőtt a kilátogatók száma. Az előzetes jegyeladások alapján egyébként Csanda Gergelyék a két napra összesen 15 ezer érdeklődőre számítottak.

comic-con

comic-con

A fesztivál három hatalmas csarnokban zajlott, rengeteg kitelepült standdal és árussal, valamint több színpaddal. A többi között volt képregénybörze, Star Wars- és Lego-kiállítás, több gamersarok, míg a színpadokon tartalmas beszélgetések, cosplayverseny és koncertek fokozták a hangulatot. Lehetett találkozni ismert képregényrajzolókkal, neves cosplayerekkel, vlogerekkel, szinkronszínészekkel, és persze a jó előre beharangozott külföldi sztárvendégekkel, akik közül talán John Rhys-Davies (Gimli a Gyűrűk urából), Jack Gleeson (Joffrey a Trónok harcából) és Christopher Lambert színpadra lépését várta legjobban a közönség.

comic-con

comic-con

Őszinte leszek, az első magyar Comic Con számomra óriási pozitív csalódás volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire sokszínű és minőségi eseményt fognak összehozni a szervezők.

comic-con

És hogy mi várható a jövőben? Ha minden jól megy, és egy újabb járvány sem szól közbe, a magyar geekeknek nem kell többé külföldre utazniuk a Comic Con-élményért.

„Nem csináltuk volna, ha nem tudnánk, hogy lesz jövőre. Ki lehet jelenteni, hogy ezek után minden évben lesz Budapest Comic Con, hacsak nem lesz valami, ami miatt megint csúszni fog… De mi mindenféleképpen hosszú távban gondolkodunk. És azt is látni kell, hogy itt a fokozatosság elve működhet csak. Magánszervezők vagyunk, ez nem egy Magyarország kormánya által támogatott rendezvény vagy egy hatalmas szponzor által létrehozott esemény. Egy magyar cég vagyunk, akik a saját erőforrásaikat rakják bele a Comic Con megszervezésébe, éppen ezért fokozatosan tudunk fejlődni. Idén 7 színészvendégünk és 4 képregényrajzolónk volt, nyilván jövőre már többet fogunk elhozni, és a tervek szerint nagyobb területen leszünk. Nagyon pozitívan állunk a folytatás elé.”

comic-con