Megháromszorozódott a videójáték-függőség a járvány alatt

2021. július 03.
Még a járványnál is gyorsabban terjedt a videójáték-függőség a lezárások alatt a fiatalok körében. Háromszor annyian kértek segítséget az Egyesült Királyságban szakemberektől, mint egy évvel korábban.

2019-ben – egy évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegséggé nyilvánította –  nyílt meg az Egyesült Királyság első olyan klinikája, ahol kifejezetten olyan gyerekeket és fiatal felnőtteket kezelnek, akik videójáték-függők. Az adatok alapján idén január és május között 56 fiatal került az intézménybe, ez jóval több, mint az előző év hasonló időszakának 17 páciense. A számok nem tűnnek soknak, de ez jól mutatja azt az ugrásszerű emelkedést, ami az orvoshoz nem kerülő esetek számában is bekövetkezett a fiatalok körében minden valószínűség szerint a járvány egy éve alatt. 

videojatek-fuggoseg-jarvany

„Úgy gondolom, a járvány és az online oktatás miatt sokkal több időt töltöttek a gyerekek a képernyő előtt, mint valaha – mutatott rá Patrick Maxwell, a Nightingale Kórház vezető függőség terapeutája. – Mivel otthon voltak, a szülők is jobban felfigyeltek rá, mennyi időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, ezért úgy vélem, a szülőkben feltámadt a szorongás amiatt, amit a gyermeküket megfigyelve észleltek” – tette hozzá a terapeuta, mintegy megmagyarázva azt is, miért fordult sokkal több szülő az intézményhez tanácsért gyermekük videójáték- és képernyőfüggősége miatt. 

Dr. Henrietta Bowden-Jones, a Royal Collage of Psychiatrists játékfüggőség szakértője szintén egyetért azzal, hogy az iskolák bezárásával és az otthontanulással jelentősen megnőtt a videójáték-függő fiatalok száma. „Sok fiatal páciensünk számolt be arról, hogy elveszett a rendszer az életükben a játékkal töltött hosszú órák miatt, ráadásul elveszítették érdeklődésüket más dolgok iránt, kivonták magukat a családi életből. A súlyosabb esetekben, amikor a szülők, felfigyelve a problémára, elzárták a játék lehetőségét a gyerekektől, a fiatalok haraggal és időnként akár fizikai agresszióval reagáltak – mondta dr. Bowden-Jones. – A tavalyi év sokkal több pácienst hozott, mint amennyire valaha számítottunk, ezért szükséges, hogy segítő tájékoztatást adjunk ki a szülők és gyermekek számára.”

„Az elmúlt évben a fiatalok körében olyan szinten váltak a készülékek a szocializáció és a szabadidő eltöltésének eszközévé, hogy az komolyan aggasztó – mutatott rá dr. Linda Papadopolous, az internetes biztonsággal foglalkozó nonprofit szervezet, az Internet Matters nagykövete. – Ugyan rengeteg pozitív oldala is van, a szülőknek alapvetőn aggódniuk kellene a rengeteg idő miatt, amit a gyerekek online töltenek, ennek minden kockázatával együtt.”

Az adatok kétség kívül aggasztóak, ugyanakkor a szakemberek pontosan leírták, melyek azok a jelek, melyeket figyelniük kell a szülőknek, mert azt jelezhetik, nincs meg az egészséges egyensúly, és a videójátékok problémává válhatnak. Vannak gyerekek, akik elveszítik korábbi hobbijaik iránt az érdeklődést, kevesebb időt töltenek a való életbeli barátaikkal, a kötelességeiket, az iskolát elhanyagolják. Fizikai tünetként jelentkezhet fejfájás, valamint alvásproblémák is. Fontos, hogy a szülők beszélgessenek a gyerekekkel a játékfüggőségről már nagyon korán, így saját maguk húzhatják meg az egészséges határokat.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!