A járványhelyzet alatt kiderült, hogy a kovászos kenyérre – vagy pontosabban a sütésére – nagyobb az igény, mint valaha is gondoltuk, és egyúttal az is, hogy a kovász egy elképesztően kényes dolog. Etetni kell, ráadásul a megfelelő módon, ideális hőmérsékleten tartani, nevet adni neki, dédelgetni. Sok kezdeti fellángolás halt hamvába, amikor a lelkes házi pékek szembesültek a túlbugyogó vagy éppen laposan szomorkodó kovászkezdeményükkel, amit már semmilyen módszerrel nem tudtak visszahozni az életbe.
A Kefirko kovásztartó biztos sikert ígér: a nem légmentesen záródó tároló beenged egy kis levegőt, ezzel segítve a fermentációs folyamatokat, ráadásul az üveg tetejét mérőedényként is használhatjuk, hogy biztosan a megfelelő mennyiséggel etessük meg a kovászunkat. Ezután a sütés idejéig légmentesen is lezárhatjuk a fedőt.
Az üveg tetején egy kis óra segít követni a kovász életciklusát, hiszen az idő szintén kulcsfontosságú faktor a házi kenyérsütésben. A kívülről rögzíthető gumiszalaggal pedig azt figyelhetjük, mennyit emelkedett a kovászunk.
A különleges üvegcse Kickstarteren kezdett gyűjteni, és sikerült nagyon rövid idő alatt túlszárnyalniuk a kitűzött célt, szóval ha minden jól megy, hamarosan a rendes gyártás is beindulhat – hogy soha többé ne kelljen elfuserált kovászt kidobni.
Fotó: Kickstarter