A megtört szív szindróma létezik és tragédiához is vezethet

2022. június 17.
Amikor óriási érzelmi trauma ér minket, azt mondjuk, meghasad a szívünk a fájdalomtól. Ezzel a megfogalmazással pedig nem feltétlenül esünk túlzásokba, hiszen a sokkhatás igen komoly hatással lehet az egészségünkre...

Amikor elveszítünk valakit, akit nagyon szerettünk, azt mondjuk, összetört a szívünk a fájdalom miatt – márpedig ez a kifejezés valójában egyáltalán nem csak egy regénybe illő fordulat. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy az érzelmi sokkhatások komoly hatást gyakorolhatnak a vérkeringés központi szervére – és ez sajnos még tragédiához is vezethet. Így fordulhat elő például az is, hogy hosszú évtizedek óta együtt élő párok néhány nap vagy akár csak óra különbséggel, egymás után távoznak az élők sorából – a társuk hiányát ugyanis szó szerint nem bírják elviselni. Méghozzá azért, mert az emocionális trauma miatt a szívük szokatlan formát ölthet, ami ellehetetlenítheti a működését.

Megtört szív szindróma

A megtört szív szindróma tehát létezik, ám a szakértők igazából stressz-kardiomiopátiának nevezik.
A jelenségre először Japánban figyeltek fel 1990-ben, és takotsubo cardiomyopathiaként utaltak rá, mivel a röntgenfelvételek alapján megállapították, hogy a szív bal kamrája olyan furcsán deformálódott, mintha csak egy takotsubo lenne – vagyis az a lyukas edény, amivel a polipokat szokták elfogni. A diagnózis felállítását azonban jelentősen nehezíti az a tény, hogy a stressz-kardiomiopátia tünetei kísértetiesen hasonlítanak a szívinfarktuséra, így a betegek ebben az esetben is izzadásra, mellkasi fájdalomra vagy légszomjra panaszkodhatnak.

Az orvosokat egyébként megdöbbentette a japánok felfedezése, hiszen nem is sejtették, hogy az érzelmek ilyen drámai hatással lehetnek az emberi szívre. Ezért is kapta a takotsubo cardiomyopathia a megtört szív szindróma „becenevet”, mert a szakemberek szerették volna felhívni a világ figyelmét arra, mi történhet velünk, amikor trauma ér minket.

A szakértők azt mondják, sok esetben a szívizmok károsodása nem tartós, és számtalan beteg napokon vagy heteken belül felépül – ám sajnos olyan is előfordul, hogy súlyossá válik a páciens állapota. A tudomány mai állása szerint viszont még mindig nem lehet pontosan tudni, miért következhet be vagy ismétlődhet meg egyeseknél a stressz-kardiomiopátia. De a vizsgálatok szerint az üss vagy fuss reakció játszhat benne nagy szerepet, vagyis az a fiziológiai reakció, ami egy valós vagy egy vélt veszélyhelyzetben következik be – ilyenkor adrenalin, noradrenalin és dopamin szabadul fel a testünkben.

Egyes tanulmányok pedig kimutatták, hogy a megtört szív szindróma kockázata különösen magas az 55 év feletti nők körében, különösen azok között, akik a posztmenopauzás években járnak, amikor az ösztrogén szintje kifejezetten alacsony. Ma már úgy látják, a kiváltó ok nemcsak az érzelmi sokkhatás lehet, hanem például súlyos fájdalom, asztmás rohamok, görcsrohamok, szélütés, magas láz, alacsony vércukorszint, műtét és tüdőgyulladás is.

Forrás: CNN Fotó: Getty Images

A pánikroham is sokakat érint…