7 recept szakításra, a legrosszabbtól a legjobbig

2022. május 30.
A szakítás nagyon ritkán történik derült égből villámcsapásként. A kapcsolatok inkább fokozatosan haladnak a szomorú vég felé. Apró lépésenként jutunk közelebb a felismerésig, nem biztos, hogy a megfelelő kapcsolatban élünk. A bizonyosság helyét átveszi a bizonytalanság, majd a szakítás gondolata. De hogyan döntik el az emberek, végül miként vetnek véget egy románcnak?

Abszolút célorientált dolog a szakítás, így agyból döntünk, milyen stratégiát választunk. A módszerek pedig nagyon széles skálán mozognak. Egy csomó tényezőt kell számításba venni. Gyorsan elvágjuk a szálakat? Le kell még folytatni beszélgetéseket az érzelmekről? Kit hibáztatunk a szakítás miatt?

Amikor a szakító fél eldönti, hogyan vet véget a kapcsolatnak, nem meglepő módon azt nézi, neki mi a jó, és ezért alapvetően nem is lehet hibáztatni senkit. Ha valaki túl sokáig gondolkodna azon, hogy vajon a másik félnek mi lenne a jó, milyen hatással lesz rá a szakítás, túl sok ember maradna benne olyan kapcsolatokban, ami nem jó számukra, csupán azért, hogy ne bántsák meg a másikat. De ha a másik ember szemszögéből nézzük: ki akarna olyasvalakivel kapcsolatban lenni, aki igazából nem is akar velünk lenni?! A szakítást azonban gyakran nehéz meglépni, ezért is hatalmas a kérdőjel: melyik szakítási módszer lehet a legjobb, nemcsak a szakító félnek, de a másik embernek is?

szakitas-7-strategia

1. Ghosting

Amikor a szakító fél egyszerűen felszívódik, eltűnik minden figyelmeztetés és hang nélkül. Megszakít minden kapcsolatot, lezáratlanul hagyja a volt partnerrel a kapcsolatot, teljes bizonytalanságban, így a másik ember csak azon tűnődhet, vajon mi történt, mi romlott el és miért vált köddé a partnere? 

A ghosting gyakoribb a rövid, kisebb elköteleződéssel járó kapcsolatokban, mint a hosszú románcokban, és gyakran azért teszi, aki így szakít, mert el akarja kerülni a nehéz beszélgetést. Pszichológiai szempontból a ghosting az egyik leggonoszabb szakítási stratégia, mert a biztonságérzetet és a bizalmat rombolja le. 

2. Keringő bolygó

Angolul orbitingnek nevezik ezt a szakítási stratégiát, és nagyon közel áll a ghostinghoz, de aki ezt teszi, a virtuális szálakat nem vágja el. Lájkolja a volt párja posztjait, megosztja, vagy más módon mutatja az érdeklődés jeleit, figyelmet. Ezek a rendszertelenül érkező jelzések teljes bizonytalanságban tarthatják és összezavarhatják az elhagyott felett, mélyíthetik a szomorúságát. Csak egy hajszálnyival kevésbé kegyetlen, mint a ghostingolás.

3. Szakítás üzenetben

Nem véletlenül van a legrosszabb módszerek között az üzenetben való szakítás. Ugyan bizonytalanságban nem tartja az elhagyott felet, aki szakít, de valószínűleg barátok sem maradnak az exszel. Igazi sunyi módszer, hasonlóan a ghostinghoz és a orbitinghoz, mind arra törekszik, hogy kerülje a partnerrel való szembesítést, azt, hogy ő okoz rossz érzéseket a másik emberben.

4. Manipuláció

Miért én legyek a rossz, aki elhagyja a másikat, ráveszem inkább, hogy dobjon ki ő?! Azok, akik a manipulációt választják a szakítás módszereként, akár tudatosan provokálva veszekedést a partnerrel, akár szándékosan bosszantóan, rosszkedvűen és lehúzón viselkedve, nagy valószínűséggel becsapják valami másban a partnerüket, és nem akarják, hogy kiderüljön. Aztán azt javasolják egy ponton, hogy tartsanak egy kis szünetet (amiről csak ők tudják, hogy az végleges szakítás lesz), vagy éppen a barátok segítségét kérik a szakításhoz. A pszichológusok szerint nem ez a leggyakoribb szakítási forma.

5. Pozitív hangnem és önhibáztatás

Aki így próbál szakítani, aktívan próbálja nem megbántani a másik felet, érzékenynek mutatkozik, de ez gyakran végül őszintétlenül csapódik le. A partner sokszor – és jogosan – gondolja úgy: ha ilyen jó vagyok, miért szakít velem?! Ez a szakítási stratégia a szorongással küzdő embereknél gyakori, akik nem akarják kizárni, hogy a jövőben még esetleg egyszer újra egy pár legyenek.

6. Direkt, nyílt beszélgetés

Ez az egyik legnehezebb út, de a nyílt beszélgetés mindig kifizetődő. Nem valószínű, hogy akiknek sikerül teljesen őszintén lezárni egy kapcsolatot, még valaha újra együtt lehetnek, de tüske és harag sem marad a felekben egymás iránt. 

7. Közös megegyezés

Amikor a felek rájönnek, hogy mindketten ugyanúgy gondolkodnak a kapcsolat végét illetően. és ezt meg is tudják beszélni, az a legideálisabb szakítási állapot. Egy ilyen helyezet sokkal inkább hoz felszínre pozitív érzéseket, inkább felszabadító, mint lehúzó. Sokkal rövidebb ideig tart a gyász egy ilyen lezárás után.

Természetesen ez a hét szakítási stratégia nem fedi le az összes lehetőséget arra, ahogy két ember elválhat egymástól. De az tény: minél kevésbé egyenes és őszinte a lezárás, annál rosszabb és rombolóbb hatással van mindkét félre, míg a tiszta, egyenes szakítás építő jellegű lehet és magában hordozza a továbblépés lehetőségét.

Forrás: Psychology Today Fotó: Getty Images

Olvass tovább!