Megfejtették, miért fogyaszt a vegán étrend

2019. szeptember 20.
Amikor valaki áttér a tisztán növényi alapú étrendre, jó eséllyel tapasztal fogyást annak ellenére, hogy nem csökken az elfogyasztott kalóriák számát. A kutatók végre rájöttek, minek köszönhető ez az áldásos mellékhatás.

Újabb érvet kaptunk a vegán étrend mellett. Azt már eddig is megfigyelték, hogy aki áttér a növényi alapú táplálkozásra, annak egészségesebb a mikrobiom rendszere: több jótékony bélbaktériummal rendelkezik, jobb az inzulinérzékenysége, amely megvédi a diabétesz kialakulásától. Ráadásul fogyást is tapasztal anélkül, hogy csökkentené a bevitt kalóriák mennyiségét.

A zsírból veszíthetünk, nem izomból
A kutatáshoz a Physicians Committee for Responsible Medicine, egy washingtoni székhelyű  nonprofit orvosi szervezet kutatócsoportja közel százötven túlsúlyos és elhízott felnőttet vizsgált tizenhat héten keresztül. Ezalatt a résztvevők fele áttért vegán étrendre, fele pedig nem. A növényi étrendet fogyasztók jelnetős súlyvesztést tapasztaltak, ráadásul az elveszített súly közel kétharmada a testzsírból olvadt le, nem az izomtömegből. A kutatás alátámasztja, amit eddig feltártak a növényi alapú étrend és a fogyás kapcsolatáról, ráadásul ami még fontosabb, arra is rájöttek, hogyan működik ez a hatás.


A fogyást a baktériumok turbózzák
A vegán étrend a jótékony bélbaktériumok felszaporodása és megerősödése miatt fogyaszt. “A rostbevitel megnövekedése, ami a növényi étrendre való áttéréssel bekövetkezik, megváltoztatja a mikrobiom rendszerünk összetételét. A jótékony baktériumokat tápláljuk és erősítjük vele” – mondta Dr. Hana Kahleova, a kutatás vezetője. A vizsgálat során arra jöttek rá, hogy a vegán étrendre áttérők több jó baktériummal rendelkeznek. Ezek közül a legfontosabb a bacteroidetes, amely a növényi rostot emészti, és úgynevezett rövid láncú zsírsavakat termel eközben. Ezek a vegyületek összefüggésben állnak az anyagcsere egészségével. Egy másik baktérium, amely szintén a növényi alapú rostokon él szervezetünkben, szintén fontos láncszem a fogyás és a testzsír csökkentéséhez. Javítja ugyanis az inzulinreceptorok érzékenységét, ami az egész anyagcserénk alapja, és rendkívül fontos a diabétesz megelőzéséhez.

Hogyan aknázhatók ki az előnyök?
További kutatásokra van szükség, hogy megértsük, hogyan használhatjuk ki teljesen a vegán étrend előnyeit. “Ez a kutatás az alacsony zsírtartalmú vegán étrend hatását vizsgálta az anyagcserére, de a magasabb zsírbevitelt engedélyező növényi alapú étrendeket, például a  mediterrán-diétát is tanulmányozni kell még” – beszélt jövőbeli kutatási terveiről Kahleova. Bár a vegán étrendnek megvannak a maga kihívásai, hiszen sok embernek nehéz teljesen száműzni étkezéséből minden állati eredetű terméket, minden jel arra mutat, hogy a fenntartható, növényi étrend sokkal egészségesebb számunkra hosszú távon.

Fotó: Unsplash