Legyél gyors, és apránként haladj! – Így csökkentsd a poliészter ruháid ökológiai lábnyomát

2022. április 26.
Nemcsak a ruháink gyártása, de a használatuk és tisztításuk is hatalmas terhet ró a bolygónkra. A mosógépszűrőktől a szárításig rengeteg olyan apró lépés van, amikkel csökkenthetjük a kedvenc műszálas ruhadarabjaink ökológiai lábnyomát.

Ha már megvettük a kevert anyagú, vagy tisztán poliészterből készülő ruhákat, a lehető legrosszabb, amit tehetünk, ha a környezettudatosság jegyében kidobjuk őket, hiszen az lehet környezetvédő, aki lenvászonban jár. A poliészter műanyag, nem biológiailag lebomló, így ha a szeméttelepre kerül, kvázi örökre ott is marad. 

Az újrahasznosított anyagból készülő poliészter egy fokkal jobb, hiszen a gyártási folyamatban műanyag flakonokat vesz ki a körforgásból, ám onnantól, hogy ezekből poliészter ruhaanyagot gyárottak, többé már nem lesz újrahasznosítható. 

Mivel olcsó és jól használható anyag, jó eséllyel szinte mindenkinek a szekrényében van olyan ruha, amiben van poliészter, ezért érdemes mindenkinek megfogadnia a szakértő tanácsait, hogyan csökkenthetjük a leginkább ezeknek a ruháknak az ökológiai lábnyomát.

polieszter-ruha-okologiai-labnyom

Kezdjük a mikroszálakkal

A mikroszálak azok az apró részecskék, melyek a ruhánkról válnak le mosás, sőt, viselés közben is. „Itt vannak most is körülöttünk a levegőben, a folyókban, az óceánokban, a talajban, a csapvízben és az emberi ételekben, a halakban és zöldségekben is” – mondta Velina Karadzhova, a brit Fenntarthatósági Intézet vezetője. Ami még rosszabb, hogy ezek a mikroszálak egyre gyűlnek körülöttünk, hiszen nem bomlanak le a természetben. „A mikroműanyag szennyezés harmada származik abból, hogy a ruháinkat a mosógépben mossuk” – mondta a fenntarthatósági szakértő.

Apró változtatások a mosásban

Rebecca Van Amber, az RMIT textilkutatója szerint jelentősen csökkenthető lenne a mikroszál kibocsátása, ha változtatnánk a mosási szokásainkon: használjunk folyékony mosószert és minél alacsonyabb hőfokon mossunk. Lehetőleg elöltöltős mosógépet válasszunk, a szárítógépet pedig felejtsük el örökre. 

Ha a mosógép tele van, ötödannyi mikroszálat bocsáthatnak ki a ruháink. Az is lényeges lenne, hogy ne mossunk olyan gyakran. „Próbáljunk meg mérlegelni, mielőtt valamit a szennyesbe dobunk, valóban szükség van-e arra, hogy már egyetlen használat után a mosógépbe tegyük, vagy esetleg más módon is kitisztítható, ha egyetlen kis folt került a ruhánkra.”

Hasznos lehet a szűrő a mosógépben

Az a leghatásosabb, ha felszereljük a mosógépünket egy mikroszálszűrővel, így a mosási ciklusból nem kerülhetnek a környezetbe a mikroműanyagok. A legmodernebb ilyen szűrők már akár a mikroszálszennyeződés 90 százalékát is képesek kiszűrni. Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Franciaországban már kormányzati elhatározás is született az ügyben, 2030. július 1-től már csak ilyen szűrővel felszerelt mosógépet lehet majd forgalomba hozni. 

Speciális mosózsák

Ha nem akarunk 2030-ig várni, vagy nem szeretnénk a mosógépünk szűrőjén machinálni, használhatunk speciális mosózsákot is. Ha a mikroműanyagokat megszűrő zsákban tesszük a mosógépbe a poliésztert tartalmazó ruháinkat, meggátolhatjuk, hogy a leszakadó részecskék a csatornába jussanak. Hogy mi legyen a zsákban maradó mikroszálakkal? Ösztönösen arra gondolnánk, hogy a csap alatt kiöblítsük, de mielőtt ezt tennénk, álljunk meg, és inkább a szemetesbe ürítsük. A vizeink szempontjából ez a legbiztonságosabb (bár a talajt még így is szennyezhetik a mikroszálak, miután a szeméttelepre kerül a háztartási hulladékkal).

Különböző textilekből különböző mennyiségben válik le

Ruha és ruha között óriási különbségek lehetnek. A poliészterből háromszor annyi mikroszál válik le, mint a nejlonból, és a kevert anyagú ruhák is kevésbé hullatnak, mint a 100 százalék poliészterből készülő darabok. 

A szabásvonal is számít. A habos-babos, fodros ruhákból sokkal több szakad le, vagy a termoanyagokból, illetve fürdőszobai szőnyegekből, melyek láthatóan bolyhosak. A sportruházat, jóganadrág kicsit kevésbé hullat mikroműanyagokat, mivel a nyúlós anyagok hosszabb textilrostokból készülnek, kevesebb az illesztés, így kisebb az esély a mikroszálak leválására.

Előzzük meg a szagokat és foltokat

Mivel a poliészter műanyag, bonyolult viszonyban áll az izzadással és a bőrünkön képződő faggyúval. Ha egyszer ezek rákerülnek, nem engedi el őket. Ezért érződik erősen a testszag a poliészter ruhákon, és ezért lehetetlen a foltokat tökéletesen kitisztítani belőlük. „Minden foltot amilyen gyorsan csak lehet, ki kell mosni belőle, mert ha beleszárad, már nehezebb dolgunk lesz – mondta Van Amber. – Szappanozzuk be a zsíros, olajos foltot, majd vízzel mossuk ki.” Az izzadás nyomát is, amilyen gyorsan csak lehet, öblítsük át kézzel, mert ha hagyjuk megszáradni a szennyestartóban, örökre érezzük majd rajta.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Kattints IDE!