Rejtőzz el a világ elől a svéd üvegház villában

2022. július 12.
A piramis alakú önfenntartó ház a lehető legminimálisabban terheli a környezetet, miközben maximális kényelmet biztosít lakóinak.

A svédországi Naturvillan olyan épületeket tervez, melyek energetikailag zöld és önfenntartó módon működnek, és amik a lehető legkevésbé terhelik meg a környezetet. Az általuk tervezett otthonok nemcsak fenntartható alapanyagokból épülnek, de körforgásos rendszereket is alkalmaznak – például a szennyvíz újrafelhasználásával.

villa-svedorszag-oko-onfenntarto-epiteszet

Egyik kiemelt munkájuk az Atri névre keresztelt, piramis formájú üvegház villa. A különleges épületben saját zárt rendszerekkel oldják meg a fűtést, a víz- és áramellátást is, ráadásul teljes mértékben off-grid, vagyis hálózaton kívüli épületről van szó. Az ivóvíz például a telken fúrt kútból érkezik, az elhasznált szennyvíz pedig megtisztítva a házban található növényekhez jut vissza. A nyári napsütéssel feltöltődő napelemek biztosítják az épület energiaellátását, télen pedig fatüzeléssel lehet fűteni és vizet melegíteni.

A Vänern-tó mellett álló villa szokatlan formája a környező hegyeket idézi, az eldugott helyszín pedig azt is lehetővé teszi, hogy szinte teljes mértékben üvegfelületekből álljon a struktúra. Mutatunk néhány látványos fotót!

villa-svedorszag-oko-onfenntarto-epiteszet

villa-svedorszag-oko-onfenntarto-epiteszet

villa-svedorszag-oko-onfenntarto-epiteszet

Forrás: DesignBoom

Olvass tovább!