Ilyen az imposztorszindróma, lehet, hogy neked is ez van?

2022. július 13.
Veled is gyakran megesik, hogy úgy érzed, csakis tévedés történhetett, amiért sikereket érsz el? Akkor könnyen megeshet, hogy neked is imposztorszindrómád van!

Az imposztorszindrómára a ‘70-es évek végén figyeltek fel először, akkor írta le Pauline Clance és Suzanne Imes pszichológus. Ezt a kifejezést azokra használhatjuk, akik nem érzik magukat érdemesnek a sikerre, folyton kételkednek a saját képességeikben és attól félnek, hogy előbb-utóbb mások is rájönnek: jóval kevesebb rejlik bennük, mint ahogy korábban gondolták.

Az imposztor szindróma jelei és leküzdése

Te is magadra ismersz a jelek alapján?

Ha rád nem igazak a fenti állítások, el sem tudod képzelni, mennyire megnehezítheti a mindennapokat az imposztorszindróma: az érintettek szüntelenül kételkednek saját magukban, képességeiket és teljesítményüket folyton alulértékelik, amikor pedig mégis eredményesek lesznek valamiben, úgy érzik, hogy a dicsőség egyáltalán nem nekik járna.

Kezdetben rendkívül sikeres nők körében figyeltek fel rá, akik már-már lelkifurdalást éreztek azért, mert mások értékelték tehetségüket, szorgalmukat és tudásukat. Ma már jól tudják a hozzáértők, hogy egyáltalán nem csak a nőket érinti, a férfiak körében is szép számmal akadnak imposztorszindrómások!

„Hogy én lennék a legjobb? Képtelenség!”

Ez a gondolat napi rendszerességgel fordul meg egy imposztorszindórmás fejében: teljesen mindegy, hogy mely életterületen kap pozitív visszajelzést, sosem tud annak felhőtlenül örülni, mert a háttérben mindig ott mocorog a tudat, hogy az egyszerűen képtelenség, hogy valamiben legjobb legyen.

Örül ugyan az elismerésnek, azzal együtt viszont rögtön színre lép a mardosó érzés: mi lesz, ha rövidesen a többiek is rájönnek arra, hogy egyáltalán nem érdemli meg a pozitív visszajelzéseket, és minden eddig elért siker szilánkokra hullik. Mivel „torzító szemüvegen keresztül szemlélik azt, amit a tükörben látnak, folyamatosan alulértékelik magukat, szép eredményeiknek pedig nem mernek lelkifurdalás nélkül örülni. 

  • Egy imposztorszindrómásnak szent meggyőződése, hogy valamilyen külső körülménynek és nem az ő rátermettségének, tehetségének köszönhető hogy felfigyeltek rá.
  • Legtöbbször úgy gondolja, hogy csakis a szerencsének köszönhető, ha sikeres, vagy azért került a legjobbak közé, mert mások is túldimenzionálták a képességeit.
  • Egy imposztorszindrómás szinte minden esetben maximalista: saját magának és a körülötte élőknek is be akarja bizonyítani, hogy megérdemli az elismerést.
Imposztor szindrómában érintett nő

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy egyedül vagy az érzéseiddel

Mi segít az imposztorszindrómásokon?

Nagyon figyeljen oda, hogy beszél magáról a többieknek, a nem megfelelő szóhasználat és az elhibázott hangvétel ugyanis tényleg bogarat tehet mások fülébe, nem létező problémákra irányítva a figyelmet.

A segítőkészség remek gyógyír lehet: először is rávilágíthat arra, hogy vannak, akik rosszabbul élnek nála és leírhatatlanul hálásak a segítségért. Egy-egy sikeres „mentőakció” óriási önbizalomlöketet adhat a folytatáshoz!

Fontos felismerni magukban azokat a tulajdonságokat, amiket igenis szerethetnek mások és amikért felnézhetnek rájuk, az önbizalomépítés ugyanis hatásos gyógyír imposztorszindróma esetén.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?