Arrogancia vagy belső béke – mi is az önbizalom?

2022. április 08.
Mit jelent valójában az, ha valakire azt mondjuk, hogy van önbizalma? Hogy beképzelt? Nagyképű? Arrogáns? Vagy valami egészen mást? Nagy Anikó pszichológus és coach segít megtalálni a választ.

Manapság rengeteget halljuk az „önbizalom” szót. Lassanként már elcsépeltté válik. Legyen önbizalmad, növeld az önbizalmadat, 125 tuti módszer az önbizalmad fejlesztésére. Tengernyi könyv és cikk foglalkozik a témával, rengeteg szakember tart előadásokat az önbizalom fontosságáról és az önbizalomhiány hatásairól. A gyerekeinket is igyekszünk úgy nevelni, hogy erős önbizalmuk legyen, mert azt hallottuk, és valahol belül érezzük is, hogy ez a boldogság egyik kulcsa.

Azonban a biztatások, a napi motivációs idézetek és az önbizalomedző guruk csodamódszerei ellenére rengeteg ember küzd önbizalomhiánnyal. Nagyon sokan érzik, hogy nem elég jók, nem szerethetőek, mert nem tudnak megfelelni a – sokszor lehetetlen – elvárásoknak, és ez aláássa az önbizalmukat.

De mi is valójában ez az önbizalom, amit annyira keresünk, és amelynek a hiányától annyira szenvedünk?

Néhány fogalmat érdemes mindjárt az elején tisztázni. Mi NEM valódi önbizalom?

onbizalom-magabiztos-lelek-onbizalomhiany

1) A valódi önbizalom NEM arrogancia.

Nem beképzeltség. Nem felsőbbrendűség-tudat. Nem – régies szavakkal élve – gőg, dölyf, vagy kevélység. Ezek a szavak mind negatív töltetűek, és nem véletlenül. Ezek azt jelzik, hogy az illető többet képzel magáról, mint aki valójában. Azt hiszi, ő többet ér, mint mások. Hogy ő jobb, különlegesebb, értékesebb, mint a többiek.

Valójában sokszor az ilyen gondolkodásmód mögött is önbizalomhiány áll.

Az ilyen személy általában nem túl népszerű a környezetében. Az emberek ellenszenvesnek találják az effajta viselkedést. Biztosan te is ismersz ilyen embert. Talán nem is egyet. Most gondolj az egyik ilyen illetőre. Szeretsz vele lenni? Úgy érzed, feltöltődsz a társaságában? Vagy inkább idegesít, és amennyire csak teheted, kerülöd a vele való találkozást? Van egy tippem, mit válaszoltál.

2) A valódi önbizalom NEM azt jelenti, hogy sohasem félsz semmitől.

Az önbizalom nem azt jelenti, hogy nincs megfelelő realitásérzéked. És azt sem jelenti, hogy sohasem kételkedsz a saját tudásodban vagy a nézőpontod helyességében. Nem azt jelenti, hogy sohasem bizonytalanodsz el néha azzal kapcsolatban, hogy vajon ezt most jól csináltad-e, jól mondtad-e, jól gondoltad-e, és hogy nem lehetett volna-e ezt másként, még jobban csinálni.

Az igazság az, hogy mindenki elbizonytalanodik néha. Még a legmagabiztosabbnak tűnő emberek is. Ez teljesen normális dolog. Aki mindenben holtbiztos, és sosem gondol át semmit, mert szerinte minden úgy tökéletes, ahogyan ő gondolja – szerinted ez egy pozitív vonás? Az ilyen emberre inkább azt szokták mondani, hogy fafejű.

Teljesen normális és egészséges dolog az, ha néha félsz vagy elbizonytalanodsz. Ezzel nincs semmi baj.

3) A valódi önbizalom NEM azt jelenti, hogy magabiztosnak LÁTSZOL.

A magabiztos viselkedés is ugyanúgy megtanulható és elsajátítható, mint bármi más. Húzd ki magad, tartsd a szemkontaktust, mosolyogj szélesen, fogj kezet határozottan, beszélj kerek mondatokban, stb. Ezeket gyakorlással el lehet sajátítani, és igen, sokszor érdemes is, mert a testünk jelzései tényleg hatnak az érzelmeinkre. A magabiztos testtartás, a „powerpóz” hatására sokszor valóban nyugodtabbnak és magabiztosabbnak érezzük magunkat. Sokan, főleg vezető pozícióban lévő emberek, tudatosan is gyakorolják ezt a „magabiztos testbeszédet”. Talán te is szoktad ezt csinálni néha. Nagyon helyes! Gyakorold csak tovább, ne hagyd abba!

De a valódi önbizalom nem azt jelenti, hogy eljátszunk valamit a felszínen, miközben nincs mögötte tartalom. Így csak egy felfújt, üres lufi lenne az egész.

Szerző: Nagy Anikó (pszichológus, coach) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd Anikó oldalán!

Olvass tovább!