Ezért látjuk másképp a világot, ha érdekel, ha nem

2022. július 14.
Miért vagyunk biztosak abban, hogy amit mi gondolunk más emberekről, különböző élethelyzetkről vagy éppen a politikáról, az a helyes, és amit más emberek gondolnak, teljesen hibás?

Nem az iskolázottság, az eltérő neveltetés, de még csak nem is az eltérő életkor tehet arról, hogy nem egyformán gondolkodunk az életről. A Kalifornia Egyetem pszichológiaprofesszorának, Matthew Liebermannak a kutatásai szerint az agyunk egyik része tehető felelőssé az eltérésért. Ez a régió dönt arról, hogy egy adott információnak van-e értelme, és lezárja a tudatunkat az alternatív forgatókönyvek előtt. 

agy-velemeny-informacio

Naiv realizmusnak nevezik azt, amikor az emberek azt hiszik, hogy ők jobban értik, mi történik más emberekkel, mi zajlik éppen. Emiatt hajlamosak az emberek azt hinni, hogy övék kell, hogy legyen az utolsó szó mindenben. „Téves és túlzott önbizalommal ruházza fel az embert, és egyértelmű bizonyítékaink vannak, hogy a gesztális kortex nevű agyi régió építi fel a saját verziónkat a valóságról” – mondta a kutatás vezetője. 

A naiv realizmus gyakran alábecsült és kevéssé ismert forrása a konfliktusoknak, bizalomhiánynak az emberek között.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!