TikTok és tic: Tourette-szindrómát okozhat a népszerű videómegosztó oldal?

2021. december 04.
A gyermekneurológusok világszerte aggasztó trendre figyelmeztetnek. Egyre több és több tinédzsernél és fiatalnál jelentkezik tic, ami a Tourette-szindróma egyik fő tünete.

A tic alapvetően gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Ezért is lepte meg az orvosokat, amikor a járvány kezdete után egyre több tinédzserkorú lány jelentkezett a rendelőkben kontrollálhatatlan mozgásos és verbális tickel.

A tic, melyet általában a Tourette-szindrómával kapcsolunk össze, idegrendszeri zavar, ami önkéntelen mozdulatokat és hangadásokat okoz. A Tourette-szindróma alapvetően ritka, a fiúk körében mégis négyszer gyakoribb, mint a lányoknál, és jellemzően 5–7 éves kor körül jelentkezik. Mi okozza akkor a Tourette-szerű tüneteket, mely járványszerűen terjed a tinilányok között? Dr. Mohammed Aldosari gyermekneurológus az azóta begyűjtött adatok alapján elárulta, hogy a közösségi oldalaknak, konkrétan a TikToknak nagy szerepe van ebben. A szakember a szülőket sem hagyja eszköztelenül, számukra is adott jó tanácsokat, mit tehetnek a gyermekeik védelmében. 

tiktok-tic-tourette-szindroma-kozossegi-oldal

Hirtelen és súlyos tic

Verbális és motorikus tickel egyaránt megnőtt az orvoshoz forduló tinilányok száma a járvány kirobbanása után. Ugyanazt a kifejezést ismételgették újra és újra, látszólag teljesen véletlenszerűen, vagy éppen rángásszerű, esetleg csapkodó mozdulataik voltak. Amikor a világ különböző pontjain dolgozó orvosok összevetették egymással a pácienseik körében tapasztalt furcsaságokat, kiderült, hogy ugyanaz a dolog zajlik mindenhol. „Először azt gondolta mindenki, hogy a jelenség csak nála tapasztalható, ám rájöttünk, hogy mindannyian ugyanazt látjuk – mondta dr. Aldosari. – Egy másik korosztályban aggasztóan robbanásszerű lefolyással. Csupán néhány óra, esetleg egy-két nap leforgása alatt lányok, akiknek semmilyen tic nem szerepel a kórtörténetében, elkezdenek mozgásokat és hangadásokat tapasztalni.”

Sok tinédzsernél mindez odáig fajult, hogy az osztályteremből is ki kellett menniük, mert az önkéntelen viselkedés zavarta a tanítást, ők pedig képtelenek voltak kontrollálni a ticjüket. Egy tanulmány arra mutatott rá, hogy a hirtelen kialakuló tic gyakran súlyos és állandó: akár fél órán át is tartanak a rohamok. A járvány előtt a látszólag ok nélküli, hirtelen fellépő tic csupán az 1 százalékát adta a tic zavarokkal járó eseteknek. Egy 2021 augusztusi kutatás szerint most ez az arány 35 százalék.

De mit csinálnak a tinik?!

Mindenhol ugyanaz a forgatókönyv játszódik le a tinik körében: hirtelen elkezdik ugyanazt a kifejezést ismételgetni akaratlanul, és ugyanazt a kontrollálhatatlan mozgást tapasztalják. 

  • Látszólag véletlenszerűen ismételgetnek szavakat, de gyakori köztük a beans, woo-hoo és a repülő cápa. 
  • Gyakran ismételgetnek káromkodást és obszcén szavakat.
  • Kéz- és karmozgások, például tapsolás és mutatás.
  • Különböző testrészek, más emberek vagy tárgyak megütése vagy csapkodása.

A ticekben megmutatkozó hasonlóság – különösen úgy, hogy a világ különböző pontjain ugyanazt tapasztalták – adta az első nyomot az orvosok kezébe: a közösségi oldal lehet a probléma gyökere. Azért gondolták így a szakemberek, mert a valódi Tourette-szindróma esetében a ticek mindig csak arra az adott emberre jellemzőek, nincs ilyen szinte teljes hasonlóság két beteg tünetei között. „Amikor észrevettük, hogy mindannyian szinte teljesen hasonló tüneteket tapasztalunk, az volt az első intő jel, hogy ez nem Tourette” – mondta Aldosari. A nyomok pedig néhány TikTokon tevékenykedő influenszerhez vezettek, akiknek valóban Tourette-szindrómája van, és akiknek videóit több millióan nézik, több ezerszer egymás után.

@zeezee25

going back to school is going to be tricky with my tics😂 #fyp #foryou #foryoupage #tics #tourettes #ticsawareness #tourettesyndrome #haha #awareness

♬ original sound – Zara Beth 🌙

Miért a lányok?

„Leszögezhetjük tehát, hogy nincs Tourette-szindrómája a tinik tömegeinek, még akkor sem, ha a viselkedésük hasonló” – mondta a gyermekneurológus. Ezzel szemben a kutatások azt mutatják, hogy a mozgásos zavart a stressz és szorongás váltja ki, ami kétségtelenül fokozottabbá vált a járvány kitörése óta, ahogy a tinik közösségi oldalakon töltött ideje is megnőtt. „Ez a tic az agy összetett válasza a túlcsorduló stresszre – foglalta össze dr. Aldosari. – Az agyuk egy érzelmi stresszforrásra fizikai tünetekkel reagál.”

Azoknál a tiniknél jelentkezik főként a probléma, akik hajlamosabbak a depresszióra és szorongásra. Ez pedig inkább a tinilányok körében gyakoribb, ami megmagyarázza azt is, miért a lányoknál ugrott meg a tic kialakulása. „A fiúk azok, akiknél a tipikus tic gyakrabban jelentkezik – mondta a gyermekneurológus. – Ám a szorongás sokkal dominánsabb a lányoknál, emellett a lányok azok, akikre az influenszerek erősebb hatással vannak, legyen az jó vagy rossz. Ez a járvány előtt is így volt.”

Nem Tourette-szindróma váltja ki a ticet, ám ettől még nagyon is aggasztó és valódi. Ha egy szülő ilyet tapasztal, a pánik miatt gyakran reagál úgy, hogy csupán annak tulajdonítja, a gyermekük fel akarja hívni magára a figyelmet. „Ezek a tinik nem szánt szándékkal ticelnek. A stressz pedig, ami a kiváltója, csak még erősebbé válik, ha a családjuk és az orvosok kételkednek a tünetek valódiságában vagy elbagatellizálják. A lehető legrosszabb üzenet, amit küldhetünk feléjük, ha azt mondjuk, csak szimulálnak” – figyelmeztetett dr. Aldosari. 

Mit tehetünk, ha megjelent a tic?

A gyermekneurológus szerint gyakran már az segít, ha megkapja a páciens és a család az orvosi visszaigazolást, hogy nem szervi problémáról van szó, fizikailag nincs semmi baj a tini agyával. „Most már kijelenthetjük, hogy ez az agy válasza az extrém stresszre. És a legjobb, amit tehetnek, hogy kognitív viselkedésterápia segítségével megfelelő megküzdési módszereket sajátítanak el a fiatalok” – mondta dr. Aldosari. 

Míg a Tourette-szindrómásoknak gyakran gyógyszert kell szedniük a ticek kordában tartására, ha a viselkedésterápia önmagában nem elég, a TikTok által kiváltott tic esetében inkább a pszichoterápia az, ami segíthet. 

Időbe telik, míg a terápia működik és a páciensek elkezdik érezni a hatását. Ám idővel, gondoskodással és figyelemmel a tinik megtanulják felismerni és kezelni a stresszt, és ezzel a ticjeiket. 

Megelőzhető a TikTok-tic?

„Ez egy újabb olyan jelenség, ami megkondította a vészcsengőt a közösségi oldalakkal kapcsolatban” – mondta dr. Aldosari. A felelős médiafogyasztás a kulcs. Akár még csak most kóstolt bele a közösségi oldalak világába a gyermekünk, akár hosszú ideje felhasználó már, muszáj beszélgetnünk vele annak kockázatairól, amit a túl hosszú online jelenlét okoz. Nem csak a ticről, hanem minden másról is: az önértékelési problémáktól kezdve a doomscrollozáson át az alvászavarokig. „Azoknak a gyerekeknek, akik szorongósabbak vagy nagyobb hatással vannak rá mások, több beszélgetésre és az online idő erősebb korlátozására lehet szükség. Mielőtt még eljutnak arra a pontra, ahova nem kellene.”

Forrás: Clevelandclinic.org Fotó: Unsplash

Olvass tovább!