Unatkozol? Így szórakoztasd az agyad!

2021. szeptember 12.
Ideje megtalálnunk azokat a módszereket, melyekkel szórakoztathatjuk az agyunkat. Ezek a játékok nemcsak lekötik az elménket, de rendkívül hatásos edzésként is felfoghatók.

Jó dolog a mindfulness, a meditáció és más olyan módszerek, melyek egyszerre vannak jótékony hatással a testi és szellemi egészségre. Ám ha épp nincs lehetőségünk ezek gyakorlására, utazunk valahova vagy várakoznunk kell, az alábbi nyolc agyszórakoztató módszer legalább annyi előnnyel bír.

1. Próbáljunk meg visszaemlékezni kedvenc filmünk vagy könyvünk egy-egy sorára

Idézzük fel azokat a mondatokat, melyek a legnagyobb hatással voltak ránk, amiket örökre az agyunkba véstünk, és legjobban kifejezik számunkra az adott mű mondanivalóját. Mennyi jut eszünkbe? Melyek a legviccesebbek, és melyek a legcsípősebbek?

8-modszer-agy-szorakozas

2. Képzeljük magunkat egy festményre

Idézzünk fel egy jól ismert műalkotást, például van Gogh Csillagos éj című festményét, vagy Monet vízililiomait. Milyen lenne abban a kertben sétálni, vagy a Szajna partján? Kivel lennénk ott szívesen?

3. Emlékezzünk vissza az első napra az iskolában

Emlékszünk, ki volt a tanítónk? Mit viseltünk életünk első iskolai napján? Jó élmény volt? Mennyi konkrét képet tudunk felidézni a tudatunkban?

4. Rakjuk össze fejben a meghívottak listáját a következő vendégségre

Vegyük előre a sorban azokat a személyeket, akiket a legszívesebben látnánk, majd próbáljuk meg minden meghívott párjának a nevét emlékezetünkbe idézni. Ha nem jutnak eszünkbe a nevek, az arcokra emlékszünk?

5. Gyakoroljuk a loci-módszert

Ez egy rendkívül szórakoztató módja annak, hogy bármit megjegyezzünk, ugyanakkor arra is tökéletes, hogy szórakoztassuk magunkat anélkül, hogy bármilyen külső ingerre lenne szükség. Idézzük fel a kedvenc szövegeinket vagy jeleneteinket egy-egy filmből, társítsunk minden mondathoz vagy kifejezéshez egy szobát az otthonunkban vagy más, jól ismert helyen. Azután tegyük próbára, mennyire emlékszünk bármiféle külső támpont nélkül: ha nem otthon vagyunk, és ha nem nézzük épp a filmet.

6. Tervezzük meg a következő vakációnkat fejben

Valószínűleg nem akarjuk a nyaralásunk alatt a következő nyaralást tervezgetni, ugyanakkor vannak, akiknek ez kifejezetten örömet okoz. Ha viszont az elménk fókuszát szeretnénk valami olyan dologra irányítani, ami szórakoztató, ez remek gyakorlat lehet. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem egyik friss kutatása szerint akár a hétvégénk tervezése is felfogható vakációnak, és erőteljes pozitív érzelmi hatása lehet.

7. Tervezzük meg a heti menüt

Egy másik fajta tervezéses gyakorlat, mely elűzheti az unalmat és messze vihet fejben például egy bosszantó várakozástól, ha ételeken gondolkozunk. Mindegy, hogy főzünk vagy sem, attól még kiválogathatjuk a kedvenceinket, és elgondolkodhatunk azon, mit ennénk szívesen az előttünk álló napokban. Az ételeken való agyalásnak ráadásul tudományosan bizonyítottan jó hatása van az egészségünkre. A Párizsi Egyetem tudósai 2017-ben végeztek kutatást, melynek eredményei szerint az az ember, aki rendszeresen előre tervezi az étrendjét, általában egészségesebben táplálkozik és kisebb eséllyel lesz elhízott.

8. Játsszunk bármilyen érzékszervünkkel

A fogorvosnál ülve megláttunk egy izgalmas mintázatot a plafonon? Milyen különböző alakzatokat fedezhetünk fel? Milyen a zene a háttérben? Ha ez egy híres sláger, eszünkbe jut a szövege? Hogyan változtatnák a szavakon, hogy a jelenlegi helyzetünkhöz alakítsuk? Minél nyitottabbak vagyunk a különböző ingerekre, annál jobban fejlődik az intelligenciánk és a kreativitásunk.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!