A kisállat-tulajdonosoknak jobb a memóriája

2022. március 30.
Sőt, a demencia is kevésbé fenyegeti őket, mint azokat, akiknek nincsenek házi kedvenceik, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Hosszú távú egészségügyi előnyei vannak a pozitív lelki-érzelmi hatásokon túl, ha kisállatot tartunk. Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy az idősödő gazdiknál lassabban alakultak ki a szellemi hanyatlás tünetei, mint azoknál, akiknek nincsenek házi kedvencei. Az agyra gyakorolt jótékony hatások eléréséhez legalább öt év együttélés kell a házi kedvenccel.

haziallat-agy-egeszseg

A kutatók a Michigani Egyetem által gyűjtött adatokat használták annak összehasonlításához, milyen szellemi képességekkel rendelkeznek azok, akik tartanak házi kedvenceket, és akik nem. 

A kisállattartóknak nemcsak az agyműködése, de az általános egészségi állapota jobb. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a házi kedvenc tartása és a szív egészsége között is összefüggés van, alacsonyabb a pulzus és a vérnyomás, ami valószínűleg annak következménye, hogy a kedvencek megvédenek a stressztől. „A stressz negatívan hat a szellemi működésünkre, ezért a kisállatok stresszoldó hatása állhat a mostani felfedezésünk mögött is – mondta Tiffany Braley, a Michigani Egyetem neurológiaprofesszora, a tanulmány társszerzője. – Egy társállat a fizikai aktivitást is növeli, ami szintén jótékony hatással van az agy egészségére.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!