Mit gondol? podcast – Palya Bea a szexualitásról

2022. május 19.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast hatodik epizódjának vendége Palya Bea, akivel teljesen őszintén beszélgettünk a szexualitásról.

Volt már olyan érzésed egy beszélgetés közben vagy egy interjú hallgatása kapcsán, hogy legszívesebben megkérdezted volna a másik véleményét valamiről? Csak nem merted, vagy nem volt rá lehetőséged? Nekem ez az érzés nagyon ismerős! A Mit gondol? podcast pont erről szól, hozok egy szót, egy fogalmat, és megkeresem azt az embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Minden második csütörtökön új epizóddal várlak titeket, és olyan dolgokról fogunk beszélgetni, ami mindannyiunk életét érinti.

Van egy kedvenc Ted-előadásom, amelyben Brené Brown azt mondja, hogy az emberi létezésnek a más emberekkel való kapcsolat ad értelmet és jelentőséget. Mégis sokszor egymás teljes megismerésének gátat szab valamiféle őszinteségtől való félelem, amely a teljes sebezhetőséget jelentené a másik előtt. Brené Brown szerint a szégyen érzése tart vissza minket a teljes megnyílástól, mert félünk attól, hogy mi fog történni, ha kiderül rólunk valami, amit talán még magunknak sem mertünk bevallani. Mindez a szexuális kapcsolatainkra hatványozottan igaz: félünk attól, hogy ciki, kínos vagy kellemetlen lesz, amit mondunk. 

mit-gondol-palya-bea-podcast

Ebben az epizódban a szexualitásról beszélgetek Palya Bea énekes, dalszerzővel, és őszintén hiszem, hogy ha mindenki úgy tudna megnyilvánulni a szexualitásáról, mint Bea, sokkal több jó szexet megélő, ezáltal felszabadultabb ember venne körül minket. Az intézményesített szexuális felvilágosítással jelen formájában nem sokra megyünk, a tinik pornón nőnek fel, ami egyenesen abuzív tartalomnak számít, és nincs egy olyan forrás, ahonnan válaszokat kaphatnának a kérdéseikre. A változás szükséges, és mielőbb meg kell tanulnunk, hogy mindenki pont úgy jó, ahogy van, és hogy mindig oké azt mondani, hogy „bocs, most mégsem”. De legfőképpen azt, hogy a vágyainkat igenis ki kell mondanunk, meg kell fogalmaznunk a partnerünk felé, mert semmi szégyellnivaló nincs bennük.

Hallgasd meg a beszélgetést!

A beszélgetésben elhangzott könyvek:

Esther Perel: Szeretetteljes kapcsolatok
Esther Perel: Affér – avagy gondoljuk újra a hűtlenséget – javított kiadás Orvos-Tóth Noémi ajánlásával
Esther Perel: Szeretkezés fogságban
Mantak Chia: Taoista szerelmi titkok
David Deida: A különleges férfi útja
Harville Hendrix: Pár-bajok és békés megoldások – Az érett párkapcsolat

Akiket érdemes meghallgatni:

Layla Martin
Kim Anami

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!

Ezt is hallgasd meg!