Szeretsz színezni felnőttként is? Jó hírünk van!

2022. szeptember 17.
Ideje egyszer s mindenkorra leszögezni: a színezés nem csak a gyerekeké! Az elmúlt években reneszánszukat élik a felnőtt színezők, ami nem meglepő, hiszen megnyugtató és nosztalgikus érzés ez a hobbi. Ha még csak gondolkozunk rajta, hogy belevágjunk, valószínűleg segíti a döntésünket a Mayo Klinika egyik friss kutatásának eredménye, mely szerint az egyik legegészségesebb hobbi is a színezés a felnőttek számára.
  • A Mayo Klinika pszichiátere, Sheila Jowsey mutatott rá, hogy a színezés tulajdonképpen a mindfulness gyakorlása. 
  • Már egy egészen kis szünet a hétköznapi teendők közepette, amit színezéssel töltünk, jelentősen képes csökkenteni a stresszt.
  • A színezés lassítja a szívverést és mélyíti a légzést, lazítja az izmokat és stimulálja az agyat.

Mindegy, hogy a színek kiválasztásával bíbelődünk vagy arra koncentrálunk, hogy a vonalon belül maradjunk, a színezés közben a lényeg, hogy az adott pillanatra fókuszálunk és elszakadunk az életünk egyéb problémáitól, ezáltal jelentősen csökken a stressz a szervezetünkben. „A színezés tulajdonképpen a mindfulness gyakorlása” – mutatott rá dr. Sheila Jowsey, a Mayo Klinika pszichiátere.

felnott-szinezo-egeszseges

Nem kell órákat színezgetnünk minden nap, hogy megtapasztaljuk a jótékony hatásait. Már egy 5-10 perces szünet a hétköznapi teendőink közepette is jelentős hatással bír. Azt már régóta tudjuk, hogy a stressz komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, olyan fizikai panaszokat okozhat, mint a fájdalom a különböző testtájainkon, fáradtság, alvásproblémák, de mentális problémákat, szorongást és depressziót is okozhat.

Lassítja a szívverést?

Dr. Craig Sawchuck, a Mayo Klinika klinikai szakpszichológusa is részt vett abban a kutatásban, amely megállapította, hogy a színezés képes lelassítani a szívverést, mélyíteni a légzést, lazítani az izmokat és stimulálni az agyat. A színezés emellett az érzelmek feldolgozását is segítheti, mivel nyugtatja a központi idegrendszert. „Ez a hobbi minden energiánkat egy bizonyos tevékenységre – a színezésre – irányítja anélkül, hogy elfojtanánk a stresszt és annak kiváltóját” – mutatott rá dr. Sawchuck, miért olyan egészséges a színezés a felnőttek számára is.

„Azok a tevékenységek, melyekbe gyakran menekülnek az emberek, amikor stresszesek, például a tévézés, sorozatnézés ugyan néha segíthet, de ha valóban szeretnénk önmagunkat megnyugtatni és nem csak elterelni a figyelmünket, valami olyat kell csinálnunk, mint amilyen a színezés is, ami nyugtatja a központi idegrendszert, miközben a produktivitás, hatékonyság érzetét kelti.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!