Kreatív tevékenység közben is meditálhatunk!

2021. szeptember 14.
Divatos szó az énidő, de nem véletlenül foglalkozunk vele annyit: ha ugyanis hosszú időn át háttérbe soroljuk saját magunkat a fontossági listán, és mindig csak másokat szolgálunk, annak nemcsak mi, hanem a közvetlen környezetünk is megissza a levét. A magunkkal töltött minőségi idő megteremtésére sokféle mód van, mi most a kreatív meditációs lehetőségekből merítünk párat.

A szóösszetétel – kreatív meditáció – elsőre paradoxonnak tűnhet, mert ha relaxálunk, akkor általában nem csinálunk semmit sem, ám léteznek olyan alkotótevékenységek, amelyek teljesen kikapcsolják az agyat, és még kézügyesség sem kell hozzájuk, csak tiszta elme, vallja Dobrotka Katinka klinikai szakpszichológus-jelölt. Kreatív meditáció közben a figyelmünk fókuszált, elterelődik a koncentrációnk magunkról és azokról a dolgokról, amelyek stresszelő hatásúak. Szerinte azért jó ezzel a módszerrel lenyugtatni az elménket, mert a robotpilóta üzemmódunkon, amely a túlhajszolt hétköznapokban visz előre minket, megnyomja az off gombot.

Ha ellazul az agy

„Nap mint nap tervezünk, szervezünk, elvárásoknak és határidőknek felelünk meg, ám egy idő után túlterhelődik a rendszerünk, azaz a szervezetünk, és ilyenkkor át kell váltani a jelen pillanatra koncentráló programra, amelyben nem gondolunk a holnapra, nem agyalunk a múlton és a jövőn, csakis az itt és mostra figyelünk” – mondja a pszichológus. Ilyenkor az agyunk is teljesen ellazul, és csak a kétkezi munkára fókuszálunk: színeket válogatunk, vonalakat húzunk, formákat illesztünk össze, mozaikdarabokat rakunk egymás mellé. Persze azért néha be-bekúszik pár kósza gondolat alkotás közben, de ezektől nem kell megijedni, nyugtat meg a pszichológus, a kreatív teremtés után teljesen más perspektívából tudunk rátekinteni a megoldandó feladatokra, problémákra.

kreativ-meditacio

„Amikor benne vagyunk a mókuskerékben, és hónapokon át nem szakadunk ki a munkából, csak hajtjuk magunkat, akkor a tudatunk beszűkült állapotba kerül. Ám amikor kreatívan meditálunk, azonnal kitágul az elménk, és ennek köszönhetően egy kicsit távolabbról tudunk rálátni saját magunkra” – magyarázza a szakember. Szerinte azért is hasznos a kreatív meditáció, mert feloldozásként éljük meg, hogy a tevékenység közben nem kell fontos döntéseket hoznunk, ráadásul gyors visszacsatolást kapunk arról, hogy jók vagyunk abban, amit csinálunk, tehát a sikerélmény is garantált. „A hatása közel olyan, mint a művészetterápiáé: miközben alkotunk, kifejezünk magunkból valamit. És a mindfulneszre is rímel, amely a figyelem irányítását jelenti az itt és mostra, méghozzá ítélkezésmentesen – viszont az csak mentális tevékenység, kreatív meditációkor azonban a kéz munkájára is szükség van.”

Nemek és igenek!

Ahogy mondja, meg kell tanulnunk nemet mondani másoknak, hogy igent mondhassunk önmagunknak. „Ha folyamatosan csak kiszolgáljuk a környezetünket, akkor egy idő után a saját testünk és lelkünk nem tud minket szolgálni.” A pszichológus azt is kiemeli, fontos az is, hogy bűntudat nélkül végezzük a meditációt, egy négygyerekes családanyának se legyen lelkiismeret-furdalása amiatt, hogy időnként magával tölt időt. Ez persze nem megy mindig könnyen, erős a társadalmi nyomás, hogy gürizzünk, félünk a megbélyegzéstől, a stigmától, attól, hogy mások mit szólnak egy-egy döntésünkhöz. „Sokszor elég egy nagy alvás vagy egy nemet mondás ahhoz, hogy jól legyünk. A kreatív meditációt gyakorolni kell, nem biztos, hogy azonnal megtaláljuk, mi való nekünk. Hosszú időbe telhet, míg valaki rájön, mi van rá legjobb hatással, mindenkinek más módszer válik be az énidő megteremtéséhez” – teszi hozzá Dobrotka Katinka.

Fotó: Getty Images

A cikk folytatását a friss Marie Claire-ben találod!