Miért ülnek annyit a vécén a férfiak? Itt a tudományos magyarázat!

2022. október 12.
Nem illúzió: a férfiak tényleg hajlamosabbak hosszabb ideig trónolni a vécén, mint a nők. De mégis mi lehet ennek az oka?

Először is kezdjük azzal, hogy a férfiak valóban több időt töltenek a vécében, mint a nők: egy fürdőszobai kiskereskedő által a közelmúltban végzett online felmérés megerősítette, hogy a férfiak naponta összesen 14 percet töltenek a vécén, míg a nők alig nyolc percet. Ez eleve közel kétszer annyi idő, de anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy még ennél is többet trónolnak.

ferfiak-vecezes-tobb-ido-magyarazat

A tudományos kutatás azonban nem utal arra, hogy ennek az eltérésnek orvosi vagy fiziológiai oka lenne. Éppen ellenkezőleg, számos tanulmány – mint például a Gender Medicine-ben megjelent vizsgálat  – azt találta, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szenvednek székrekedéstől és egyéb bélproblémáktól, amelyek a hosszasabb fürdőszobában tartózkodást indokolhatják. De akkor mégis mi az istent csinálnak a férfiak a vécén?!

A megoldást valószínűleg sokan kitalálták már: a férfiak arra használják a vécén töltött időt, hogy kicsit egyedül lehessenek. A fürdőszoba egy privát szentély, a férfiak kényelmesebben használják azt (érzelmi) szükség esetén. Más szóval, a jelenség magyarázata pszichológiai. A férfiak gyakran jó lehetőségnek tartják a vécézést, hogy kiszakadjan egy kicsit az otthoni teendőkből és egyedül töltsenek pár percet. Ilyenkor legtöbbször a közösségi médiát görgetik a telefonjaikon, híreket olvasnak, esetleg videót néznek. Kiszakadnak egy kicsit a napi stresszből, és élvezik a csendet.

Ezután talán kevésbé leszünk mérgesek rájuk, amikor már megint hosszú percek óta stoppolják a mellékhelyiséget…

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images

Olvass tovább!