Így működik a mosható vécépapír

2022. május 15.
Sokak már a mosható zsebkendő és újrahasználható egészségügyi betét gondolatától is elborzadnak, pedig ez nem minden: már vécépapírból is készült mosható, többször bevethető változat! Így néz ki és így kell használni!

Szép számmal akadnak azonban olyanok, akiket lázba hoz a mosható vécépapír használatának és újrahasználatának gondolata, hiszen környezettudatosság szempontjából igazán nagy előrelépés lenne, ha minél többen megbarátkoznának ezzel a gondolattal, és moshatóra cserélnék a hagyományos vécépapírt.

Vécépapír gurigák

A fürdőszoba az a hely a lakásban, ahol szinte észrevétlenül termelünk rengeteg szemetet: habfürdős-samponos flakonok, tisztasági és egészségügyi betétek, nedves törlőkendők, fülpálcikák, fogkrémes tubusok, mosószeres és öblítős palackok, de maga a vécépapír is ide sorolható

Ma már egyre több olyan zöld alternatíva áll rendelkezésre, amellyel jelentősen csökkenthetjük a szemetelést: ezek egyike a mosható vécépapír, ami olyan puha és jó nedvszívó képességű anyagból készül, ami jól bírja a gyakori mosást-szárítást.

Hogy működik?

A mosható vécépapír megálmodóit az újrahasználható pelenkák és betétek inspirálták, működési elvük ugyanis a megszólalásig hasonlít: használat után össze kell gyűjteni egy jól záródó és vízhatlan tárolóba, majd a mosás és szárítás után ismét készen állnak arra, hogy használatba vegyék azokat. 

Akik áttérnek ennek a használatára, rengeteg fát mentenek meg a kivágástól és a vécépapír fehérítéséhez használt vegyi anyagoktól is megkímélik az élővizeket. Ennek nincs nejloncsomagolása, és elég csak egyszer beszerezni, amivel az áruszállítás miatti légszennyezés is csökkenthető.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Looma (@la.looma)

Így csináld, ha kipróbálnád

A világhálón (leginkább külföldi oldalakon) több olyan fórumra is bukkanhatunk, ahol a gyakorlott mosható vécépapír-felhasználók osztják meg a tapasztalataikat egymással és a kíváncsiskodókkal. 

  • Akad köztük olyan, aki csak pisilés után használja a textil vécépapírt.
  • Akik bátrabbak, és a nagy dolog után is újrahasználható vécépapírért nyúlnak, mindenképp azt javasolják, hogy két külön zsákban vagy tárolóban gyűjtsük az elhasznált és mosásra váró darabokat. 
  • Kiemelik azt is, hogy a textildarabokat érdemes egy rövid időre beáztatni a gépi mosás előtt, a fertőtlenítésükhöz pedig a legjobb ecetet, teafaolajat és/vagy levendulaolajat használni.
  • A mosható vécépapírt külön kell mosni a ruháktól, és mindig teljesen meg kell szárítani, mielőtt bekészítenénk a mellékhelyiségbe.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?