Ha nincs a közelben vécé – 8 meglepő trükk, ha sürget a szükség

2022. március 12.
A legtöbb ember nagyjából nyolcszor megy el pisilni napközben és egyszer éjszaka. Ám nagyon gyakran adódnak olyan kényelmetlen helyzetek, amikor egyszerűen nem tudunk elmenni vécére, mert utazunk, megbeszélésen vagyunk vagy egyszerűen foglalt a mellékhelyiség.

Aki látta Kim Kardashian öltözékét a Balenciaga divathetes bemutatóján – aki nem, annak most megmutatjuk –, egyetlen kérdés motoszkál azóta is a fejében: de hogyan ment el ebben a ruhában pisilni? Saját bevallása szerint órákig tartott, mire több segítő betekerte a szalagokba, majd utána órákat volt rajta és végül úgy vágták le róla a látványos kosztümöt. Valószínűleg neki is szüksége volt az alábbi praktikákra, hogy úrrá legyen a sürgető ingeren. „Adódik úgy, hogy egyszerűen nem tudunk olyankor elmenni a mosdóba, amikor érezzük az ingert” – mondta dr. Brian Norouzi, a providence-i St. Joseph Kórház urológusa. Az agy és a húgyhólyag együtt irányítja a vizelést, így – bizonyos határok között – egy felnőtt ember képes választani, megy vagy nem megy. Ha időt kell nyernünk, míg eljutunk a mellékhelyiségbe, az alábbi tippek segíthetnek, hogy ne érezzük annyira kényelmetlenül magunkat.

pisiles-inger-visszatartas

1. Zökkentsük ki magunkat

„A legjobb, biztosan működő és kipróbált módszer a pisi visszatartására, ha nem figyelünk oda, eltereljük a figyelmünket” – mondta dr. Karyn Eilber, a Cedars Sinai Kórház urológusa. A figyelmünket elterelhetjük beszélgetéssel, a kedvenc dalunkkal. Bármi, ami képes a gondolatainkat elvonni a fizikai érzettől, működhet, hasonlóan ahhoz, mint amikor valamink fáj.

2. Játsszunk valamit

Ha a beszélgetés vagy éneklés nem jött be, fokozhatjuk némi versengéssel a kizökkentés erejét. A kutatások szerint a játékok csökkentik a fájdalmas érzeteket, sokkal hatásosabban, mint a passzív figyelemelterelő dolgok, például a filmnézés. A játék bármi lehet: barchoba, keresztrejtvény, videójáték, kártya, ami csak kéznél van.

3. Váltsunk testhelyzetet

Sokan toporogva táncolnak, amikor már nagyon pisilniük kell, és nem véletlenül. „Ha megváltoztatjuk a testhelyzetünket, változik a húgyhólyagunkon a nyomás, így a sürgető inger kevésbé lesz erős” -–magyaráztadDr. Norouzi, miért működhet a táncolás. (Kim Kardashian valószínűleg ezt nem alkalmazta, mivel a videók szerint menni vagy leülni is alig lehetett a Balenciaga kreációban.)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Az urológus azt javasolja, próbáljuk minél inkább megnyújtani a törzsünket, de ne nyújtózzunk túlságosan, mivel ezzel pont ellentétes hatást érhetünk el. Működhet a keresztezett láb, de van, akinél pont ez ront a helyzeten. Mindenkinek magának kell megtalálnia, mi az, ami segít, míg eljutunk a mosdóig.

4. Fűtsünk be

Minél hidegebb van, annál több vizeletet termel a szervezetünk. Mivel a vérnyomás megváltozik a hidegben, hogy a kihűlés esélyét minél inkább csökkentse, a vese működése is megváltozik, emiatt több vizeletet termelnek.

5. Ne igyunk többet

„A legjobb módszer annak elkerülésére, hogy tartogatnunk kelljen a vizeletet, ha nem iszunk annyit, amikor tudjuk, hogy nem leszünk mosdóközelben” – javasolja a megelőzést dr. Eilber. Ha többet iszunk, mint amennyi feltétlenül szükséges, az nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, 5-20 perc múlva már érezzük is az ingert, hogy vécére kell mennünk. Ha hosszú autóútra, nyilvános beszédre készülünk, lehetőleg egy órával előtte már ne igyunk. „Egy átlagos hidratáltságú ember akár három órát is kibír pisilés nélkül” – mondta az urológus.

6. Amikor csak lehet, menjünk vécére

Gondolkozzunk előre, és amikor lehetőségünk van, menjünk el mosódba, még akkor is, ha épp nem érezzük olyan sürgetőnek a helyzetet. Ezt megelőző elkerülésnek nevezik. Az is fontos, hogy teljesen üres legyen a húgyhólyag, így több időt kibírunk a következő megállóig.

pisiles-inger-visszatartas

7. Tréningezzük a hólyagunkat

„Ha gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy vissza kell tartanunk a pisilést, elég hasznos lehet a hólyagtréning” – mondta dr. Eilber. Ezt kezdjük úgy, hogy tudatosan, óránként elmegyünk vécére. Majd minden héten növeljük az időtávot két mosdólátogatás között 5-10 perccel, amíg nem érjük el azt a hosszt, ami szükséges és egészséges számunkra. „Ilyenkor fizikailag nyújtjuk az izmokat – magyarázta az urológus. – Ezáltal a hólyag képessé válik több vizeletet tárolni. Nagyjából hat hét tréning után válik érezhetővé a különbség.”

8. Üres hólyag

Amikor végre elérjük a vécét, az tapasztalhatjuk, hogy nehezen indul el a pisilés, ha hosszú ideig tartogattuk. „Ennek az az oka, hogy a medencefenék izmai szorosan összezáródtak, hogy segítenek tartani a vizeletet – magyarázta dr. Norouzi. – Szükség lehet 5-10 percre a vécén, mire ezek az izmok teljesen ellazulnak és a vizelet tökéletesen kiürül a hólyagból.”

Káros, ha tartogatjuk a vizeletet?

„Ha egyszer-egyszer előfordul, még nem okoz problémát, de jobb nem csinálni rendszert ebből” – jelentette ki a szakember. Ha sokszor halasztgatjuk a pisilést, a húgyhólyag izmai elgyengülhetnek, ami kedvez a húgyúti fertőzések gyakoribbá válásának, mivel a kórokozók könnyebben eljutnak a húgyhólyagba. Ráadásul idővel inkontinencia is kialakulhat, eljuthatunk oda, hogy egyáltalán nem tudjuk tartani már a vizeletet. Kim Kardashian érdekében reméljük tehát, hogy nem kell gyakran ilyen ruhába bújnia.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images