Nehezen éred el a céljaidat? Így fejlesztheted az akaraterődet!

2022. november 02.
Ha gondjaid vannak céljaid elérésével, akkor hiányozhat hozzá az akaraterő vagy az impulzusok szabályozásának képessége.

Kutatások szerint az akaraterő jellemzően az önkontrollhoz kapcsolódik, és a nagyobb önuralommal rendelkező emberek jobb osztályzatot érnek el benne.
Minél több akaraterőd van, valószínűleg annál jobb lesz az életed. De ha úgy érzed, hogy nincs sok akaraterőd, növelheted-e azt a sikeresebb élet érdekében? Kiderült, hogy a pszichológusok sem értenek egyet ebben. Egyesek azzal érvelnek, hogy lehetséges gyakorlással növelni az önkontrollt – köztük Roy Baumeister szociálpszichológus is. Mások azonban azt mondják, hogy nincs sok meggyőző bizonyíték arra, hogy javítani tudnánk az önkontrollunkat.

Baumeister rámutat, hogy sok embernek, akik esetében úgy tűnik, hogy erős az önkontrolljuk, nem feltétlenül van több akaraterejük, mint másoknak: lehet, hogy csak tudják, hogyan használják azt hatékonyabban.

Néhány tipp ehhez:

1. Kezdd apró változtatásokkal!

Baumeister szerint az önkontroll olyan, mint egy izom: „Ha rendszeresen edzel rá, akkor erősödik. Azok például, akik beállnak a katonaságba, gyakran sokkal jobb önkontrollal jönnek ki, mint amilyennel kezdték, mert az a környezet önfegyelemre ösztönöz.”
De nem kell csatlakoznod a katonasághoz ahhoz, hogy önuralmat építs. Egy 1999-es, Baumeister által végzett tanulmány például azt találta, hogy azok a diákok, akik testtartással, hangulattal és étkezéssel gyakorolták akaraterejüket, más feladatokban is jobban teljesítettek. Más tanulmányok azt sugallják, hogy még ha azt gondolod is, hogy korlátlan akaraterővel rendelkezel, az még tovább fejleszthető.
Persze az akaraterő elvont fogalom, és a bizonyítékok vegyesek. Mindazonáltal, ha gyakorolni szeretnénk, Baumeister azt javasolja, hogy kezdjük az életmódunkon végrehajtott apró változtatásokkal, amelyek minimális akaraterőt igényelnek.

2. Aludj eleget, és kezeld a stresszt!

Ha stresszes, fáradt vagy, és nem érzed magad a legjobban, nehezebben fogsz jó döntéseket hozni. Az alváshiány különösen érinti az agyunk azon régióját, amely a jutalomfeldolgozást szabályozza. Ha agyunknak ezt a részét ingerlik, hajlamosabbak vagyunk impulzív döntésekre – ami azt jelenti, hogy alacsonyabb lesz az önkontrollunk.
Annak érdekében, hogy akaraterőnk a lehető legerősebb legyen, próbáljunk meg minden éjszaka legalább hét órát aludni. A stresszkezelési technikák, köztük a meditáció is segíthetnek.

3. Kerüld a triggereket!

Ha tudod, hogy nem vagy jó az önkontrollban, próbáld meg minimalizálni a nehéz döntések számát, amelyeket nap mint nap meg kell hoznod, és alakítsd úgy a környezetedet, hogy elkerüld a kísértéseket.
Ezt a stratégiát helyzetkiválasztásnak nevezik. Nem erősíti annyira a meglévő akaraterőt, mint inkább kevésbé szükségessé teszi azt – lehetővé téve a sikert még akkor is, ha viszonylag alacsony az önkontrollunk.

4. Tervezz előre!

Ha már van egy terv arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk egy csábító helyzetben, akkor könnyebben eligazodhatunk benne, amikor tényleg megtörténik. Ezt a technikát végrehajtási szándéknak nevezzük.
Ha például megpróbálunk minden este lefekvés előtt olvasni, akkor megtervezhetjük, hogy már a munkából hazafelé menet olvasunk a metrón.
Ezek a megvalósítási szándékok nem változtatják meg az akaraterő képességét, de automatikusan megmondják a tudatalattinak, hogy mit kell tennünk, és mire kell figyelnünk, hogy ne is legyen szükségünk túl sok akaraterőre az irányítás folyamatához” – mondja Baumeister.

5. Határozd meg, mi motivál igazán!

A céljaid elérésére való képességed attól is függ, hogy mennyire vagy motivált. Ha megfelelően, akkor gyakran több munkát tudsz elvégezni, miközben kevesebb erőfeszítésedbe kerül. De mit jelent megfelelően motiváltnak lenni? A motivációnak több fajtája létezik, mondja Michael Inzlicht, a Torontói Egyetem pszichológusprofesszora.

  • A belső motiváció olyasvalami, ami önmagunk érdekében erősít.
  • A külső motivációt valamilyen környezeti cél elérése adja.

Például, ha azért szeretne valaki profi úszó lenni, mert szeret úszni, akkor belső motivációja van az úszásnak. De ha azért akar az lenni, hogy büszkék legyenek rá a szülei, az külső motiváció.

Azok az emberek, akik belsőleg motiváltak, általában hosszabb ideig lesznek elszántak, mondja Inzlicht. „Ha vonz egy konkrét cél, nincs szükséged akaraterőre, hogy megvalósítsd, és kevésbé valószínű, hogy behódolsz a napi nyomásnak vagy stressznek, amelyek elvonják a figyelmedet attól, hogy elérd azt.”

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!