Kimerítő egész nap döntéseket hoznunk: miért fáradunk bele?

2021. október 09.
Attól a pillanattól kezdve, hogy reggel felébredünk, rengeteg döntést hozunk egy nap alatt. Vannak köztük egészen aprók (milyen útvonalon menjünk a munkába), de komolyabbak is. Minél több döntést kell meghoznunk egy nap alatt, annál fáradtabbak leszünk mentálisan. Mindez gátolhatja azt a képességünket, hogy a későbbiekben helyes döntést hozzunk.

Még ha soha nem is hallottunk a döntések miatti fáradtságról, valószínűleg akkor is megtapasztaltuk már az élet bizonyos pontján. Erre különösen nagy esély volt/van a járvány idején, hiszen ebben az időszakban egészen újféle döntéseket kellett meghoznunk nap mint nap. „Nincs olyan aspektusa a járványnak, amelyben ne kellett volna olyan döntéseket hoznunk, amilyenekről nem is álmodtunk korábban – mondta Barry Schwartz, a Kaliforniai Berkeley Egyetem vendégprofesszora. – Azok a dolgok, amelyek korábban nem igényeltek különösebb erőfeszítést vagy gondolkodást, most rengeteg tervezéssel jártak. A Covid-világ bizonytalansága kényszerített minket erre.”

A döntéshozás azonban bármilyen körülmények között lehet kihívás, mert rengeteg apró változó befolyásolhatja. „Az embereknek tisztában kell lenniük a saját fontossági sorrendjükkel, a céljaikkal, értékeikkel, őszintének kell lenniük magukkal, hogy helyesen cselekedjenek – mondta Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem marketingprofesszora. – Mindezek összeadódva kimerítő pszichológiai tapasztalást eredményeznek.”

dontes-faradtsag

Amikor a döntések miatti fáradtság ránk tör, úgy érezzük, egyszerűen nincs lelki erőnk, hogy még több döntéshelyzettel megbirkózzunk. Ez oda vezethet, hogy képtelenek vagyunk dönteni vagy elveszítjük az önkontrollunkat, teljesen elkerüljük a választási helyzeteket, nem gondolkodunk azon, hogy jó-e nekünk valami, előre viszi-e a céljainkat, csak elfogadjuk a kész helyzetet. Ugyanakkor a döntési fáradtság több, mint egy érzés. A kutatások szerint az agy működése megváltozik döntés közben megváltozik. „Az emberek sokkal passzívabbá válnak ilyen állapotban, ami még nehezebbé teszi a döntéshozást – monta Roy Baumeister, az ausztrál Queenslandi Egyetem pszichológia professzora. – Ugyanakkor sokkal impulzívabbak lesznek. Sokkal kiélezettebben élnek meg bizonyos érzelmeket. Sokkal fogékonyabbá válnak az előítéletekre és halogatják a döntéseket.”

Valószínűleg teljesen nem tudjuk elkerülni, hogy időnként belefáradjunk a sok döntésbe, ám megelőző lépéseket tehetünk, hogy minél kisebb hatással legyen ránk.

Aludjunk, aludjunk, aludjunk

„Az alvás elképesztően fontos az akaraterő és a döntéshozás szempontjából – mondta Baumeister. – Sokkal jobban számít a minőség, mint a mennyiség. Ha nehezen hozunk meg egy döntést, inkább halasszuk el, és nézzük meg, reggel hogy érzünk a dologgal kapcsolatban. Az alvás visszaadja az energiánkat, így jobban szembe tudunk nézni a dolgokkal. Nem a dolgok állása lesz jobb másnap, mi leszünk jobban.”

Tegyünk autopilóta üzemmódra néhány választást

„Az emberek több ezer döntést meghoznak egy nap – mutatott rá Schwartz. – Legyen egy metadöntés azzal kapcsolatban, hány döntésen akarjuk magunkat egy nap vagy egy héten átrágni. A trükk az, hogy az életünkkel kapcsolatban egy csomó dolgot hagyjunk automatikusan elintéződni, így ezekkel kapcsolatban nem kell döntenünk.” Például amikor vásárolni megyünk vagy megrendeljük a bevásárlást, használjunk egy alaplistát, amin rajta vannak a rendszeresen használt élelmiszereink, és vegyük mindig ugyanezeket. Ha szeretjük a zabkását, esetleg pirítóst reggelire, együk mindig azt. És ha rendszeresen próbálunk edzeni, mindig a napnak ugyanabban az időszakában tegyük. 

Legyen tanácsadónk

Amikor nagyon fontos vagy bonyolult kérdésekben kell döntenünk, segít, ha nem vagyunk egyedül. „Kérdezzünk meg valakit, akiben bízunk, aki törődik velünk, hogy mit gondol. Segít, ha megosztjuk másokkal a bizonytalanságunkat, szorongásunkat – mondta Baruch Fischhoff, a Carnegie Mellon Egyetem professzora. – Ezzel más nézőpontot is megismerünk, segít, hogy jobban lássuk a mellette és ellene érveket.”

Mennyire valósak az elvárásaink?

„Emlékeztessük magunkat, hogy az elég jó szinte mindig elég jó – mondta Schwartz. – Ha egy új mobiltelefonra vagy tévére van szükségünk, nem kell a legdrágább modellt választanunk. Pont így van ez akkor is, ha a lehetőségeinken elmélkedünk. A legtöbb döntésnek nem kell 100 százalékig visszavonhatatlannak lennie, és nem terelik örökre egy bizonyos mederbe az életünket. Ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, általában változtathatunk.”

Engedjük meg magunknak a pihenést

Amikor egyik döntést hozzuk a másik után, könnyen elfáradunk szellemileg. Ezért fontos, hogy hagyjunk időt magunknak a pihenésre és felépülésre a nap folyamán, tartsunk szünetet és végezzünk olyan tevékenységeket ilyenkor, amikhez nem kell folyamatosan gondolkodnunk. „Segít újratölteni a szellemi erőforrásainkat, így sokkal átgondoltabb döntéseket hozhatunk.”

Hangolódjunk rá az érzelmeinkre

Figyeljünk magunkra és vegyük észre, ha a döntések miatt elfáradunk. Ha sűrű napunk volt, ami tele volt döntéshelyzetekkel, intézzük úgy, hogy ne kelljen több dolgokról döntenünk. Ha olyan helyzetek is aggasztanak vagy bosszantanak, amikkel normális esetben nem törődnénk, az annak a jele lehet, hogy nem vagyunk épp az optimális állapotban ahhoz, hogy döntsünk bármiben is. „Az emberek gyakran nem realizálják, hogy a döntések miatti kimerültség állapotában vannak – mondta Baumeister. – Erre nagyon figyelnünk kell.”

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!