„Idén még nem szexeltünk” – párkapcsolatban élő nők vallanak a szexuális életükről

2022. november 04.
Nyolc nő osztotta meg szexuális életének intim részleteit, és azt, hogyan változott a partnerükkel való kapcsolatuk az évek során.
szex-par

Egy kapcsolat elején szinte izzani szokott a párok között a levegő – az együttlétek szenvedélyesek és spontának, a vágyakozás majd szétfeszíti a szerelmeseket. Aztán, ahogy az idő telik, jönnek a szürke hétköznapok, és a hálószobába is beköltözik a rutin, illetve a megszokás. Már nem pezsdít fel annyira a másik, az a bizonyos láng takarékra kapcsol. Lehet, hogy még mindig ugyanúgy szeretjük egymást, mint az elején – mégis kevésbé vágyunk egymásra. Persze egyáltalán nem törvényszerű ez a folyamat, de – ahogy a következő vallomásokból is kiderül – igen gyakori.

A Refinery29 kérésére 8 nő osztotta meg szexuális életének intim részleteit, és azt, hogyan változott a partnerükkel való kapcsolatuk az évek során.

 „Idén még nem szexeltünk” – Brittany, 28 éves, 6 éve él kapcsolatban

A kapcsolatunk kezdetén rendszeresen szexeltünk. Ez mostanra megváltozott, idén például még nem szexeltünk. Hogy mi lehet ennek az oka? Egyszerűen csak mindketten kölcsönösen tiszteljük azt a tényt, hogy a szex nem a központi része a kapcsolatunknak, és enélkül is élvezzük az együtt töltött időt. Persze az is közre játszik, hogy teljes munkaidős állásunk van és fáradtak vagyunk. Még mindig gyengédek vagyunk egymással – csak másképp.

„A szexmentes időszakok ellenére boldogok vagyunk” – Rebecca, 35 éves, 19 éve él kapcsolatban

Tinédzserek voltunk, amikor összejöttünk, és elég sokáig vártunk a szexszel. Addig is kísérleteztünk mindenféle más dologgal. De amikor végül csinálni kezdtük, akkor élvezetes volt és gyakori. Közel 20 évvel később már sokkal kevesebbszer vagyunk együtt. Sokat beszéltünk erről, és a szexmentes időszakok ellenére még mindig boldogok és szerelmesek vagyunk. Sokat romlott szex terén a helyzet, amikor szülők lettünk. A szülés után testképzavarral is küzdöttem, és persze a baba miatt sokkal kevesebb időnk jutott egymásra. A szex kevésbé lett prioritás.

„Most még jobbak az együttlétek, mint kezdetben” – Leah, 23 éves, 4 éve él kapcsolatban

Az elején egészen észbontó volt a szex, de aztán két-három év után ellaposodott, unalmas lett. Sokat beszéltünk akkor a párommal, aminek hatására elkezdett aktívabb és spontánabb lenni, igyekezett visszahozni a múló szenvedélyt. Azt kell mondjam, hogy az évek óta tartó gyakorlásnak köszönhetően most még jobbak az együttlétek, mint kezdetben. Szerintem a kulcs a megfelelő kommunikáció és a nyitottság. Ha hajlandók vagyunk új dolgokat kipróbálni és változtatni a rutinjainkon, a tűz újra feléleszthető. És persze fontos a szerelem is: mi még mindig odavagyunk egymásért, és ez sokat segít, hiszen mindkettőnknek fontos, hogy a másik jól érezze magát.

„Inkább ölelkezünk vagy csókolózunk” – Diana, 25 éves, 3 éve él kapcsolatban

Amikor összejöttünk, hetente legalább öt-hat alkalommal biztosan szexeltünk. Most jó, ha hetente egyszer, vagy pár hetente egyszer összebújunk. Az összeköltözés után változtak meg a dolgok. Egyre jobban megszoktuk egymást, és ezzel a kapcsolatunk is átalakult. Még mindig nagyon szeretjük egymást, csak már egyikünket sem a szex hajtja. Inkább ölelkezünk vagy csókolózunk.

„Tartalmasabb lett a szexuális életünk” – Mina, 28 éves, 3 éve él kapcsolatban

A kapcsolatunk elején még minden nagyon izgalmas és friss volt – és néha feszült, hiszen akkor még nem tudtunk igazán felszabadultak lenni egymással. Három éve vagyunk együtt, és a szexuális életünk jobb, mint valaha. Sokkal intimebb a kapcsolatunk, az összeköltözésnek köszönhetően nagyon közel kerültünk egymáshoz. De lazábban is vagyunk most, hogy már rég túl vagyunk a kínos randizós fázison. És szerintem tartalmasabb is lett a szexuális életünk, tényleg figyelünk rá, hogy minőségi időt töltünk együtt. Egy húzós nap után inkább csak filmezni és aludni van kedvünk, ezért a szexre olyankor kerül sor, amikor mindketten igazán elemünkben vagyunk. A változás hátterében szerintem az áll, hogy sokkal magabiztosabbak lettünk egymással, és magunkat, a saját igényeinket is jobban megismertük. Azzal, hogy megértettük, mik a saját igényeink és szükségleteink, jobban is tudjuk ezeket kommunikálni.

„A szex valami olyasmi, amit le kell tudni” – Lucinda, 23 éves, 2 éve él kapcsolatban

Kezdetben minden nagyon intenzív volt. Minden alkalommal, amikor találkoztunk, szexeltünk – nagyon bele voltunk bolondulva a másikba. Szinte egymás rabjai voltunk. Három és fél hónappal ezelőtt született meg a kisbabánk, ami nagyon megváltoztatta az energiaszükségletünket. Sokkal kevesebb lett a szex az életünkben, ha hetente egyszer vagy pár hetente egyszer szexelünk, az már jónak számít. A hosszú távú kapcsolatokban néha úgy érzi az ember, hogy a szex valami olyasmi, amit ki kell pipálni, amit le kell tudni. Kevésbé tűnik már izgalmasnak.

„Inkább muszáj, mint szükséglet” – Evie 23 éves, 3 éve él kapcsolatban

Amikor megismerkedtünk, tele voltunk vágyakozással, szerelemmel, örömmel. Szinte kétségbeesetten akartunk belemerülni egymással. Minden olyan új volt, és izgalmas. Hogy most milyen a szexuális életünk? Gyors. Néha úgy érzem, mintha ez is egy munka lenne. Inkább muszáj, mint szükséglet. Még most is van bennünk szenvedély, vágy és tűz, de sokkal csendesebb, kevésbé intenzív. Őszintén szólva, az esetek felében az ölelkezést jobban szeretem, mint a szexet. Nekem az is elég, ha közel lehetek hozzá. Mellette otthon érzem magam. Minél jobban megismertük egymást, úgy változott a kapcsolatunk. Ő az enyém, már nem kell bizonyítanom vagy harcolnom az idejéért. Elég, ha a társaságában vagyok, és máris szeretve érzem magam.

„Probléma nélkül le tudnám élni az életemet szex nélkül” – Nicole, 29 éves, 7 éve él kapcsolatban

A legelején minden alkalommal szexeltünk, amikor nálam aludt. És ez hetente többször is megtörtént. Mostanában? Talán három havonta egyszer szexelünk. Mindketten boldogok vagyunk ebben a kapcsolatban és még mindig nagyon szeretjük egymást. Az igazság az, hogy soha nem élveztem túlságosan a szexet. Probléma nélkül le tudnám élni az életemet szex nélkül. Az elején izgalmas volt a közelség, de a szex akkor sem volt fontos számomra. Jobban szeretem az előjátékot és az ölelkezést. A párom tiszteletben tartja az érzéseimet, miután megnyíltam neki ezekről a dolgokról, soha nem erőltette a szexet. Tudom, hogy ő ettől függetlenül élvezi, és egyszer gyerekeket is szeretnénk, szóval még mindig csináljuk, csak ritkán. Én teljesen jól érzem magam így, bár azon néha elgondolkozom, hogy a párom vajon valóban rendben van-e ezzel.

Fotó: Getty Images