Ezt jelenti a második gyertya az adventi koszorún

2022. december 04.
Ma meggyújthatjuk a második gyertyát az adventi koszorún – de vajon mit szimbolizál a mai estén égő lángocska? Eláruljuk!

Sokan csak egy szép karácsonyi szokást látnak az adventi koszorú készítésében, és valójában nincsenek tisztában az adventi gyertyák jelentésével. Az ősi pogány szokásból eredeztethető, majd fontos keresztény szimbólummá váló adventi koszorún négy gyertyák szoktunk meggyújtani a karácsonyra várva: az ünnepet megelőző negyedik vasárnappal kezdjük, majd minden vasárnapon újabb gyertyát gyújtunk.

masodik-adventi-gyertya-jelentese

Azt még kevesebben tudják, hogy mi az egyes adventi gyertyák jelentése – hiszen minden darab fontos egyedi üzenetet hordoz. Akárcsak maga a koszorú: az adventi koszorú a keresztény vallásban Isten örök szeretetét jelképezi. Ezért is díszítik örökzöld növények ágaival – ezek a reményt és az életet szimbolizálják, a gyertya fénye pedig a növekvő világosságot és Jézus eljövetelét.  Az előző vasárnapon megírtuk az első adventi gyertya jelentését, most pedig a másodikat is eláruljuk!

A második adventi gyertya a zsidó nép és a bennük élő remény szimbóluma. Isten a zsidó népnek tett ígéretére utal, melyben az Úr megígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség reménye. A második gyertya erre az örömteli reménykedésre utal.

Ha még csak most kapcsolódnál be az adventi várakozásba, ne bánkódj – megmutatjuk, hogyan készíthetsz otthon egyedi gyertyát, hogy igazán különleges legyen az ünnepi várakozás!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!