A szerelem 12 tudományosan bizonyított jele

2022. december 29.
A kutatók rájöttek, hogy a szerelmes emberek agya különbözik azokétól, akik puszta vágyat éreznek, de nem akarnak hosszú távú, elkötelezett kapcsolatban élni. Nem tudsz kiverni valakit a fejedből? Álmodozol róla, amikor dolgoznod kéne? Együtt képzelitek el a jövőtöket? Nos, lehet, hogy téged is elborít a rózsaszín köd.

Különlegesnek látod a másikat

Amikor szerelmes vagy, a másikat különlegesnek, egyedinek kezded látni, és képtelen vagy másokra is így tekinteni. A szakértők szerint ez a megemelkedett dopaminszintnek köszönhető.

szerelem-12-tudomanyosan-bizonyitott-jele

A szerelem 12 tudományosan bizonyított jele

A pozitívra fókuszálsz

Azok az emberek, akik igazán szerelmesek, hajlamosak szerelmük pozitív tulajdonságaira összpontosítani, miközben figyelmen kívül hagyják a negatívokat. Ez azonban nem feltétlenül probléma, ugyanis a kutatások szerint a kapcsolatok általában sikeresebbek, ha a partnerek idealizálják egymást.

Érzelmi instabilitás

Ugrálsz a jókedv, az eufória, a megnövekedett energiaszint, az álmatlanság, az étvágytalanság, a remegés, a szívdobogás és a felgyorsult légzés, valamint a szorongás, a pánik és a kétségbeesés érzései között. Szélsőséges esetben ezek a hangulati ingadozások akár párhuzamba is állíthatóak a kábítószerfüggők viselkedésével, hiszen a szerelmes embereknek ugyanazok az agyi a területei aktiválódnak, mint amikor egy függő kábítószert fogyaszt. 

Erős vonzalom

Ha pozitív élményekben van részünk a másikkal,  az felerősíti a romantikus vonzalmat. A szakértők szerint ezért is dopamin a felelős, mert a pozitív visszacsatolások hatására még több termelődik belőle.

Csak rá gondolsz

A szerelmesek gyakran az ébren töltött idejük átlagosan több mint 85 százalékát a szerelmükön való töprengéssel töltik.

Érzelmi függőség

A szerelmes emberek rendszeresen mutatják a kapcsolatuktól való érzelmi függőség jeleit, beleértve a birtoklási vágyat, a féltékenységet, az elutasítástól való félelmet és a szeparációs szorongást. A kutatók ezt úgy vizsgálták meg, hogy az alanyoknak egy olyan személy fényképét kellett nézniük, akibe még mindig szerelmesek voltak, miután az adott ember elutasította őket. Kiderült, hogy az agyuk olyan területe aktiválódott, amelyről kimutatták, hogy szerepet játszanak a kokain utáni sóvárgásban, ami segíthet megmagyarázni az elutasítással összefüggő, megszállott viselkedést.

Közös jövő

A közös jövő tervezésére irányuló vágy a szerelem jele. A Harvard Egyetem szerint amikor a szerotoninszint kezd visszatérni a normál szintre, az oxitocin hormon megemelkedik a szervezetünkben, ami a komolyabb kapcsolatok kialakításával van összefüggésben. A funkcionális MRI-vizsgálatok azt mutatják, hogy ilyenkor olyan ősi túlélési ösztön aktiválódik bennünk, mint amikor éhesek vagy szomjasak vagyunk.

Empátia

Azok, akik szerelmesek, általában sajátjuknak érzik a másik fájdalmát, és hajlandóak bármit feláldozni szerelmükért.

Közös érdeklődési kör

A szerelmesek hajlamosak átrendezni a napi prioritásaikat, hogy azok megfeleljenek a párjuknak. Míg egyesek próbálnak a másikra hasonlítani, van, aki vonzódni kezd az ellentétéhez – már ami a kémiai folyamatokat illeti. Egy kutatás például azt találta, hogy az úgynevezett tesztoszteron-domináns személyiségű (nagyon analitikus, versengő és érzelmileg visszafogott) emberek gyakran vonzódtak olyanokhoz, akiknek a személyisége magas ösztrogén- és oxitocinszinthez kapcsolódik – ezek az egyének általában empatikusak, könnyebben megbíznak másokban, szociálisabban, valamint introspektív, értelmet és identitást kereső emberek.

Erős kötelék

A szerelmes szex a kizárólagosság vágyával és rendkívüli féltékenységgel párosul. Az oxitocin szexuális tevékenység során szabadul fel: ez a hormon felelős a társadalmi kötelékekért és a bizalom fejlesztéséért. A birtoklási vágy miatt a szerelmes személy arra kényszeríti partnerét, hogy elutasítsa a többi kérőt – ez biológiai szükségletként fejlődött ki.

Érzelmi egység

Az érzelmi egység gyakran kívánatosabb, mint a szexuális. Míg a szerelmes emberek számára fontos a szexuális egyesülés vágya, az érzelmi kielégülés utáni vágy elsőbbséget élvez.

A kontroll hiánya

Az érzéseid feletti kontroll hiánya a szerelem gyakori jele, a szenvedély sokszor önkéntelen és kontrollálhatatlan. Dorothy Tennov pszichológus 1979-ben 400 férfit és nőt kért fel, hogy válaszoljanak 200, a szerelemről szóló kérdésre. Sok résztvevő a tehetetlenség érzéséről számolt be, mondván, hogy megszállottságuk irracionális és önkéntelen volt.

Elmúlik a szikra

A kapcsolat dinamikája idővel változhat. Sajnos a pszichológusok azt mondják, hogy a korai eufórikus szakasz legfeljebb három évig tart. Ez egy múlandó állapot, amely vagy egy hosszú távú kapcsolattá, kötődéssé fejlődik, vagy megszakad. Ám ha a partnerek kevesebbet tudnak találkozni, mert például távkapcsolatban élnek, akkor a szerelmes szakasz tovább tarthat.

Forrás: LiveScience, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!