Trauma is okozhat szexfüggőséget – 7 jel, hogy erről van szó

2022. április 12.
A hiperszexuális viselkedés a PTSD vagy más mentális egészségügyi problémák tünete lehet. Nézzétek, mire kell figyelni!

Az emberek különböző módon küzdenek meg a traumákkal, és előfordulhat, hogy néha észre sem veszik, hogy viselkedésük összefügg a múltjukkal. A „feldolgozás” egyik útja lehet a hiperszexuális viselkedés. Ez az a helyzet, amikor az illető a szex megszállottja lesz, nem biztonságos gyakorlatokat űz az ágyban, esetleg együttlét után gyakran boldogtalan – írja a Huffpost.com.

A Journal of Affective Disorders egy 2021-es tanulmánya szerint a hiperszexuális viselkedés a múltbeli traumákra adott reakció lehet, és összefügghet a poszttraumás stressz-zavarral valamint a depresszióval. Tehát amit egyszerűen erős szexuális vágynak gondoltál, az valójában a múlt kezelésének egyik módja bizonyos embereknél. „A PTSD-s személy nehezen tud ellenállni a szexuális kihívásoknak, mert érzékelését a trauma megváltoztatta” – mondta Allison Kent, a Pennsylvaniai Favored Wellness Counseling terapeutája a HuffPostnak.

A sok szex vágya persze nem mindig trauma miatt van. Kent szerint a mindennapi szex, a több partnerrel való szex, a fantáziák vagy a fétisek, az önkielégítés, a pornográfia élvezete, a sztriptízklubokba járás vagy a szexuális szolgáltatások vásárlása nem minősül egészségtelen viselkedésnek, amennyiben nem zavarja az illető életét.

Ám van néhány „piros zászló”, amire érdemes figyelni:

A szexet helyezed előtérbe

A szex elsőbbsége más dolgokkal szemben, mint akár a mindennapi élet fenntartása, az egyik legkomolyabb jelzés” – mondja Kent. Ilyenkor az illető nem tudja kontrollálni a szexuális késztetéseit vagy akár csak az arról való kommunikációt. Ez egyfajta kényszercselekvés.

Rosszul érzed magad szex után

Az intim alkalmak gyakori megbánása is trauma jele lehet. A traumás múlttal rendelkező emberek ugyanis gyakran használják a szexet az érzelmi bizonytalanság érzésének kezelésére. Boldogtalanság érzése vagy idegesség tölti el őket röviddel a szex után. Kent ezeket a kérdéseket javasolja feltenni: Üresnek vagy értéktelennek érzed magad, ha nem szexelsz? Üresnek vagy értéktelennek érzed magad szex után? Egyenlőségjelet teszel a szex és a szerelem közé, és az, hogy szeretve érzed-e magad, az előbbitől függ? Ha a fentiek bármelyikére igennel válaszolsz, az annak a jele lehet, hogy erős nemi vágyad összefügg valamiféle múltbéli rossz élménnyel.

Kockázatos magatartást tanúsítasz

A kockázatos vagy veszélyes szex – például, ha nem védekezik valaki, vagy idegenekkel fekszik le – egy másik jel lehet. „Olyanok, akik átéltek valamilyen traumatikus élményt, sokszor csak kapcsolódni próbálnak másokhoz és elkerülni a krónikus stressz érzését, ezért fordulnak a hiperszexualitás felé – mondta Gillian O’Shea Brown traumaterapeuta. – A traumával összefüggő pszichológiai és fiziológiai tünetek sürgős csillapítási késztetése kockázatos magatartásokhoz, a felelőtlen partnerválasztáshoz, valamint a biztonság és tisztelet iránti saját szükségletek elutasításához vezethet.”

A szexet arra használod, hogy irányítsd a gondolataidat vagy mások cselekedeteit.

A múltbeli traumán átesett emberek használhatják a szexet saját gondolataik vagy mások cselekedetei feletti kontrollra – ahelyett, hogy az intimitásra koncentrálnának. Vagyis manipulálnak. „Ők lényegében vissza szeretnék venni a kontrollt és a tulajdonjogot saját testük felett – mondta Kent. – Néhányan arra használják a szexet, hogy szeretve és fontosnak érezzék magukat. Másoknak ez egy lehetőség arra, hogy érzelmek és szellemi jelenlét nélkül kapcsolódjanak másokhoz, ami egyfajta menekülés. A hiperszexuális viselkedésben a szexet gyakran alkalmazzák problémák megoldására is, például a partner megnyugtatása, bocsánatkérésként vagy különféle célok elérésére” – tette hozzá Jacob Brown.

Függőnek érzed magad

Különbség van a szex erős élvezete és a szexfüggőség érzése között. Utóbbiban ez a következő siker megszerzésének módja, hasonlóan a drog- vagy alkoholfüggőséghez; ennek ellenére az illető nem érez igazi örömet a beteljesüléstől. Ezeknél az embereknél jellemző az is, hogy a libidó nagyon gyakran és hirtelen emelkedik, amit nehéz kontrollálni. Ilyenkor jön az állandó önkielégítés vagy pornónézés.
Néha mindez olyan traumából fakad, aminek következményeként a túlélő nem érzi magát biztonságban a saját testében. Gyakori például olyanok körében, akiket gyermekkorukban bántalmaztak. Ők sokszor rituálisan és kényszeresen keresik a vigaszt, ám ez csak még nagyobb függőséghez, még mélyebb szégyenérzethez, megbánáshoz, kétségbeeséshez és traumaismétléshez vezethet.

Szex közben elszakadsz a testedtől

Azok, akik ismételten szexuális bántalmazáson estek át, gyakran megtanulnak elszakadni a testüktől – mondta Randy Brazzel terapeuta. – Érzelmileg szinte lefagynak, hogy el tudják viselni a történéseket.” Az ilyen ember később azért szeretkezhet, hogy elterelje a figyelmét a tolakodó gondolatokról vagy a bűntudat, a szégyen és a kétségbeesés átható érzéseiről. Ilyenkor a szex lényegében elfedi a feloldatlan traumából származó mélyebb fájdalmakat.

Azért küzdesz, hogy komoly kapcsolatot alakíts ki

A szex és az érzelmi intimitás elválasztása múltbeli szexuális visszaélésre utalhat – mondta Brazzel. – Például hiperszexuális lehet valaki egy idegennel, de képtelen élvezni a szexet olyannal, akihez érzelmileg közel áll.”
Akik traumát éltek át, nehezen tudnak komoly kapcsolatot kialakítani. Inkább azon gondolkodnak, hogyan találják meg a következő csúcspontot.

Hogyan lehet megbirkózni mindezzel?

A hiperszexualitás gyógyítása nem lineáris folyamat. Meg kell érteni a viselkedés mögött meghúzódó kiváltó okot és motivációt” – mondja Kent.
Az első lépés az lehet, hogy az illető beszél egy olyan mentális egészségügyi szakemberrel, aki képzett a szexualitás és a trauma területén. A gyakori kezelések közé tartozik a kognitív viselkedésterápia, a dialektikus viselkedésterápia, az érzékelés és önértékelés újraépítése. A trauma gyógyításának alapja a túlélő tudatosságának és tudásának növelése a test traumára adott válaszairól, végső célja pedig a biztonságérzet megtalálása a testében. És persze egy egészséges intimitás, szexuális élet kialakítása.

Forrás: Huffpost.com, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!