Neked elég tér jut a munkahelyeden?

2023. január 14.
Érdekesek az új brit irányelvek, ami az irodai kényelmet illeti.

Az új brit irányelvek szerint az irodai alkalmazottaknak tizenkét négyzetméternyi területre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően dolgozzanak, és még jól is érezzék magukat közben.
A British Council for Offices (BCO)legújabb iránymutatása szerint minden dolgozónak ennyi helyet kell biztosítani a korábban javasolt tíz négyzetméter helyett. A BCO szerint a túlzsúfoltság negatív hatással lehet nemcsak a kényelemre, a jóllétre, de végső soron a teljesítményre is.

Ugyanakkor kevés az a munkavállaló, akinek adódik ennyi saját hely az íróasztala körül. Sőt 2001 és 2018 között az asztalok átlagos mérete 36%-kal csökkent, 15 négyzetméterről mindössze 9,6 négyzetméterre. Érdekes, hogy e tekintetben nagy különbség van a nemzetek között. Svédországban a dolgozók például 20 négyzetméternyi helyen könyökölhetnek, Finnországban pedig több mint 30 négyzetmétert mondhatnak magukénak.

De nem csak a vízszintes vetület számít. Az Egészségügyi és Biztonsági Igazgatóság minimum 11 köbméternyi légteret javasol egy átlagos magasságú helyiségben, ugyanakkor elismeri, hogy az irodabútorok és -felszerelések által elfoglalt hely miatt ez a szám nem elegendő.

Persze fele ennyi hely is elég, amennyiben jó fejek a munkatársak, és kétszer ennyi is kevés, ha idegesítőek. Nehéz, mert a home office-időkben megszoktuk, hogy egyedül dolgozunk, ezért nem könnyű „visszacsábítani” a kollégákat a közös épületekbe. Most úgy tűnik, egyre több cég marad meg a hibrid munkavégzés mellett.

Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!