Ennyivel gyorsabban öregszenek azok a nők, akiknek van gyereke

2023. január 30.
Ha nem lenne elég a szülési fájdalom, még gyorsabban is öregszenek az anyák, mint a gyermektelen nők. Egy friss kutatás eredményei szerint az anyák sejtjei 11 évvel gyorsabban öregszenek.
11 évvel idősebbek valódi koruknál az anyák sejtszinten
  • 11 évet ad hozzá a biológiai korához egy nőnek, ha gyermeke születik.
  • Az anyák sejtjeiben kimutatható és mérhető a gyorsabb öregedés.
  • Az anyaság sokkal többet ad hozzá egy nő életkorához, mint a dohányzás vagy az elhízás.

Ha nem lenne elég az a fájdalom, amivel a szülés jár, kiderült, hogy a gyermektelen nőkhöz képest gyorsabban öregszenek az anyák, sejtszinten. A Human Reproduction című orvostudományi szaklapban jelent meg egy friss kutatás, mely szerint a gyerek születése 11 évet ad hozzá a biológiai életkorhoz. A tudósok egyelőre nem értik, pontosan mi okozza ezt a sejtekben is mérhető változást.

Az anyák sejtjei gyorsabban öregszenek

A telomer nevű sejtrész a titok nyitja. Ez a kis elem a kromoszóma végén ül. Feladata a DNS megóvása az elváltozástól osztódás közben. Úgy kell elképzelni a telomereket, mint a kupakot a tollon. Minden alkalommal, amikor egy sejt regenerálódik, a telomer egy kicsivel rövidebb lesz. Ezért tekinthetjük egy sejt biológiai órájának is. Ez mutatja, milyen gyorsan öregszik.

Minél rövidebb a telomer, annál inkább megnő különböző betegségek és a halálozás kockázata. De az öregedés fizikai jelei is láthatók lesznek: megőszülünk.

A kutatásukban az amerikai George Mason Egyetem tudósai közel 2000 húsz és negyvennégy év közötti nő vérmintáiban elemezték a telomereket. Meglepő felfedezést tettek. Akiknek volt gyermeke, azoknál a telomerek 4,2 százalékkal rövidebbek voltak, mint a gyermektelen nőknek. Ez mindenkire igaz volt, függetlenül a társadalmi, gazdasági háttértől, testsúlytól, kortól.

Ennyit ad hozzá az anya életkorához a gyerek

A gyerekekkel járó stressz, nem a szülések száma miatt öregedhetnek gyorsabban az anyák

A gyerekekkel járó stressz, nem a szülések száma miatt öregedhetnek gyorsabban az anyák

„Ez azt jelenti, hogy nagyjából 11 évvel idősebbek sejtszinten a valódi életkoruknál az anyák – mondta Anna Pollack, a tanulmány vezető szerzője a New Scientistnek. Az anyaság ezek szerint nagyobb hatással van az öregedésre, mint a dohányzás vagy az elhízás. 

A gyerekek száma is számít

A képlet azonban nem ennyire egyszerű. 2017-ben is vizsgálták már az anyák telomerjeit. Eszerint azoknak a nőknek, akiknek több gyermeke is volt, hosszabbak voltak a telomerjei, mint azoknak, akiknek kevesebb gyermeke született

Emiatt gondolják azt a kutatók, hogy a gyermekneveléssel járó stressz, és nem maga a szülés okozhatja a gyorsabb öregedést.

Forrás: New Scientist Fotó: Unsplash