Lucky Girl Syndrome: bármit megkaphatunk anélkül, hogy meg kellene dolgoznunk érte?

2023. február 08.
Ha elég sokszor és kitartóan mondogatjuk magunknak, hogy mi vagyunk a világon a legszerencsésebbek, valóban azzá válhatunk?

Talán nem véletlen, hogy a TikTok legújabb mikrotrendje, a Lucky Girl Syndrome (magyarul szerencsés lány szindróma) pont az újév környékén vált felkapottá. Belépve az új esztendőbe mindannyian szeretnénk hinni, hogy ez előttünk álló év más lesz mint a többi: végre sikeresebbek, szerencsésebbek leszünk, megkapjuk a beígért fizetésemelést, vagy betoppan életünkbe az a bizonyos nagy ő. Naivan azt gondoljuk, vagy legalábbis reméljük,  hogy egy véletlenszerű dátum a naptárban majd megoldja életünk minden baját és persze bennünket is jobb emberré változtat.

Az új évvel kapcsolatos különféle babonák régóta velünk élnek – ám idén a közösségi média még magasabbra emelte a tétet. Elhozta nekünk a szerencsés lány szindrómát.  

@lauragalebe The secret is to assume and believe it before the concrete proof shows up. BE DELUSIONAL. #bedelusional #luckygirlsyndrome #affirmations #lawofassumption #manifestationtiktok #manifestingtok #lawofassumptiontok #manifestation ♬ original sound - Laura Galebe

Mi az a Lucky Girl Syndrome?

A Lucky Girl Syndrome nevű TikTok trendet eredetileg egy Laura Galebe nevű influenszer indította el, miután megismertette a világgal a saját manifesztációs technikáját. Ez a bizonyos technika mindössze annyiból áll, hogy a következő pozitív mondatokat kell ismételgetni magunknak: „Nagyon szerencsés vagyok. Én vagyok az egyik legszerencsésebb ember, akit ismerek. Végül minden sikerülni fog”.  Laura szerint, ha erősen hiszünk a kimondott szavakban, és rendszeresen mantrázunk, az életünk azonnal jobbra fordul.

Ha elég sokszor és kitartóan mondogatjuk magunknak, hogy mi vagyunk a világon a legszerencsésebbek, valóban azzá válunk.

Elmondása szerint ezekkel a pozitív gondolatokkal bármit elérhetünk – bevonzhatjuk vele álmaink karrierjét, pénzt, szerelmet, mindent. A lány meg van győződve róla, hogy a 2022-ben elért minden sikerét a szerencsehozó pozitív mantráinak köszönheti.

Mi az a manifesztáció?

 A manifesztáció lényege, hogy elképzeljük, vizualizáljuk azt, amire vágyunk, és tényleg elhisszük, hogy megtörténhet velünk.

„Egyszerűen nincs más magyarázat, a szerencse mellém szegődött. Folyamatosan úgy érzem, hogy a nagyszerű dolgok mindig váratlanul történnek velem. Csak próbáld meg a lehető legjobbat elképzelni, amire vágysz és higgy abban, hogy meg fog veled történni. Aztán gyere vissza, és meséld el, hogy sikerült” – mondja egyik videójában Laura. A #LuckyGirlSyndrome címkével ellátott TikTok-videókat eddig több mint 149,6 milliószor nézték meg.

Nem teljesen új találmány

Bár a Lucky Girl Syndrome egy vadiúj trend, a gyökerei az egyik legrégebb és legismertebb spirituális elmélethez, a vonzás törvényéhez kapcsolódnak. A vonzás törvényének alapjait egy Neville Goddard nevű New Age filozófus dolgozta ki az 1940-es és 50-es években, akinek elmélete szerint a gondolataink energiája vonzza és meghatározza mindazt, amit az életben megtapasztalunk. Goddard elképzelése szerint a dolgokat, amelyekre gondolunk – legyenek akár jók, akár rosszak – magunkhoz vonzzuk, ezáltal elérhetővé válnak számunka. Ha túl sokat gondolunk rosszra, gyakrabban történnek velünk rossz dolgok, míg ha pozitív dolgokat képzelünk el, az életünk is elkezd felfelé ívelni. 

Az optimizmus jó dolog, de nem old meg mindent

Különféle manifesztációs technikák tehát már évtizedek, sőt évszázadok óta léteznek – és nem mondhatjuk rájuk, hogy eleve károsak. Egy racionális ember számára a manifesztáció valószínűleg csak egy ezoterikus hókuszpókusznak hangzik, pedig bizonyos elemeinek a pozitív hatásait már tudományosan is alátámasztották. Ha például belenézünk a tükörbe és pozitív dolgokat mondogatunk a tükörképünknek – jó vagyok, kedves vagyok, szép vagyok, elég vagyok –, bizonyítottan boldogabbá, magabiztosabbá és ellenállóbbá válhatunk. Már kutatások is kimutatták, hogy az optimizmus gyakorlása és a pozitív gondolkodásmód növeli az ellenállóképességet és jobb egészséghez vezet, a mantrák ismételgetése pedig javítja a jólétünket. Ezekben a hagyományos manifesztációs technikákban valójában nincs semmi varázslat; az alapjuk az egyszerű pszichológia. Ha jobban belegondolunk, a vonzás törvénye is egészen logikusan működik: ha pozitívan állunk az élethez, mások is szívesebben lesznek körülöttünk. Ezek egyszerű, hétköznapi dolgok. A manifesztációnak tehát igenis lehet pozitív hatása. Olyan csodát viszont, amit a Lucky Girl Syndrome ígér, nem szabad várni tőle.

Hogy miért hisznek mégis annyian a manifesztáció földön túli erejében, arra Christopher Chabris kutatópszichológus szerint a választ egy jól ismert pszichológiai jelenség adhatja meg. „Az egészének a gyökere az úgynevezett megerősítési torzításban rejlik. Ez egy pszichológiai jelenség, ami miatt az emberek olyan dolgokat is összefüggőnek látnak, amelyek valójában csak véletlen egybeesések vagy véletlen események voltak. A megerősítési torzítás az oka annak, hogy ha egy mantrát ismételgetünk és aznap valami jó történik velünk, akkor biztosra vesszük, hogy a két dolog összefügg egymással.”  

„A manifesztációs mantrák hasznos eszközök lehetnek ahhoz, hogy az életet pozitívabb fényben lássuk. Van azonban egy vékony határvonal aközött, hogy egy eszközként használjuk, vagy hogy identitásként, alapvető, szinte vallásos hiedelemként fogadjuk el az univerzum működésével kapcsolatban” – véli Mark Manson, egy bestseller önsegítő könyv szerzője.

A Lucky Girl Syndrome árnyoldala

Míg a manifesztáció segíthet megtalálni a belső erőnket, és általa az életünk olyan aspektusaira összpontosíthatunk, amelyeket mi is képesek vagyunk irányítani, addig Lucky Girl Syndrome mantráival egyszerűen csak azt várjuk, hogy a szánkba repüljön a sültgalamb. A Lucky Girl Syndrome elgondolása szerint nekünk az égvilágon semmit nem kell tennünk a céljaink elérése érdekében, egyszerűen csak várnunk kell, hogy az univerzum a mi javunkra változzon. Ha túlságosan beleéljük magunkat ebbe a manifesztációs technikába, azzal gyakorlatilag felmentjük magunkat mindennemű felelősség alól. Azt gondolhatjuk, hogy nem is kell megpróbálnunk jobb emberré válni. Nem kell jobb döntéseket hozni, magabiztosabbnak lenni, vagy ténylegesen tenni érte, hogy a dolgok valóban jól alakuljanak – helyette egyszerűen csak a „szerencsénkre” bízhatunk mindent. 

Bár a Lucky Girl Syndrome óriásit tarolt a TikTokon, az utóbbi időben egyre több kritikus hangú videó jelent meg az oldalon a trenddel kapcsolatban. Az egyik ilyen videóban például egy nagyon is valós veszélyére hívták fel a figyelmet: a készítője szerint már csak azért is érdemes óvatosnak lenni ezzel a manifesztációval, mert ha túlságosan beleéljük magunkat, könnyen imposztor szindróma alakulhat ki nálunk. „Ha azt mondod magadnak, hogy te vagy a világ legszerencsésebb lánya, bármikor, amikor igazán keményen dolgozol, és elérsz valamit, a végén tele leszel önbizalomhiánnyal, és úgy érzed majd, hogy valójában nem is érdemelted ki a dolgot.”

Grafika: Kántor Zsófi